Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 17 Provisioning Services vDisk Oluşturulması
Citrix FlexCast Teknolojisi makale serimizin bu bölümünde kurulumunu ve yapılandırmasını gerçekleştirmiş olduğumuz Provisioning Sunucusu üzerinde vDisk oluşturacağız. Oluşturacak olduğumuz bu vDisk PVS sunucumuz üzerinde barınacak ve HyperV Hostlarımız içinde oluşturmuş olduğumuz virtual harddiske sahip olmayan VDI VM’ lerimize network üzerinden stream edilecek ve VM’ lerimizin işletim sistemi ihtiyacını karşılayacaktır.
vDisk oluşturmak için PVS sunucumuz üzerinde Farm1>Site1>vDisk Pool yolunu takip ediyoruz ve Create vDisk sihirbazını çalıştırıyoruz.
Create vDisk sihirbazımız üzerinde vDiskimizin barınacak olduğu Store’ yi seçiyoruz. Use a specific server for the vDisk bölümünü işaretleyip yapımız içinde kurmuş olduğumuz PVS sunucusumuzu belirtiyoruz. Filename bölümüne vDiskimizin ismini belirtiyoruz.
vDisk’imizin boyutu olarak 30 Gb belirtiyorum. VHD Type olarak dynamic türünü seçiyorum. Burada önerilen Fix disk olmasıdır. Fakat VHD tipinin daha iyi anlaşılabilmesi için dynamic türünü seçiyorum ve böylelikle Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 21 Master VM Hazırlanması Provisioning Services Target Device Kurulumu adlı makalenin anlaşılabilirliğini arttırmayı hedefliyorum. Vdisk için belirtebileceğimiz en fazla disk boyutu NTFS için 2 terabytes Fat için 1096 Mb’ dir. vDiskimizi linuc Platformu için hazırlıyorsak kullanabileceğimiz disk formatı EXT2 ve EXT3’ dür.
VHD block size olarak 16 MB blok boyutu seçimini yapıyorum. Bu seçim vDiskimize performans kazandıracaktır. Seçilebilecek olan boyutlar 2Mb – 16 Mb arasıdır.
vDiski’ miz başarılı bir şekilde oluşturuldu. vDisk Pool bölümünde, oluşturmuş olduğumuz ve sonradan oluşturacak olduğumuz vDisk’ lerimizi burada görebiliriz. vDisk’ lerimizin kullanım Mode, Boyutu, barınmış olduğu store gibi bilgiler consolumuzda görülmektedir. İlgili vdisk’ in daha detaylı görünümü ve düzenleme işlemleri için üzerine çift tıklamamız yeterlidir. Oluşturmuş olduğumuz bu vDsikimiz henüz kullanımda olmadığı için düzenleme işlemine müsade edecektir. Eğer vDisk kullanıma başlasaydı name (isminin) yanında sarı renkte bir kilit işareti belirecektir.
vDisk Properties bölümüne girdiğimiz zaman, General sekmesinde oluşturmuş olduğumuz vdisk özelliklerini görüyoruz. Access mode olarak Private Image (single device, read(write access) olduğunu görebilmekteyiz.
Private Imagenin anlamı oluşturulan bu vDisk sadece tek bir tane target deviceye hizmet edebilir durumda ve bu target devicenin yapacak olduğu işlemlerle değişebilecek anlamına gelmektedir. Master Imajdan dönüşüm yapacağımız için bu modda bırakmamız gerekmektedir. Private Imaj seçiminin diğer kullanım amacı vDiskleri tek bir target devicenin kullanımına sunmak için tercih edebiliriz. Bu özellikle cache özelliği kullanılmıyor ve daha hızlı işlemlere cevap veriyor.
Vdisk’imiz özelliklerinde Enable Active Directory machine account password management özelliği seçili durumda. Bu özellik Standart Image özelliğine sahip olan vDisk’ ler için seçili olmak durumundadır. Bu özellik sayesinde vdisk’ in bağlı bulunmuş olduğu target devicelerin active directory ortamı içinde bulunan bilgisayar hesaplarının düzenli olarak parola değiştirilmesini sağlayacaktır. Private Imajlarımız için bu özelliğin seçilmesi zorunlu değildir. Private imaj, sadece belirli bir target deviceye bağlı olacağı için bu ihtiyaç otomatik olarak yapılacaktır.
Hazırlamış olduğumuz vDisk şimdilik Private Mode’ da olsa bile bu vDisk işlemler sonrasında Standart mode çevirileceği için bu özelliği şimdiden seçiyoruz.
vDisk Properties Identification bölümünde vDisk’imizin bilgilerini görüyoruz. vDisk’ in oluşturulma zamanı, vDisk’ in bulunmuş olduğu path bilgilerini görebiliriz. Description bölümüne vDisk’imizi nitelendiren bilgileri verip, kullanım amacımızı vDisk üzerinde özetleyebiliriz.
Microsoft Volume Licensing bölümünde vDisk’ imiz içinde bulunan işletim sisteminin lisanslama yöntemini seçiyoruz. Sahip olduğumuz vDisk’ imiz birden fazla target deviceye tarafında kurulacağı için MAK seçiminin yapılmasını önereceğim. Bu seçim ile tek bir MAK KEY’ i ile birden fazla target device lisanslanmış olacaktır.
Auto Update bölümünü aktif duruma getirmiyoruz ve böylelikle vDisk Update özelliğini kapatmış oluyoruz. Sahip olduğumuz vDisk’imiz Standart image mode’ dadır ve vDisk içinde bulunan işletim sistemi ve bileşenlerinin güncelleştirme işlemlerinin manuel yapılacağını belirtiyoruz.
En alt bölümde vDiskimiz ile birlikte oluşturulan serial numarasını görebiliyoruz. İsteğe bağlı olarak bu numarayı bizler değiştirebiliriz.
İşlemlerin sonrasında vDiskimiz, belirlemiş oltuğumuz PVS Store üzerinde oluşturulmuş durumdadır. Oluşturmuş olduğumuz vDiskimizi içinde herhangi bir veri bulunmadığı için toplam boyutunun 16 Mb gibi çok düşük olduğunu görebilmekteyiz.
Vdisk isim.vhd dosyamız oluşturmuş olduğumuz vDisk’in base diskidir. Vdisk isim.pvp dosyamız oluşturmuş olduğumuz vDisk’in Properties Filename’ dir. Vdisk isim.lok dosyamız oluşturmuş olduğumuz vDisk’in Lock File Filename’ dir.