ClearOS Kurulum ve Yapılandırma
Merhabalar ;
Bugün sizlere Clear OS hakkında bilgi vermeye ve kurulumunun nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım.
ClearCenter yazılım şirketi tarafından pazarlanan bir işletim sistemidir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağ tabanlı bir ağ geçidi ve web tabanlı bir yönetim arabirimine sahip bir ağ sunucusu olarak kullanılmak üzere tasarlanmış CentOS ve Red Hat Enterprise Linux tabanlıdır. Bu sistemi firma ihtiyacınıza göre şekillendirip kullanabiliyorsunuz. Firewall, Dosya Yöneticisi, Mail Server, DNS ve DHCP Server gibi birçok sunucu uygulamalarını barındırmaktadır. ClearOS, kendi market uygulaması üzerinden ücretli veya ücretsiz uygulama ve eklentileri edinebilirsiniz.
Kısa bilginin ardından kurulum işlemleri için önce iso dosyasını indirelim ve kuruluma başlayalım.
Dosyayı indirme linki: https://www.clearos.com/products/purchase/clearos-downloads
Sistem Gereksinimleri :
İso dosyamızı boot ederek aşağıdaki ekrana ulaşıyoruz ve Install Clear OS diyerek Kuruluma başlıyoruz.
CentOS Kullananlar bu ekrana aşinadır. Dil seçimini yapıp “Continue” diyorum.
Bu bölümde Harddisk, Klavye Ayarı, Network Ayarı yapılmaktadır. Gerekli Düzenlemeleri yaptıktan sonra “Begin Installation” diyerek kuruluma Devam ediyorum.
Bu Bölümde Root Parolası oluşturmamız gerekmektedir. Bu parola aynı zamanda ClearOS arayüzümüze ulaşmak için bize gereklidir. Güçlü bir şifre oluşturuyorum. (Arka planda işletim sistemi kurulumu başladı)
Parolayı oluşturduk ve kurulum tamamlandı. “Reboot” diyerek sistemi yeniden başlatıyorum.
Sistemimiz yeniden başladı. Kurulum işlemi tamamlandı. Artık Cihazımızın IP adresi üzerinden herhangi bir tarayıcı ile arayüzüne erişelim. Bu ekranı kapatmak istiyorsanız “Exit to Text Console” butonunu kliklemeniz yeterlidir.
https://sunucuipadresi:81 üzerinden arayüzümüze ulaşıyorum. Kurulum esnasında belirlediğimiz Root hesabımızı parolasıyla birlikte girişini yapıyorum.
Açılan ekranda sağ üst köşeden “Sonraki” Butonuyla ilerliyorum.
Bu bölümde cihazınızın hangi modunu kullanmak istediğinizi sormaktadır. Ben “Ağ Geçidi (Gateway)” Modunu kullanacağımdan seçip ilerliyorum.
Gelen ekranda cihazımızda tanımlı olan Ethernet kartları bulunmaktadır. İnternete bağlı olan bacak otomatik olarak “Dış” şeklinde ayarlı geliyor, “LAN” bölümünü Düzenlemek için ilgili butonu klikliyorum.
Ens34 isimli Ethernet kartımın LAN ayarlarımı yapılandırdığım ekrana geliyorum. Bağlantı türü bölümünü DHCP’den Statiğe çekiyorum, Vermek istediğim IP adresi ve Alt Ağ Maskesini buraya giriyorum. “Update” diyerek ilgili ekrandan çıkıyorum. “Sonraki” butonunu klikleyerek DNS ayarları sayfasına geçiş yapıyorum.
DNS Ayarlarım otomatik yapılandırıldığı için yazılım kendisi test ediyor. Ben hiçbir değişiklik yapmıyorum ve “Sonraki” butonuyla ilerliyorum.
Bu bölümde ClearOS Yazılımımızın sürümleriyle karşılaşıyoruz. Ücretsiz Sürüm olan ClearOS Community Edition’u seçerek devam ediyoruz.
Açılan ekranda ClearOS’i kayıt etmemiz gerektiğini gösteriyor. Hesabı olanlar giriş yapabilir. Olmayanlar ise “Hesap Açma” bölümünden hesabını açabilir. Benim daha önceden hesabım olduğu için kullanıcı adı ve şifre bilgilerimi girerek ilerliyorum.
Gelen ekranda sistemimiz üzerinde standart olarak bulunan uygulamaların güncellemelerinin olup olmadığını denetliyor. Birkaç uygulamanın güncellemesi mevcut. Tümünü güncelleyerek işlemlerin tamamlanmasını bekliyorum.
Güncelleme tamamlandı. Bir sonraki ekranımızda lokal tarafta kullanacağımız bir domain girilmesi isteniyor. Ben erkan.local olarak girişini sağladım ve bu şekilde devam ettim.
Sistem adının ne olacağı bilgisinin girişini yapıyor ve ilerliyorum.
Saat ayarlarını yapılandıracağımız ekrana geldik, gerekli düzenlemeleri yapıp önce “güncelliyorum” sonrasında ise diğer sayfaya geçiyorum.
Bu ekran cihazımız için gerekli olan araçları yükleme aşamasını nasıl listelenmesi gerektiğini iletmektedir. Kategori olarak seçip ilerliyorum.
Gerekli araçların ücretli yada ücretsiz olarak seçimini tek tek yapıyorum ve ilerliyorum.
Karşımıza gelen ekranda ücretsiz olarak seçtiğim tüm araçların indirilmesi ve yüklenmesi için süreci başlatıyorum.
Bu ekranda ana sayfanızın nasıl olacağını nasıl görüntüleneceğini göstermektedir. Ben daha sonra ayarları yapacağım için varsayılanı kullanarak devam ediyorum.
Bu makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. ClearOS konusunda bilgi ve fikir veren çok değerli büyüğüm Mustafa YALÇIN Abime sonsuz teşekkür ederim.
Güzel bir makale olmuş hocam eline sağlık
Teşekkür Ederim Davut Hocam
Eline sağlık
Teşekkür Ederim Hakan Hocam
Makale için teşekkür ederim hocam.
Rica ederim hocam umarım faydalı olmuştur.
Hotspot özelliği var mıdır bunda?