Forum
Arkadaşlar şimdi yazacağım senaryolar ile ara ara HP sunucularda da karşılaşıyorum ama daha çok IBM sunucular gelip gittiğinden konuyu bu kısma açmanın doğru olacağını düşündüm.
Öncelikle genelde ilk kurulum olarak veya yeniden temiz kurulum şeklinde çalışmam gereken sunucularda (ki bunlar genelde x3400m.. oluyor) uygun server guide cd'si ile kurulum yapabiliyorum ancak.
İlk sorum : Bir HP Proliant .. sunucuda StartSmart ile R4AID yapabiliyorum fakat IBM sunucuda örn: RAID 5 yapacaksam bunun server guide ile nasıl yapılacağını bilmiyorum. Bu arada IBM 'de RAID yapmak için server guide mı kullanmalıyım yoksa açılışta CTRL + .. bileşimi ile web bios'a girip mi yapmalıyım ?
Şimdi kafamı karıştıran ve pek tecrübeli olmadığım kısma geleyim ;
Örneğin 3 adet HDD ile RAID 5 içeren bir IBM kurulumunda server 2003 veya 2008 kurulu olduğunu varsayalım, herhangi bir sebeple bu sistem çöktü ve biz C dışındaki disklerde bulunan dataları ( ne olur ne olmaz diyerek) yedekledikten sonra sistemi yeniden kurmak zorunda olalım. Bu noktada bildiğim kadarı ile diğer disklerde ki dataların başına bir iş gelmesin mantığı ile kurulumdan önce bu diskleri yerlerinden çıkararak sadece kalan diske sistem kurmaya kalkarsak RAID yapısının bozulmasına ve data kaybınaneden oluruz.
Böyle bir durumda disklerin tümü pc'ye fiziksel olarak bağlı iken server guide ile kurulum başlatmak mıdır doğru olan. Çünkü bu tür bir durumla karşılaşırsam beni endişelendiren diğer diskler de bağlı olduğundan raid yapmaya kalkarken bu işlemin o disklerde ki bilgileri silip silmeyeceğini bilmiyor olmam. Ama bir yandan da şöyle düşünüyorum acaba sadece sistem çökmüş ise ve disklerde fiziksel bir problem yok ise zaten durup dururken RAID 'e bir şey olmamıştır hiç RAID ile alakalı bir şey yapmayıp sadece cC'ye yeniden sistem kurmam yeterli olacak mıdır?
Ayrıca bir problem daha var kafamı çok kurcalayan ve internet üzerinde bayağı bir araştırma yapsamda yeterli birkaynağa rastlamadım.
Bu IBM sunucularda açılışta WEB BIOS diye bir bölüm var sistemin belirttiğibir ctrl+... kısayolu ile gidilen buradan RAID dizisi oluşturmak istesem bunun kullanımı nı bilmiyorum.
Son olarak ; 3 HDD ile RAID5 yapısı oluşturulmuş bir sistemde bir gün işler ters gider de C dışında ki disklrden biri bozulursa bunu değiştirmek gerektiğinde, eski diskin çıkarılması ve yeni diskin takılması pc çalışır ve sistem açık vaziyette iken mi yoksa enerji tamamen kesilmişken mi yapılmalı. Bunun için sanırım IBM sunucularda SERVE raid manager kullanılıyor ama çok aramama rağmen böyle bir işlem için bu yazılımın nasıl kullanılacağını anlatan bir kaynak'ta bulamadım. Bu durumlar ilede üzerinde deneme yanılma yapma rahatlığım olmayan türden makinalar da karşılaştığımdan bu post'ta bahsettiğim sıkıntılarımı çözmeme ışık tutacak fikir ve kaynaklara ihtiyacım var.
Herkese iyi çalışmalar.
Merhaba,
İlk sorunuzun cevabı : İster IBM server guide ile yapın ister ctrl + kısayol tuşu ile yapın nasıl isterseniz öyle yapın aslında ikisi de aynı şeydir Raid yapılandırma için. Fakat fark nedir derseniz IBM Server Guide ile kuracağınız OS tüm driverlerını yönergelerini ve yapılandırmalarını tek bir ekrandan yapıp kurulum başladığında size sadece izlemek kalıyor farkı budur.
