Cloudflare Nedir? Önemli Cloudflare Hizmetleri Nelerdir?

cloudflare nedir

Şu an 4.5 milyardan fazla insan aktif internet kullanıcısıdır. Tüm bu insanların internete girebilmesi için kaliteli yazılımların yanı sıra geniş bir donanım ağının olması da gerekir.

Bu noktada dünyanın dört bir yanına ulaşmak isteyen işletmeler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve benzer şirketlerin tümü, coğrafya ve güvenlik zorluğunun üstesinden gelirken içeriklerini halka sunmanın bir yoluna ihtiyaç duyar. Cloudflare gibi şirketler burada devreye girer.

Cloudflare, içerik dağıtım ağı, CDN ve güvenlik sağlayıcısı olarak görev yapan bir şirkettir. Bugün 25 milyondan fazla şirkete hizmet verir ve bu sayı her geçen gün artmaktadır.

Cloudflare Nedir?

Cloudflare, 2004 yılında Mathew Prince ve Lee Holloway tarafından spam e-postaları izleme fikriyle hayata geçirildi. Yıllar geçtikçe proje büyüdü ve harika bir kullanıcı topluluğu oluştu. Aynı yıl, ilk Cloudflare ofisi açıldı ve o zamandan beri şirket hala büyümeye devam etmektedir.

Cloudflare Ne İşe Yarar?

Cloudflare en temel düzeyde dünyanın her yerindeki internet kullanıcılarına içerik sağlama sorununu çözer. Bunu, internet erişimini ve içerik dağıtımını hızlandırmak için dünya çapında veri merkezleri kurarak yapar.

Bugün Cloudflare, dünya genelinde 250’den fazla şehirde veri merkezlerine sahiptir. Bu, içerik zaten dünya çapında depolandığından, içeriğin dünya çapında dağıtılması sorununu önemsiz hale getirir.

Ek olarak, yukarıda belirttiğimiz gibi Cloudflare, içerik teslim hizmetlerinden yararlananlara güvenlik hizmetleri de sağlar. Cloudflare her saniye 25 milyonun üzerinde HTTP isteğine hizmet eder. Şirket, SSL ve diğer güvenlik özelliklerini kullanarak kullanıcılarını kötü niyetli botlara, DDoS saldırılarına ve daha fazlasına karşı korur.

Cloudflare hizmetlerinin tam listesi aşağıdaki şekildedir:

Cloudflare Nasıl Çalışır?

Cloudflare, ters proxy görevi görür. Bu, şirketin ve sunucularının istemcilerden istek aldığı, istenen içerik için bir veya daha fazla sunucuyu sorguladığı ve bu içeriği veya bir hatayı istemciye döndürdüğü anlamına gelir. Cloudflare bir istek aldığında, önce kötü niyetli herhangi bir şey aramak için isteği tarar. Bu, şüpheli görünen bir IP adresi olabilir. Sonra istemci tarafında çeşitli kuralları dikte edecek herhangi bir güvenlik duvarı olup olmadığına bakar ve son olarak, sunucularından birinde istenen veriyi bulmak için gerekli süreçten geçer ve geri verir. Bu, içerik sunmanın temel sürecidir ve Cloudflare’ın temel hizmetlerinden biridir.

Cloudflare’ın Avantajları Nelerdir?

Aşağıda Cloudflare’ın avantajlarından bazılarını bulabilirsiniz:

Site Performansı İyileştirme: Cloudflare, dünyanın her yerinde bulunan proxy sunucularına sahiptir. Proxy sunucuları, ziyaretçilerinize daha yakın bir yerde bulunur; bu, önbelleğe alınan içerik doğrudan sunucunuz yerine en yakın önbelleğe alma kutusundan teslim edildiğinden, sayfa yükleme hızında iyileştirmeler görecekleri anlamına gelir.

Bot ve Tehdit Koruması: Cloudflare, çevrimiçi kötü amaçlı tehditleri belirlemek ve saldırıları sitenize ulaşmadan önce durdurmak için Project Honey Pot ve diğer üçüncü taraf kaynaklardan ve topluluklardan gelen verileri kullanır. Cloudflare kontrol panelinizden hangi tehditlerin durdurulduğunu görebilirsiniz.

Spam Yorum Koruması: Cloudflare, sitenizdeki spam yorumlarının sayısını azaltmak için üçüncü taraf kaynaklardan gelen verilerden yararlanır.

Etkilenen Bilgisayarların Ziyaretçilerini Uyarma: Cloudflare, virüslü bir bilgisayarı olan ziyaretçileri, makinelerindeki kötü amaçlı yazılımı veya virüsü temizlemek için harekete geçmeleri gerektiği konusunda uyarır. Ziyaretçi, sitenize erişmek için bir CAPTCHA girebilir.

Çevrimdışı Tarama Modu: Sunucunuzun kullanılamaması durumunda, Cloudflare ziyaretçiye önbelleğinden bir sayfa sunduğundan, ziyaretçiler sitenize yine de erişebilir.

Daha Düşük CPU Kullanımı: Sunucunuza daha az istek geldiğinden, bu, hesabınızın genel CPU kullanımını düşürür.

