Forum

Cisco 11503 content...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Cisco 11503 content switch

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
620 Görüntüleme
(@rafiqq)
Gönderiler: 51
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Arkadashlar Cisco 11503 content switchte nasil ftp servisini enable ede bilirim mesela xftp programiyla ona baglanayim profilede bir sheyler degishtire bileyim.  Aslinda bana alias yapmak lazim ama ben alias yapiyorum switchten cikip tekrar girdiyimde aliaslar kayb oluyor bildiyim kadariyla profile dosyasina eklemem gerekmish.

 
Gönderildi : 23/12/2008 17:00

(@ErdemHACISALIHOGLU)
Gönderiler: 542
Honorable Member
 

Öncelikle ftp portu 21 i acmalısın , bu şekilde aktif hale getirebilirsin ...

 
Gönderildi : 23/12/2008 19:24

(@rafiqq)
Gönderiler: 51
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

bilmiyorumki nasil aciliyor ama qaliba acik cunki kendi bilgisayarimnan telnet ip 21 yaziyorum gidiyor

 
Gönderildi : 23/12/2008 19:30

(@ErdemHACISALIHOGLU)
Gönderiler: 542
Honorable Member
 

IIS ‘in YÜKLENMESİ

Internet Information Services 5.0, Windows 2000 Professional'da varsayılan olarak yüklü değildir. IIS'i yükleyebilir veya Denetim Masası'ndaki Program Ekle/Kaldır uygulamasını kullanarak ek bileşenleri seçebilirsiniz.
Internet Information Services'i yüklemek için
1. Başlat'ı tıklatın, Ayarlar'ın üzerine gidin, Denetim Masası'nı tıklatın ve sonra Program Ekle/Kaldır uygulamasını başlatın.

2. Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır'ı seçin ve sonra yüklemek, kaldırmak veya IIS'e bileşenler eklemek için ekrandaki yönergeleri izleyin.


Windows Bileşen Sihirbazından IIS ‘i seçin ve İleri düğmesine tıklayın

Şimdi IIS ‘in yüklenmesine başlandı. IIS kurulum dosyaları sisteminize kopyalanacak ve daha sonra sisteme kayıtları yapılacaktır. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra artık IIS çalışmaya hazırdır. Peki IIS nasıl çalıştıracağız ? Biz IIS sonradan kurduğumuz için bazı özel ayarlamalar yapmak zorundayız. Eğer IIS Windows 2000 sistemini kurarken yükleseydik, ona yönetimsel araçlar menüsünden erişebilecektir.

IIS ‘e Erişelim



Başlat/Çalıştır seçeneğinden “mmc” yazalım. MMC (Microsoft Management Consol) Windows servis programlarını özelleştirilebilir bir konsoldan yönetmenizi sağlayan bir arayüz programdır.


Şimdi konsolumuzu IIS yönetmek üzere ayarlayalım. Bunun için Konsol menüsünden Ek Bileşen Ekle/Kaldır… seçeneğini seçelim. Sol aşağıdaki gibi bir pencere açılacaktır. Ekle butonuna tıklayın. Sağ aşağıdaki gibi bir liste penceresi gelecektir. Internet Information Services seçeneğini seçin, Ekle düğmesine ardından Kapat düğmesine tıklayın.


MMC de IIS ‘i yönetebileğiniz bir ağaç yapısı görünecek. Aşağıda bu MMC nin resmini görebilirsiniz.


IIS ile NELER YAPABILIRIZ ?

Temel de IIS (Internet Information Services) içerisinde FTP sunucularını Web sunucularını ve SMTP sanal sunucusunu bulunduran bir bilgi servisidir. FTP sunucusu ile bir bilgisayarı internete dosya sunmak amacıyla kullanabilirsiniz. Web sunucusu ile www (world wide web) dosyalarınızı internetin erişimine açabilirsiniz. SMTP sanal sunucusu ile email lerinizi gönderebilirsiniz.


