Forum
4 yıla yakın 15" LCD olan Asus A3000 model bir notebook kullandım, cihazı birkaç kez donanımsal olarak yükselttim, bu yükseltmelerin içinde CPU,RAM,HDD ve LCD ekran bulunmakta. Oldukça uzun süre kullandığım dizüstüm şu an hala bir aile bireyim kullanmakta ve nerdeyse 6 yaşına gelmesine rağmen üzerinde bulunan 80 GB IDE HDD, 1GB DDR Ram ve Sonomo platformu için üretilmiş 2 GHZ lik ama Centrino platformunda kullanılan işlemcisi ile oldukça iyi iş çıkartıyor :). Bundan 2.5 sene evvel asker dönüşünde cihazın 4 kiloya yakın olan ağırlığı nedeni ile yeni bir dizüstü almak istedim ve Fujistsu Simensin ayrılmadan hemen önce ürettikleri Amilo Pro serisinden CORE 2 DUO 1.66 GHZ modellerinden bir adet 12" aldım, şu an bu modelin üzerinde 3Gb Ram 500 GB HDD bulunmakta, Desktop olarak kullandığım AM2 5400+, 8GB ramli makineme yakın bir performansı var ve oldukça memnum. Fakat bu cihazında 1.6 Kg lık ağırlığı zamanla ağır gelmeye başladı ve piyasada yeni yeni kendisini gösteren netbook serilerinden bir adet almaya karar verdim ve 5 ay önce bir adet Lenevo s10-2 modelinden aldım. Oldukça hafif olan bu model normal bir kullanıcı için yeterli elbette hatta üzerinde şirketin Lisanslı Windows 7 Ultimate lerinden birisi yüklü ki buna rağmen oldukça başarılı, tabi bu başarıda standart gelen 1Gb rami 2GB yükseltmemin de payı var. Gel gelelim arkadaşın üzerinde bulunan ATOM işlemci beklediğimden daha kötü çıktı diyebilirim. Anlamadığım konu INTEL teknolojisini bu kadar ilerletmişken nerdeyse artık bir cep telefonuna ancak yeterli gelecek bir işlemciyi nasıl sırf bir kaç saat fazla enerji tasarrufu yapmak ve sistemi bir miktar daha küçültmek için, nerdeyse P3 hızında bir işlemciyi nasıl piyasaya sürdü. Cihazın üzerinde bulunan işlemci ile nette gezmek, birkaç mail işi yapmak hoş benim gibi bir çok cihaz ve model sahibi bir firmada çalışıyor ve çok farklı konularda destek vermek zorunda kalıyorsanız ve aynı anda 15 yakın sayfayı açık tutuyor en az iki monitor kullanıyorsanız netbook almayı bir iki kez daha düşünmenizde fayda var. Performans olarak size verebileceği MAIL, SUNUM ve web gezintileri dışında pek bir şey değil.
Netbook alacaklara öneriler,
1. Yüksek veri transferleri yapıyor iseniz,
2. Yüksek çözünürlüklü medya dosyaları ile sırf izleme konusunda dahi az çok haşır neşir iseniz,
3. Web de gezerken arkada MP3 dinlemeyi seviyorsanız,
4.Bilgisayarınızda Virüs programı bulunduruyorsanız,
Sakın ola netbook düşünmeyin,
1.Facebook, Tiwitter benim ikinci evim diyorsanız,
2.Windows XP ve Luna hala ölmedi diyenlerdenseniz,
3.MP3 açar cihazı kenera bir yere koyar karanlıkta dinler belki arada iki kadeh şarap atarım diyorsanız,
4. Koşarken sakız çiğneyemiyorum, nasıl hem maillerime bakıyım hem de netbook üzerinde bulunan SIP telefondan gelen çağrıları kabul ediyim diyorsanız,
5. Verimi ? 3 GB üzeri kopyalama mı ? ? arşiv mi ? yedek mi, yeniliyor mu ? içiliyor mu ? diyorsanız,
6.Winzip, Winrar, 7Zip mi ? diyorsanız,
7. HD görüntümü, o ne yenilir mi ? diyorsanız,
8.Word, Exel ? "yok ben almayım 3 sayfayı geçen herşey mide bulantısı yapıyor" diyorsanız,
Dizüstünüzü bir kenera koyup netbook alma vaktiniz gelmiş demektir.
Teşekkür ederiz.
netbook hakkında ki beklentileriniz biraz abartılı olmamışmı ?
Merhaba,
Güzel az öz yararlı bilgi için teşekkürler.Genelde zaten netbook internette ara ara işi olanlar için ideal bir tasarım ama bir bilgisayar aşığı için yetersiz bir mini makina:)
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Ertan Hocam yine çok keyifli bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Netbook Sakarya-İstanbul arası seyehatlerde vazgeçilmezim haline geldi. Kullandığım otobüs firmasında kesintisiz Wireless hizmeti de sunulunca tadından yenmiyor. Fix 44 yada 45 numaralı koltuğumda (en arka) Nescafemi yudumlarken otobüste internet keyfi hoş oluyor. ÇözümPark'a otobüste bile giriyorum. =)) Notebook ile de girilir ama dizinin üstünde 15,6' ekran yerine 10' ekranı olan bir cihaz bulundurmak. Özellikle de bu yaz aylarında daha hafif oluyor. =))
Saygılar.
Neden bir netbook tan beklentim fazla olsun ki ? sonuçta diğer cihazımla arasındaki tek fark CPU, beni hayal kırıklığına uğratan CPU oldu.
Erdem üstadım kesinlikle haklısın, benim 12" bile ağır gelirken, netbook iyi oluyor. Ama gel gör bizim gibi adamlara uygun bir cihaz değil.
Ertan Hocam benim git-gel yolda kaybettiğim 3,5 saatte ve bazı zamanlarda parkta oturduğumda beni internete bağlasın yeter. =)) Yoksa Server 2008 R2 ile sanal lab'lar oluşturmayı şimdilik düşünmüyorum. =)))
Saygılar.
Orası elbette öylede, o zaman bir adet iPhone almak yada nebiliyim Nokiax bir şey almak daha mantıklı gibi :D.
Tabi ki mantıklı Ertan Hocam ama şuan iş arayan pozisyonunda olunca IPhone veya başka bir ürün pek mümkün değil. =)
Güzel ve keyifli bir yazı olmuş. Atom işlemciler ile ilgili bu gibi duyumlar almış ve sonrasında araştırmaya girmiştim. Araştırmalarımdan kesitlerleride paylaşmak isterim.
Intel ATOM, AMD Geode gibi bir SOC (System On a-Chip) çözümü değil; yani bellek kontrolörü gibi ek üniteler ayrı chip üzerinde. Bu açıdan bakılırsa, Atom, Geode ya da ARM gibi gerçek mobil bir sistem değil. Performans olarak bakıldığında, Atom’un enerji veriminin Texas Instruments OMAP’ın (çok sayıda Symbian cep telefonu tarafından kullanılıyor) ancak dörtte biri kadar olduğu görülüyor.