Yeni Site İstatistikleri: Sitenize gelen trafiği değerlendirmek için iyi araçlara sahip olsanız bile arama motoru tarayıcıları ve tehditleri hakkında bilginiz yoksa, Cloudflare ile size bu konuda yardımcı olacaktır.

Önemli Cloudflare Hizmetleri

Cloudflare’ın proxy görevi gören temel işlevlerinin yanı sıra daha birçok hizmet vardır. Cloudflare’ın temel işlevlerini derinlemesine anlayabilmeniz için aşağıda Cloudflare hizmetlerini sizin için listeledik:

1. Domain Name System (Alan Adı Sistemi)

Bir alan adı sistemi yani DNS, bir URL’nin veya bir e-posta’nın IP adresini bulmak için kullanılan bir sistem veya sunucu ağıdır. DNS, kullanıcıların web sitelerinde arama yapmasına ve IP adresleri yerine hatırlaması kolay adlar kullanarak e-posta göndermesine olanak tanır.

Cloudflare 250’den fazla veri merkezine sahip olduğundan, DNS hizmetleri rakipsizdir. Bu sayede kullanıcılar bir web sitesini aradığında, istek çözülmek üzere en yakın veri merkezine gider. Bu, bir web sitesi aradığınızda, mümkün olan en hızlı yanıt süresini elde edeceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, bu geniş ağ, kötü amaçlı olmadığından emin olmak için bir IP adresini hızla tarayabilecekleri anlamına da gelir.

DDOS saldırıları bir tehdit olmaya devam ederken, Cloudflare, DNS hizmetleriyle yerleşik koruma sunar. Ancak, çevrimiçi güvenliğiniz konusunda endişeleriniz varsa, daha fazla güvenlik sağlamak için IP adresinizi gizleyebileceğinden bir VPN kullanmayı düşünebilirsiniz.

2. DNS Caching (DNS Önbelleğe Alma)

Cloudflare içeriği hızlı ve güvenilir bir şekilde sunmak için DNS önbelleğini kullanır. Düzenli olarak bir web sitesine bakarsanız, Cloudflare bu davranışı tanır ve web sitesinin IP adresini yerel olarak depolar. Bu, Cloudflare’ın çeşitli DNS arama adımları aracılığıyla IP adresini bulması gerekmediğinden yükleme sürelerini önemli ölçüde hızlandırabilir.

3. Web Uygulaması Güvenlik Duvarı (Web Application Firewall)

Cloudflare hizmetlerini kullanan şirketler WAF’tan yararlanabilir. WAF, web sitelerini siber saldırılara karşı korumak için mevcut uygulama altyapısında hiçbir şeyi değiştirmeyen hafif bir çözümdür.

WAF’ın doğasında bulunan güvenliğe ek olarak, müşteriler güvenlik duvarının güvenliğini artırmak için kendi kurallarını yazabilirler.

4. SSL/TLS

Security Socket Layer, güvenli bir web bağlantısı oluşturmak için standart protokoldür. Bu yüzden bugün her web sitesi sahibi, web’de standart olan bir SSL sertifikasına sahip olduğundan emin olmalıdır. Bir web sitesinin SSL sertifikası yoksa, Google arama sonuçlarında onu cezalandırır ve kullanıcılar siteye eriştiklerinde web sitesinin güvenli olmadığı konusunda uyarılır.

Cloudflare, bu SSL sertifikalarını, tüm istemcilerinin web sitelerinin güvenli ve korunmasını sağlamak için zaten sahip olmayan tüm istemcilere sağlar.

Cloudflare Maliyetleri

DNS, CDN, SSL sertifikası ve daha fazlasını içeren bireysel web siteleri için ücretsiz bir Cloudflare planı vardır. Cloudflare profesyonel plan ayda 20 dolardan başlar ve ücretsiz plandan daha iyi güvenlik ve performansa ihtiyaç duyan profesyonel web siteleri, portföyleri veya blogları olan kullanıcılara yöneliktir.

Cloudflare, müşterilere iş ve kurumsal plan gibi çeşitli katmanlar sunar. İş planı aylık 200 dolar tutarındadır ve WAF, özel SSL sertifikası, PCI uyumluluğu ve çok daha fazlasını içerir. Kurumsal plan daha fazla hizmet içerir ve özelleştirilebilir. Bu nedenle fiyat müşterilerin ihtiyaçlarına bağlıdır.

Özetle diyebiliriz ki, çevrimiçi varlıklarını geliştirmeye başlayan işletmelerin düşünmesi gereken birçok şey vardır. 

Cloudflare hemen hemen tüm bunları yapabilir. Fakat işletmelerin önce kendi web hosting sağlayıcılarını bulmaları gerekir. Bundan sonra Cloudflare eklemek sadece hizmetlerinizi iyileştirecektir. 

Yukarıda ayrıntılı olarak açıkladığımız gibi Cloudflare, WAF aracılığıyla özelleştirilebilirlik seçenekleriyle tamamlanan benzersiz güvenlik özellikleriyle şirketlerin içeriğini hızlı ve güvenilir bir şekilde sunmasına olanak tanır.

Exit mobile version