İkinci sonuzun cevabı : Eğer Raid 5 yapılandırdığınız bir yapı da C ve D diye iki partition oluşturmuş iseniz C partitiona da OS kurmuş iseniz son olarak sistem çökmüş ise yeniden kurulum yapılacaksa C CD ile yeniden kurulum yapmanız yeterlidir. D partition da veri korunmaya devam edecektir. Herhangi bir diski çıkarmanıza gerek yoktur ki çıkarırsanız raid yapısını bozabilirsiniz. Ancak mutlaka yedek almak şarttır işinizi sağlama alın her zaman.
Sorunuzun devamında Raid 5 takılı diskleri çıkarıp sistemin kurulu olduğu diske kurup sonra diskleri takmak gibi birşeylerden bahsetmişsiniz ancak burada bir yanlışınız var. Raid 5 en az 3 disk ile yapılandırılabilmektedir. Raid 5 nedir nasıl yapılandırılır mantığı nedir gibi soruların cevabını forumumuzdan ve makalelerimizden inceleyip bakınız lütfen.
Web Bios dan kastınızı anlamadım muhtemelen Web Bios IBM bios ekranın Web tabanlı halidir diye düşünüyorum. Bir ekran görüntüsü paylaşırsanız yorum yapalım.
Raid 5 yapısında bahsettiğim gibi en az 3 disk ile yapılmaktadır. Raid 5 de 1 disk torelans imkanı vardır. Yani disklerden biri giderse çalışma devam eder ancak bu süre zarfında yeniden bir disk takmalısınız.
Son sorunuza istinaden disk takma işleminde önemli olan kullanmakta olduğunuz sunucu ve disklerin hotswap özellikli olması gerekmektedir. Ancak burada şu durum var ki Raid 5 sistemde disk arızaya geçmiş, sunucu ve hdd hotswap özelliğine sahipse sistem çalışırken arızalı diski söküp yerine yeni diski takabilirsiniz. Bunun dışında mutlaka sistemi ve enerjiyi kesip diskleri değiştirebilirsiniz.
Sanırım tüm sorularınıza yanıt verdim. 🙂
Öncelikle zaman ayırıp aydınlattığınız için teşekkür ediyorum J
Şimdi ; sorum şu idi
Son olarak ; 3 HDD ile RAID5 yapısı oluşturulmuş bir sistemde bir gün işler ters gider de C dışında ki disklrden biri bozulursa bunu değiştirmek gerektiğinde, eski diskin çıkarılması ve yeni diskin takılması pc çalışır ve sistem açık vaziyette iken mi yoksa enerji tamamen kesilmişken mi yapılmalı. Bunun için sanırım IBM sunucularda SERVE raid manager kullanılıyor ama çok aramama rağmen böyle bir işlem için bu yazılımın nasıl kullanılacağını anlatan bir kaynak'ta bulamadım.
Yukarıda ki sorumu şu sebepten sordum; şöyle bir işleme şahit olmuştum sunucunun tam modelini hatırlamıyorum ama IBM bir sunucu idi. Disk sıralamasına baktığımızda soldan sağa 2. Disk yani disk 0-1-2 diye gidersek eğer ortada ki disk olan Disk 1 arıza veriyordu. Ama işletim sisteminde bir problem yok sadece ortadaki diskin değişmesi gerekiyordu. Sunucuya uzaktan bağlantı yapıldı Serve Raid manager açıldı önce burada bir takım işlemler yapıldıktan sonra diski çıkarmam istendi ve yine birtakım işlemlerden sonra yeni diski taktım sonrasında sanıyorum yeni diskin diğer disklerle anlaşması uyumu senkronizasyon vb bir süreç gerçekleştikten sonra işlem bitmişti. Örneğin böyle bir durumda kalır isem bir gün, neyi hangi sırada yapacağımı ve serve raid manager’da neyi nerden yapacağımı araştırıp bulmaya çalışıyorum.
