Yeni çıkan oyunlar ve bu oyunların donanım ihtiyaçları göz önüne alındığında (dolar kurundan bahsetmiyorum bile ?) Türkiye’de oluşan gaming cloud adındaki yeni trendi fark ettim.
Vortex, gameQoo, Stadia (Google) gibi Hizmetleri inceledim fakat şuanki makalemizin konusu Microsoft Azure üzerinde bir gaming client’ı oluşturmak. Microsoft, GPU desteği sağlayan Virtual Machine’larına N Series adını vermiş. Evet, doğru tahmin ettiniz “N” NVIDIA’dan geliyor!
Sözü fazla uzatmadan işlemlere başlayalım.
Latency minimum da tutmak için GPU desteği olan bir region belirliyoruz, şuanda en iyi seçeneğimiz West Europe.
(France Central 5-10 ms daha iyi gözükebilir ancak bu region’da henüz gpu desteği bulunmamaktadır. Ayrıntılı bilgi için; https://azure.microsoft.com/en-us/global-infrastructure/services/?products=virtual-machines®ions=all)
Öncelikle kaynaklarımı tek bir yerde görmek ve yönetmek adına yeni bir Resource Group (CozumParkRG) oluşturuyorum.
Virtual Network, Network Security Group, IP Address, Network Interface gibi bileşenlerimizi Virtual Machine kurarken otomatik yapabileceğiniz gibi manuel de yapabiliriz. Ben manuel olarak ilerleyeceğim.
İlk olarak, Virtual Network’ümü oluşturuyorum;
Virtual network oluşturduk, sıra Network Security Group’ta;
Network Security Group oluştu, sıra Network Interface’de;
Network Interface’imiz de hazır olduğuna göre; IP Address’imizi oluşturup, bir önceki adımda oluşturduğumuz Network Interface’e Associate ediyoruz.
Storage’ımızı hazırlıyoruz;
Şuana kadar; Virtual network, Network Security Group, Network Interface, IP address ve Storage’umuzu oluşturduk. Bundan sonra client’ımızın kurulumuna geçebiliriz.
Oyun odaklı olacağımız için Server Features’larına ihtiyacımız bulunmamaktadır bu yüzden Windows Server yerine, Windows Client (Windows 10 Pro, Version 1903) kullanacağım.
VM Size’I seçerken NV olarak ilerliyorum. Buradaki vm’ler arasındaki farklar; NV6 da 1 adet GPU gelirken, NV12 de 2 adet GPU son olarakta NV24’te 4 adet GPU gelmektedir.
GPU= %50 M60 Card. (Normalde 16 gb’lık kartımızda NV6 kullanırsak 8 gb, NV12 kullanırsak 16 gb, NV24 kullanırsak da 32 gb elde edeceğiz.)
Kart hakkında ayrıntılı bilgi: https://www.amazon.com/NVIDIA-Tesla-M60-computing-processor/dp/B01LB8U6VW
VM konfigürasyonum aşağıdaki şekilde olup kurulumu başlatıyorum. Kurulum ortalama 5-7 dakika sürmektedir.
Kurulumu bitirdikten sonra Resource Group’umuz aşağıdaki gibi olacaktır.
Fazla olan Network Interface’imiz için; Client’ımızı Stop etmemiz gerekmektedir. Stop’lama işlemi bittikten sonra Networking menüsünden Attach network interface’e tıklayarak manuel oluşturduğumuz Network Interface’I ekleyebiliriz. Bizim Network Interface’imizi eklediğimiz göre eski olan (kurulum sırasında kendisinin oluşturduğu) Network Interface’I Detach network interface’e tıklayarak kaldırabiliriz. Kaldırdıktan sonra da Resource Group’dan silmemiz de sakınca yoktur.
Client’ımızı çalıştırmamak için engelimiz kalmadı, Start diyerek başlatıyoruz. Ancak unutmadan Client’ımıza güvenli bir erişim sağlayabilmek adına Network Securtiy Group’a IP adresimizi ekliyoruz. (IP adresinizi öğrenmek için https://www.whatsmyip.org/ adresini kullanabilirsiniz.)
Network Security Group’a da tanımlamamızı yaptıktan sonra Client’ımıza bağlanabiliriz.
Client’ımıza login bilgilerimizle bağlanalım ve Device Manager’ı açalım. Gördüğünüz üzere GPU’larımız tanımsız olarak geldi.
Windows 10, Windows Server 2019 ve Windows Server 2016 için olan uygun sürümü https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=874181 bu link aracılığı ile indirebilirsiniz. 367 MB’lık bir dosya ortalama 3-4 saniye içinde inmiş olacaktır.
İndirmiş olduğumuz 431.02_grid_win10_server2016_server2019_64bit_international (şuandaki en güncel sürüm) dosyasını çift tıklayarak açıyoruz. Standard kurulum prosedürümüzü (Next, Next, Finish) izliyoruz.
Installation Options kısmına geldiğimizde Custom (Advanced) seçeneğini işaretleyerek temiz bir kurulum yapabilirsiniz. Kurulum ortalama 3-5 dakika sürecek olup, sistemi yeniden başlatma isteyecektir.
Client’ımız driver’larını yükleyip, yeniden başlattıktan sonra tekrardan Device Manager’a girip, GPU’larımızın başarılı şekilde gözüktüğünü check ediyoruz.
Şimdi gelelim herkesin sabırsızlıkla beklediği oyun kısmına ? Hızlı bir kurulum için ben Steam kullanacağım, siz istediğiniz platformu kullanabilirsiniz.
Official sitesinden Steam’ı indirdim ve klasik kurulum ile kuruyorum. Kurulumdan sonra sahip olduğum account ile login oluyorum.
Başarıyla login olduktan sonra oyun kütüphanemden oyun seçebiliriz, ben PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS (PUBG) kuruyorum, siz hali hazırda ne varsa kurabilirsiniz ?
Ortalama 20-30 dk arasında yüklenecek olup, çay kahve almanızı tavsiye ederim. ?
Oyunumuz kuruldu, daha iyi bir deneyim için GeForce Experience yükleyebilir ayrıntılı konfigürasyon yapabilirsiniz.
Bütün graphics ayarlarını Ultra’ya alıyorum, menüdeyken FPS’im 245, oyun esnasında FPS’im 207 olmaktadır. Oyun esnasında ortalama 190-225 arası değişmektedir.
Gaming Cloud makelemiz burada sona ermektedir. Umarım faydalı olmuştur. Herkese bol Azure’lu günler dilerim!