Forum
Merhabalar,
Öncelikle aradığım konuyu forumlardan baktım fakat aradığım bilgiye ulaşamadığım için konu açmak zorunda kaldım. Backup LTO cihazı ve kartuş kullanımına yeni başladım. Günlük olarak 2 adet backup almaktayım. Sabah, öğlene kadar bir server, akşam da farklı bir server ın. Şu ana kadar restore etme gereği duymadım. Sormak istediğim konu ise ben oluşturduğum joblara göre backup alıyorum. Acaba aynı kartuşta tarihe göre ayrı mı tutuyor dataları yoksa hergün aldığım için üzerine mi yazıyor? Bunun hakkında kısa bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Merhaba, yazdığınız job içerisinde nasıl belirttiyseniz o şekilde çalışıyor, hangi yazılımla yedek aldığınızı belirtirsenizi daha kolay yardımcı olabiliriz. Session olarak tutar dataları, tarih tarih yazar. Kartuş 800 GB ise, siz 400 'lük bir backup alıyorsanız, sessiona böler, dolana kadar yanına ekler, dolduğunda job'ta üzerine yaz dediyseniz yazar, demediyseniz hata verir.
Ben ARCServer 11.5 kullanıyorum. Kartuşlarım 400 GB lık. Kullandığım programda, dolduğunda üzerine yazma olayını hangi seçenekten ayarlayabilirim? Ben genelde haftanın günleri şeklinde belirttiğim saatlerde alıyorum. Yine de session lara ayırıp, disk dolduğunda ilgili tarihin üzerine yazar mı ?
ARCServe programında sol bölümden Job 'lara gelin, mevcut jobınızı sağda göreceksiniz, yukarda options gibi bir tab olması gerekiyor ya orada, ya da job 'a sağ click, modify job 'a tıkladığınızdaki Options bölümünde. Modify job menüsünde gezerseniz, Overwrite gibi bir seçenek var onu göreceksiniz.
Job özelliklerinden geliştirilmiş backup özelliklerini görüntülediğimde Owerwrite ve Append seçeneklerini görüyorum. Overwrite, üzerine yazmak Append ise önüne ilave etmek, eklemek anlamında bir kelime. Şimdi burada Overwrite`ı seçersem her zaman en son oturum üzerine yazma durumu olabilir mi? Örneğin; 18.04.2010 da backup aldım bir hafta sonra tekrar alacağım diyelim bu sefer 25.04.2010 da alacağım backup`ı 18.04.2010 daki oturumun üzerine mi yazar? Yoksa ayrı session a mı ? Yada Append seçeneğini mi kullanmalıyım ?
Overwrite ile ilgili iki seçenek vardı orada, eğer yanında yer varsa, yanına ekle, yoksa üzerine yaz, bir de her durumda üzerine yaz gibi. Böyleydi seçenekler sanırım. Kartuş toplamda 400 GB 'lık. Aldığınız backup boyutu 100 GB ise 4 kere ortadaki seçenek Overwrite ve sonra append idi bunu seçebilirsiniz. Bu durumda şunu yapıyor. Örnekten yola çıkarak; 4 kere sessionlara bölüp, 4 'ten sonra üzerine yazıyor. Fakat her durumda overwrite diyorsanız, ilk aldığınız 100 ' ü de silip üzerine yazıyor, zaten job başladığında dikkat ederseniz, formatting media diye başlar. Özetle ARCServe gibi bir programda aldığınız datanın ve o datanın büyüklüğünün önemi biraz artıyor. Mesela ben 800 ' lük kullanıyordum geçtiğimiz sene, aldığım yedek her gün 500 GB 'dı. Her durumda üzerine yazdırıp mevcutu sildiriyordum. Kartuş 400 ise aldığınız yedek boyutu 200 ise 2 kere bir kere append, daha sonra overwrite edebilirsiniz.
Peki Alper bey bu tapelerde barkod tanımlama brightstor'a nasıl yapılıyor onuda bir anlatabilir misiniz?
O konuda bir bilgim yok
Backup LTO cihazı ve kartuş kullanımına yeni başladım.
Backup almaya yeni başladığınız için birkaç temel konuyu hatırlatmak isterim:
- Backuplarınızı mutlaka en fazla 6 ayda bir kez istediğiniz konuma geri dönülüp dönülemediğini görmek için test edin. Tüm yedeği test etmeniz gerekli.
- Kartuşları sistemle aynı yerde saklamayın, yangın, su basması vb durumda kartuşların etkilenmeyeceğinden emin olun.
- Kartuşları çalınmayacak bir yerde ve korumalı şekilde saklayın.
- Şimdilik 2 kartuş kullandığınız için sorun olmayacaktır ama sayı artarsa düzenli envanter sayımı yapmanız gerekecek.
- Okuma veya yazma hatası veren kartuşu tekrar kullanmayın.
- Bir kartuşu elden çıkarmanız gerekirse doğrudan çöpe atmayın. Bilginin kurtarılamaz şekilde imha edildiğinden emin olun.
- Yasal olarak uzun süre saklamanız gereken dosyaları arşivlerken kartuşların ömürlerini de hesap edin.
Bir de küçük not: anlık, saatlik, günlük gibi kısa süreli yedeklerle çalışılırken, ne zamana dönmek isteyebileceğiniz çok önemli. Kısa vadeli yedek alıyorsanız ve sürekli üzerine yazıyorsanız geçmiş bir tarihe dönemezsiniz. Bu durumda, donanım veya yazılım hatalarında geçmişe dönülebiliyor ancak kullanıcı hatalarında bu tür yedekler işinize yaramıyor. Örneğin bir sabah kullanıcılar size gelerek, bir önceki gün ciddi bir hata yaptıklarını ve geri dönmek istediklerini söyleyebilirler. Bu gibi durumlarla karşılaşıp karşılaşmayacağınızı iyi değerlendirmelisiniz.
Saygılarımla
Peki sitemizde bu konuda bilgi sahibi olan varsa açıklayabilir mi yedekleme kullandığımız kasetlerin barkodlarını arcserve brightstor backup programına nasıl tanıtıyoruz. Bunu öğrenmek istememin nedeni şu sistemde elektrik kesintilerinde network koplamalarında kasetlere yazan kafalar kasetleri karıştırıyor ve düzeltemiyoruz. Barkod uygulaması ile bu problemi çözeceğimizi umuyorum.
ben dedigim gibi bilmiyorum ama, dosyalar bölümünde ARCServe' in geniş bir dökümanı var belki oradan yararlanabilirsin.
Alper bey sizin job tanımızda global options da ki backup media ayarlarında aşağıda ki seçeneklerden hangisi seçiliydi. Ben hem önüne eklesin istiyorum hemde kaset dolduğu zaman üstüne yazsın istiyorum. Append seçiyorum kaset dolunca yazmayı bırakıyor. Overwrite yapsam her seferinde silip üstüne yazıyor.
Append to media
Overwrite same media name, or blank media
Overwrite same media name, or blank media,than any media
Yedekledigim datanın boyutu geregi kartuş başına overwrite ediyordum. Her gün düzenli yedek alacaginiz datanin boyutuna göre kartuşları cikarip takacak ve seçenekleri de ona göre belirleyeceksiniz.