WEB BIOS kısmına gelince, üstad üzgünüm ki şu an için ekran görüntüsü atma imkanım yok ancak yakın zamanda yedekte bekleyen daha eski bir IBM sunucum var ona bir kurulum yapmayı planlıyorum o anda ekran görüntüsü alacağım ve hemen bu postta paylaşacağım. Şimdilik şunu söyleyebiliyorum ki IBM ‘lerde açılış aşamalarında Türkçeye çevirdiğinizde ;” web bios’a girmek için CTRL+I veya [H’ta olabilir] basın” şeklinde bir ibare var. Ve bunu uyguladığınızda da hani bilirsizin dos tabanlı eski lks sürümlerinin ekranlarını o türden bir ekran ile karşılaştım. Ve Server Guide cd’sinden başlamadan önce RAID ile ilgili işlemlerin ayarlamaların burada yapıldığına ama diskin hangi boyutta bölümlendirileceği hakkında ki rakamsal bilginin server guide ile başlatıldıktan sonra ilgili adıma gelindiğinde yapıldığını görmüştüm buna ek olarak server guide adımlarından raid adımına gelindiğinde “keep current configuration…” yani şu an ki konfigürasyonu koru seçeneği seçilmiş idi. Neden bu seçeneğin seçildiğini sorduğumda hangi raid seviyesini seçtiğimizi zaten web bios ( ya da BIOS) kısmında belirledik o nedenle şimdi burada bunu seçerek “mevcut ayarı koru” diyoruz şeklinde bir yanıt aldım.
Son olarak değerli açıklamanızdan şunu anlıyorum ki; yarın bir gün karşıma 3 adet disk içeren RAID 5 uygulanmış ama, o an çökmüş veya yeniden kurulması gereken bir sistem geldiğinde ( bu örneği sık vermemin sebebi genelde bununla karşılaşıyor olmam) hiçbir diski yerinden çıkarmayıp önce yedeklerimi alıp sonra modele uygun server guide ile sistemi açıp raid ayarlarına dokunmadan normal bir kurulum gerçekleştirirsem hem raid yapısı bozulmayacak hem datalarım korunacak hem de başarılı bir temiz kurulum olacaktır.
Bazı kavram ve noktaları tereddütsüz anlamak adına lafı biraz uzatıyorsam kusuruma bakmayın lütfen. Çünkü konu hassas ve etrafımda ayrıntılı açıklama alabileceğim pek kimse yok malum bir de müşteri bilgisayarları ve deneme yanılma yapma şansım yok ziraa çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir 🙂 Sanırım bu sıkıntıyı çekmemin nedenlerinden biri de, windows disk yönetiminde temel disk dinamik disk vb şekillerde raid yapmak mümkün olsada bu tür işlemleri IBM veya HP gibi markaların kendi ürünleri için hazırladığı özelleşmiş yazılımları kullanarak nasıl yapabileceğimi bilmiyor olmam.
Öncelikle zaman ayırıp aydınlattığınız için teşekkür ediyorum J
Şimdi ; sorum şu idi
Son olarak ; 3 HDD ile RAID5 yapısı oluşturulmuş bir sistemde bir gün işler ters gider de C dışında ki disklrden biri bozulursa bunu değiştirmek gerektiğinde, eski diskin çıkarılması ve yeni diskin takılması pc çalışır ve sistem açık vaziyette iken mi yoksa enerji tamamen kesilmişken mi yapılmalı. Bunun için sanırım IBM sunucularda SERVE raid manager kullanılıyor ama çok aramama rağmen böyle bir işlem için bu yazılımın nasıl kullanılacağını anlatan bir kaynak'ta bulamadım.
Bu disklerle ilgili bir durumdur.Genelde neredeyse artık tüm yapılarda hot swap diskler bulunmaktadır. Bu işlem geçen gün başıma geldi. 12 yıllık Hp Compaq serverimin diskinde sorun vardı. Hot swap olduğundan makina çalışırken bozuk diski söktüm temin etmiş olduğum sağlam diski taktım ve build işlemi başladı.
Yukarıda ki sorumu şu sebepten sordum; şöyle bir işleme şahit olmuştum sunucunun tam modelini hatırlamıyorum ama IBM bir sunucu idi. Disk sıralamasına baktığımızda soldan sağa 2. Disk yani disk 0-1-2 diye gidersek eğer ortada ki disk olan Disk 1 arıza veriyordu. Ama işletim sisteminde bir problem yok sadece ortadaki diskin değişmesi gerekiyordu. Sunucuya uzaktan bağlantı yapıldı Serve Raid manager açıldı önce burada bir takım işlemler yapıldıktan sonra diski çıkarmam istendi ve yine birtakım işlemlerden sonra yeni diski taktım sonrasında sanıyorum yeni diskin diğer disklerle anlaşması uyumu senkronizasyon vb bir süreç gerçekleştikten sonra işlem bitmişti. Örneğin böyle bir durumda kalır isem bir gün, neyi hangi sırada yapacağımı ve serve raid manager’da neyi nerden yapacağımı araştırıp bulmaya çalışıyorum.
