Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 7 XenApp Publish Application
Makale serimizin bu bölümü de XenApp Serverin Oturum sanallaştırma teknolojisine örnek vereceğiz. Daha önceki makalelerde belirttiğim gibi XenApp oturum sanallaştırması ve uygulama sanallaştırması olmak üzere iki farklı sanallaştırma teknolojisine hizmet etmektedir. Uygulama sanallaştırma özelliğini makale serimizin dışında sizlerle paylaşacağımı hatırlatmak isterim.
Oturum sanallaştırma teknolojisini kullanan teknolojisi olarak Microsoft’un Remote Desktop Host Servisini örnek verebiliriz. XenApp teknolojiside RDH servisi üzerinde çalışan bir teknolojidir. Zaten makaleyi dikkatli bir şekiklde incelersek RDH servisinin RemoteApp teknolojisine ne kadar benzediğini farkedeceksiniz.
XenApp sunucumuz üzerinde yüklü bulunan Microsoft Office yazılımını kullanıcılarımıza yayınlayacağız. Office yazılımının XenApp Sunucumuz üzerinde yüklü olduğunu görebiliyoruz.
Xitrix AppCenter üzerinde Farm1 isimli farmımızda Applications bölümüne gidiyoruz ve Publish application sihirbazını çalıştırıyoruz.
Sihirbazımız bizlere Welcome ekranını gösteriyor ve neler yapabileceğimizin özet bilgisini bizlerle paylaşıyor. Next butonuyla ilerliyoruz.
Publish edecek olduğumuz uygulamamızın kullanıcı tarafında görülecek olan ismini belirtiyoruz. Microsoft Office içinde bulunan Exel uygulamasını kullanıcılarımıza sunacağım.
Type bölümü bizlere kritik bir seçim yaptırıyor. Bu bölümde yapacak olduğumuz sanallaştırma teknolojisini bizlere soruyor.
Server desktop seçimini yaparsak kullanıcılarımıza aynı RDH servisi gibi ortak uzak masa üstü paylaştırmış oluruz.
Content seçimini yaparsak bir kısayol, bir link vb… nesnelerin kullanıcılarımıza yayınlanmasını sağlatabiliriz.
Application seçimi bölümünde iki farklı bölüm var.
Accessed from a server seçimini yapıyoruz ve server application type bölümünde Installed application seçiyoruz. Yani Office yazılımı XenApp Sunucumuz üzerinde yüklü durumdadır. Bu seçimler ile oturum sanallaştırmasını yapmış oluyoruz. Uygulama sanallaştırması için sonra ki makalelerde paylaşacağım için konuyu dağıtmadan ilerliyoruz.
Location bölümünde XenApp sunucumuz üzerinde yüklü bulunan ve yayınlayacak olduğumuz uygulamanın XenApp Sunucumuz üzerinde nerede yüklü olduğudur. Office yazılımının yürütülebilir dosyası ve barınmış olduğu dizinin adresini belirtiyorum.
NOT : Eğer Farm içinde birden fazla XenApp sunucumuz varsa ve yük dengeleme işlemi yapılacaksa uygulamaların aynı dizin altında bire bir yüklü olmasıdır. Bu sebepten ötürü kurulan uygulamaların varsayılan dizinde olmasını önermekteyim.
Server bölümü altında XenApp sunucularımızı seçeceğiz. Add bölümüyle sunucumuzu seçiyorum.
Farmımız içinde bulunan XenApp Sunucuları listeleniyor. Ortamımız içinde bir tane XenApp sunucusu bulunmakta ve bu sunucumuzu seçiyorum.
Sunucumuz seçildikten sonra ilerliyoruz.
Yayınlayacak olduğumuz uygulamayı hangi kullanıcılar kullanacaktır. Allow anonymous users seçimini yaparsak herhangi bir kullanıcımız farmımız üzerinden yayınlanan nesnelere ulaşabilir. Bu sebepten ötürü Allow only configured users seçimini yapıyoruz.
Seçimini yapacak olduğum kullanıcılar Operating System User Selector’ dur. Bu seçim ile Active Directory ortamı içinde bulunan kullanıcılarımızı seçeceğiz. Eğer Citrix User Selector seçimini yaparsam AD ortamından bağımsız citrix kullanıcılarını seçebilirim. RDH servisindeki local kullanıcılar gibi düşünebiliriz.
Domain Users grubunu seçiyorum. Böylelikle Domainim içinde bulunan bütün kullanıcılarımız bu uygulamayı kullanacaktır.
Seçimleri gruplara göre ayırıp, amacımıza, ihtiyacımıza göre yayınlayabiliriz. Satış isminde bir grup oluşturur ve punlara sadece Power Point uygulamasını, pazarlamaya sadece world uygulamasını, finans departmanına exel uygulamasını dağıtmak gibi seçimleride yapabiliriz.
Shortcut presentation bölümünde Yayınlamış olduğumuz uygulamanın görünümünü değiştirebiliriz. Offline kullanıcılarımız için masaüstlerine veya start menüsüne bu nesneyi yerleştirebiliriz. PNA yapılandırılması bölümünde bu özelliği inceleyeceğiz onun için ilerliyoruz.
Publish immediately bölümünde finish butonuyla uygulama dağıtma işlemini tamamlamış oluyoruz.
Yayınlama işlemini tamamladığımız uygulamamız Aplications bölümünde görülmektedir. Bir sonraki makalemizde kullanıcılarımızın bu uygulamaya nasıl erişim sağlayacağını ve kullanacağını inceleyeceğiz.