· FTP SUNUCUSU

FTP (File Transfer Protocol) Internete bağlı bir bilgisayardan diğerine (her iki yönde de) dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel addır. İlk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli-aynı anda (on-line) bağlantı kurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.
İlk olarak FTP sunucumuzu nasıl yapılandıralım ve çalışır duruma getirelim. Daha sonrada FTP sunucumuza nasıl bağlanabileceğimize bakalım.
MMC konsolundaki Varsayılan FTP Sitesi ‘ne sağ tıklayıp özelliklerini seçelim. Aşağıdaki gibi bir pencereyle karşılaşacağız. Bu pencereyi kullanarak FTP sitemizin tüm ayarlarını yapabiliriz.




FTP Sitesi
Kimlik grubunda ftp sitemizi tanımlayan en önemli ayarlar yer alır.
Açıklama alanına FTP sitemizi tanıtan istediğiniz bir açıklama yazabilirsiniz.
IP adresi alanına FTP hizmetinin verileceği ip adresini girin. Bir bilgisayar aynı anda birden fazla ip adresine sahip olabilir. Uygun bir ip adresi verin.
TCP bağlantı noktası, FTP hizmeti en temel protokollerden olan TCP ile sağlanır. FTP sunucuları standart olarak 21. TCP kapısı üzerinden hizmet verir.
Bağlantı, verilecek FTP hizmetlerini sınırlamamızı sağlar. Bu sayede hizmet yoğunluğunu bilgisayarımızın performansına göre ayarlayabiliriz. Eğer düşük performanslı bir donanımız var ise aynı anda 1000 bağlantıya izin vermek, hem bilgisayarımızın çökmesine hem de diğer kullanıcıların servislerinin aksamasına sebep olur. Bu yüzden bu ayarı en uygun seviye getirmelisiniz.
Günlük kaydını etkinleştir, FTP sitemize hangi bilgisayardan hangi kullanıcı hangi tarihte bağlanmış, hangi dosyaları download etmiş, gibi bilgiler bir dosyada tutulur. (log dosyası = kayıt dosyası). Bu dosyalar çeşitli formatlarda olabilir.



Güvenlik Hesapları

Bu sekmede FTP sitesine anonim olarak erişilebilmesi için bir kullanıcı hesabı atarız. Anonim erişim birçok kullanıcının tek bir kullanıcı hesabı üzerinden FTP servisi almasıdır. Bu kısımda FTP sitemizi yönetmek üzere bir görevli bir kullanıcı tanımlayabiliriz.

İletiler

Bu sekmede bağlantı FTP sitesine bağlanan bir kişiyi girişte bir mesaj la karşılayabiliriz. Bu mesaj sitemizin içeriğini ve uyulması gereken kuralların yer aldığı bir metin olabilir. Aynı zamanda bağlantı kesilirken de bir uğurlama mesajı da verebiliriz.




Giriş Dizini

FTP sitemizdeki ana dizinimizin içeriğinin nerden alınacağını belirleriz. Örneğin yukarıdaki ayara göre ftp sitemize bağlanan birisi aslında bizim f:\inetpub\ftproot (Yerel Yol) klasörümüzün içeriğini görmüş olacak. Bu dizinin okuma-yazma gibi haklar verebilirsiniz. Sıkça kullanılan ayarlar sadece okuma şeklindedir. Kullanıcılarının FTP sitemizin log dosyalarına göz atabilme hakkını verme şansımız var, normalde kullanıcıların log dosyalarını görmesi gerekmez. Bu seçenek genelde uygulanmaz. FTP sitemizin dizin listeleme stilini unix olarak seçersek daha ayrıntılı bir listeleme sağlanır. Çoğu durumda MS-DOS stili tercih edilir.


Dizin Güvenliği Sekmesi

Burada FTP sitemizden yararlanabilecek ve yararlanamayacak kişileri belirleriz. Kişilerin belirlenmesi internet ortamı geçerli olduğu için ip ve ip aralığı şeklinde olacaktır.