3 diski yapıda raid 5 varsa eğer tek disk tölare edilir.Odiski uçsa dahi 2 disk üzerinden sistem yürür.Bu diskin zaten ledi turuncu yanar.Sağlam ve aynı model diski bu diskin yerine taktığınızda led yanıp söner. İçindeki veri miktarına göre belirli bir zaman sonra built tamamlanınca led yeşile döner ve sistem 3 disk üzerinden devam eder. Bu işlemleri takip edebilmek adınada IBM raid manager yazılımını kurarak gözlemleyebilirsiniz.
WEB BIOS kısmına gelince, üstad üzgünüm ki şu an için ekran görüntüsü atma imkanım yok ancak yakın zamanda yedekte bekleyen daha eski bir IBM sunucum var ona bir kurulum yapmayı planlıyorum o anda ekran görüntüsü alacağım ve hemen bu postta paylaşacağım. Şimdilik şunu söyleyebiliyorum ki IBM ‘lerde açılış aşamalarında Türkçeye çevirdiğinizde ;” web bios’a girmek için CTRL+I veya [H’ta olabilir] basın” şeklinde bir ibare var. Ve bunu uyguladığınızda da hani bilirsizin dos tabanlı eski lks sürümlerinin ekranlarını o türden bir ekran ile karşılaştım. Ve Server Guide cd’sinden başlamadan önce RAID ile ilgili işlemlerin ayarlamaların burada yapıldığına ama diskin hangi boyutta bölümlendirileceği hakkında ki rakamsal bilginin server guide ile başlatıldıktan sonra ilgili adıma gelindiğinde yapıldığını görmüştüm buna ek olarak server guide adımlarından raid adımına gelindiğinde “keep current configuration…” yani şu an ki konfigürasyonu koru seçeneği seçilmiş idi. Neden bu seçeneğin seçildiğini sorduğumda hangi raid seviyesini seçtiğimizi zaten web bios ( ya da BIOS) kısmında belirledik o nedenle şimdi burada bunu seçerek “mevcut ayarı koru” diyoruz şeklinde bir yanıt aldım.
Bu ekran genel olarak bir çok makinada gelmekte olup raid konfigürasyonunun arayüzüdür. Bu işi ister buradan ister ibm kurulum cdlerinden sağlayabilirsinizki.Bu işi en uygun ibm cdlerinden başlatmanızdır.
Son olarak değerli açıklamanızdan şunu anlıyorum ki; yarın bir gün karşıma 3 adet disk içeren RAID 5 uygulanmış ama, o an çökmüş veya yeniden kurulması gereken bir sistem geldiğinde ( bu örneği sık vermemin sebebi genelde bununla karşılaşıyor olmam) hiçbir diski yerinden çıkarmayıp önce yedeklerimi alıp sonra modele uygun server guide ile sistemi açıp raid ayarlarına dokunmadan normal bir kurulum gerçekleştirirsem hem raid yapısı bozulmayacak hem datalarım korunacak hem de başarılı bir temiz kurulum olacaktır.
Aynı diski bulduğunuza eminseniz yeni diski direk takabilirsiniz.Yedek diskin göçmesinde değil sistem yöneticileri ve bilgiye ihtiyacı olan herkes için zaten ara ara yapılması zorunlu olan bir işlemdir.
Bazı kavram ve noktaları tereddütsüz anlamak adına lafı biraz uzatıyorsam kusuruma bakmayın lütfen. Çünkü konu hassas ve etrafımda ayrıntılı açıklama alabileceğim pek kimse yok malum bir de müşteri bilgisayarları ve deneme yanılma yapma şansım yok ziraa çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir 🙂 Sanırım bu sıkıntıyı çekmemin nedenlerinden biri de, windows disk yönetiminde temel disk dinamik disk vb şekillerde raid yapmak mümkün olsada bu tür işlemleri IBM veya HP gibi markaların kendi ürünleri için hazırladığı özelleşmiş yazılımları kullanarak nasıl yapabileceğimi bilmiyor olmam.
Her yazılımı bilip takip edemeyiz. Bunlarla ilgili nette kaynaklar ve ürünlerin telefon destek hatları var. Yetersiz kaldığımız yerlerde en güzeli sormak bunuda yazdığım gibi netten ve telefon destek hatlarından karşılayabiliriz.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Yardımlarınız için teşekkür ederim sayenizde aklımda karanlıkta kalmış bir çok önemli nokta aydınlandı.
Biz teşekkür ederiz.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.