Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 23 XenDesktop Studio Sanal Bilgisayar Ekleme ve Kullanıcı Atama İşlemi
Citrix FlexCast Teknolojisi makale serimizin bu bölümünde Provisioning sunucumuz ile birleştirme işlemlerini yerine getireceğiz.
İlk olarak yapacak olduğumuz işlem, kurulumunu gerçekleştirmiş olduğumuz Xendesktop sunucumuza Provision sunucumuz üzerinde hazırlamış olduğumuz collectionu tanımlama işlemini yerine getireceğiz.
Citrix Desktop Studio yönetim konsolumuz üzerinde Desktop stuido ana penceresinde Machine Creation sihirbazını başlatıyoruz.
Machine Type bölümünde Stream özelliğini seçiyoruz. Stream özelliği, Provision Sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz target devicelerin yayınlanmasıdır.
Provisioning services address bölümüne Provisioning sunucumuzun IP adresini tanımlıyoruz.
Device collection domain bölümünde Provisioning sunucumuzun barınmış olduğu active directory ‘i seçiyoruz.
Target device type olarak Virtual seçimini yapıyoruz. Provisioning sunucumuz üzerinde bulunan target devicelerimiz hyperV ortamında barındığı için bu seçimi yapıyoruz. Provisioning sunucumuz üzerinde bulunan target deviceler fiziksel bir sunucuya bağlı olsaydı Physical seçimini yapmamız gerekecekti.
Target devicelerimizin barınmış olduğu Site ve Collection seçimini yapıyoruz. Bu bilgiler, Create Catalog sihirbazı tarafından anlık olarak Provisioning sunucusu tarafından yansıtılmaktadır.
Oluşturacak olduğumuz catalog’ un yöneticisi ve bu catalog içinde bulunan VM’ lerin hangi departmana hangi kullanıcılara ait olduğunu gösteren tanımlamaları belirtiyoruz.
Desktop studio üzerinden görülecek olan Catalog ismini belirtiyoruz. Benim önerim yönetimi kolaylaştırmak ve anlaşılabilirliği arttırmak için Provisioning sunucumuz üzerinde oluşturmuş olduğumuz Collection bilgisinin yazılmasıdır.
Machine creatin işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı ve Desktop Studio bölümünde check işareti ve complete ibaresini görebilmekteyiz.
Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 22 Provisioning Services Create Target Device makalesinde oluşturmuş olduğumuz target deviceları Provisioning sunucumuz üzerinde görebilmekteyiz. İlgili makalede sadece bir tane oluşturmuştuk ve bu işlemi diğer target deviceler içinde yerine getirdim.
Target devicelerin kullanmış olduğu vDiski ve target device bilgilerini görebilmekteyiz. Target devicelerimiz XenDesktop ile birleştirilmek üzere hazır durumda.
Desktop Studioda hazırlamış olduğumuz Cataloğa ulaşıyoruz. Machines sekmesi altında Collection 1 görüyoruz. Bu collection altında bağlanılmış bir target device bulunmamaktadır. Diğer oluşturmuş olduğumuz Target device bağlamak için Add machines diyoruz.
Add machines sihibazında Collection bilgisini güncelleştiriyoruz ve eklediğimiz VM’ leri tekrardan algılatıyoruz.
Finish butonuyla collection güncelleştirilmesi tamamlandı.
Collection 1 içinde Free satırında 4 adet VM’ in olduğunu görebilmekteyiz. Bu 4 tane VM’ i kullanacak olan kullanıcılarımızı belirleyeceğiz.
VM’ lere kullanıcı atanması için User assignment bölümünde Configure bölümüne tıklıyoruz ve Create Desktop Group sihirbazını başlatıyoruz.
Colelction altında 4 adet VM’imiz bulunmaktadır ve bu VM’ lerin hepsini ekliyorum.
Oluşturmuş olduğumuz VM’ lere hangi kullanıcıların erişebileceğini belirtiyoruz. Desktop per user bölümünde, her bir kullanıcı için atanacak olan VM sayısını belirtiyoruz. Burada belirtmiş olduğum 2 sayısı sayesinde bir kullanıcı eş zamanda kullanabileceği iki tane VM hazır olacaktır.
Create Desktop Group’ un yöneticisini belirliyoruz. Bu yöneticimiz Desktopları ve Desktop Group’ ları yönetebilecektir.
Desktop Grobumuzun Desktop Studio üzerinde görülecek olan ismini belirtiyoruz ve Finish diyoruz.
Citrix Desktop Studio yapılandırmasını tamamladık. Hazırlanan VM’ lerin ve Desktop studionun Web Interface Sunucusu üzerinden yayınlanmasıyla makale serimizi tamamlayacağız.