FTP Sitemize Bağlanalım

Bir FTP sunucusuna erişebilmenin birçok yolu vardır. Internetin ve kullanılan protokollerin yapısından dolayı birbirinde çok farklı sistemler TCP nin 21 portunu kullanarak FTP sitemize erişebilirler. DOS veya Unix/Linux komut satırından <ftp ip_adresi> komutunu vererek bağlanabiliriz. Bu bağlantı şekli en eski bağlantı yöntemlerinden biridir. Anonim kullanıcı adı girilir. Bu yöntemde download veya upload yapmak için gerekli komutları bilmek gerekir. Komutlardan en çok kullanılanları şöyle;

cd : Dizin değiştirme (cd <dizin adı>) (cd .. : bulunulan dizinden bir öndekine geçme)
pwd : Bulunulan dizinin ismini verir
dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listeleme
ls : Bulunulan dizindeki dosyaları kisa olarak listeleme (Örnek kullanımlar : ls -lr : ayrıntılı, tersten alfabetik listeleme; ls -lr |more : sayfa sayfa listeleme (dizin içinde cok fazla sayıda dosya varsa bu kullanım oldukça yararlıdır))
get : Dosya alma (get <dosya_adı> (<alındıktan_sonraki_adı>). (<alındıktan_sonraki_adı> seçimliktir, kullanılmayabilir. Bu durumda dosya_adı aynen kullanılacaktır.
put : Dosya gönderme (put <dosya_adı> (<göndereceğimiz_yerdeki_adı>)
mget : Birden fazla dosya almak istendiğinde kullanılır. Örnek kullanımlar: mget *.zip, mget a*.* vb..
mput : Birden fazla dosya göndermek istendiğinde kullanılır.
ascii : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtme.
binary : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak BINARY kullanılacağını belirtme. Arşiv dosyaları (zip, arj, z, zoo, hqx vb), calıştırılabilir programlar (.exe, .com), resim formatlı programlar (gif, jpeg vb) FTP ile alınmadan/ya da gönderilmeden önce mutlaka bu komut verilmelidir.
delete : FTP yapılan yerde bir dosyayı silme (delete <dosya adı>, eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) mkdir : FTP yapilan yerde yeni bir dizin oluşturma (mkdir <dizin adı>, eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur)
rmdir : FTP yapılan yerde boş bir dizini silme (rmdir <dizin adı>, eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) help : Kullanılabilecek komutlar ile ilgili bir yardım ekranı çıkarır.
lcd : FTP ortamından çıkmadan, kendi makinanızda dizin değiştirmenizi olanaklı kılar.
close : FTP ortamından çıkmadan, sadece ilgili bağlantıyı kapatmak için kullanılır.
quit : FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır (bye komutu da aynı işi görür).

Dosya Transferini Nasıl Yapacağız ?

Internet aracılığı ile kütük transferinin yapılması için get,mget, put ve mput komutları kullanılmaktadır. Ancak transfer edilecek kütük tipine bağlı olarak, transfer tipinin seçilmesi gerekmektedir. Internette iki tür transfer tipi vardır.

Ascii: Bilgisayarlar arasında text kütüklerinin transferi için uygundur.

Binary: Text içeren veya içermeyen imaj ya da program kütüklerinin transferi için kullanılır. Uzantısı z, Z, exe, zip, tar, com, sys, gz veya ps olan kütükler binary tipinde alınmalıdır. Burada z, Z, zip, tar, gz uzantıları o kütüğü n sıkıştırılmış olduğunu ps ise o dosyanın Postcript yapıda olduğunu gösterir. Uygun programlar ile bu kütüklerin transfer işleminden sonra açılmaları gerekmektedir.


Windows Internet Explorer ile bağlanmak ?

Explorer’ın adres satırına ftp://localhost yazarak FTP sitemizi test edebiliriz. Aynı şekilde ftp://ip_adresi ile de bildiğimiz bir FTP servisine bağlanabiliriz. Dosya kopyalama veya upload işlemleri Windows un sürükle bırak özelliği sayesinde Mouse u kullanarak kolayca yapabiliriz.

Sanırım burdaki bilgiler senin için çok yararlı olucaktır ....

 
Gönderildi : 23/12/2008 19:30

(@rafiqq)
Gönderiler: 51
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

IIS diyelimki yukledim benim ne ishime yarar ki? bana ftp servisini windows uzerinde acmak lazim diyil ki bana content switch uzerinde acmak lazim

 
Gönderildi : 23/12/2008 20:09

Paylaş: