Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 12 Provisioning Services Yapılandırılması
Citrix FlexCast Teknolojisi Makale serimizin Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 11 Provisioning Services Nedir ve Kurulumu bölümünde PVS sunucumuzun kurulumunu gerçekleştirmiştik. Bu makakemizde PVS sunucumuzu yapılandıracağız. Bu makalemiz içinde PVS sunucumuzun haricinde Lisans sunucumuzun versiyonunun güncelleştirilmesi gerekmektedir. Bu ihtiyacımızı bu makale çatısı altında yerine getireceğiz.
Citrix PVS sunucu kurulumundan sonra Provisioning Services Configuration Wizard bizleri karşılayacaktır. Fakat bu işleme devam etmenizi önermemekteyim. Neden olarak yapılandırma işlemi sırasında bizlere yukarıdaki Lisans server iletişim hatasını verecektir.
Bu hatanın sebebi ortamımız içinde kullanmış olduğumuz lisans serverimizin versiyonunun PVS sunucumuzun versiyonunu ile uyumlu olmamasıdır. Sahip olduğumuz Lisans server versiyonu XenApp kurulum dosyası içinde bulunan lisans server versiyonu olan 7.6.0.11011 versiyonudur. PVS sunucumuzu yapılandırmadan önce Lisans sunucumuzu PVS sunucumuz ile uyumlu versiyona yükseltmemiz gerekmektedir.
Lisans sunucumuza XenDesktop kurulum mediamızı bağlıyoruz ve XenDesktop\x64\Licensing dizini altında bulunan CTX_Licensing kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.
Sunucumuz üzerinde mevcut Lisans sunucusu olduğu için kurulum sihirbazı bunu algılıyor ve upgrade ekranını bizlere getiriyor. Upgrade butonuna basıp güncelleştirme işlemini yerine getiriyoruz.
Güncelleştirme işlemi tamamlandı.
Lisans sunucumuzun yeni versiyonu artık 8.1.0.12012’ dir ve PVS sunucumuz ile uyumlu durumdadır.
Lisans sunucumuzun güncelleştirme işlemini tamamladıktan sonra PVS sunucumuza geri dönüyoruz ve Provisioning Services Configuration Wizard sihirbazını çalıştırıyoruz.
Sihirbazımız ilk ekranda neler yapabileceğimizin bilgisini bizlere bildiriyor ve ilerliyoruz.
PVS sunucumuz ile DHCP sunucumuzun birleştirilmesi adımı. DHCP sunucum başka bir Sunucu üzerinde bulunduğu için The Service that runs on another computer seçimini yapıyorum ve ilerliyorum. PVS sunucumuzun üzerine DHCP Sunucu rolünü kurmuş olsaydık The service that runs on this computer seçimini yapacaktık.
PVS sunucumuz üzerinde yeni bir farm oluşturacağımızın bilgisini Create Farm seçimiyle belirtiyoruz.
PVS sunucumuzun kullanacak olduğu database farklı bir SQL sunucusu üzerinde barınmaktadır. Yapımız içinde bulunan CTXSQL sunucusu PVS sunucumuzun databasesini barındıracaktır. SQL Sunucumuzun hostname bilgisini Server name kısmına yazıyoruz ve ilerliyoruz. Eğer port ve default instance kullanmazsanız sihirbaz içinde bu bilgileride girebiliriz.
Yeni oluşturacak olduğumuz farm için ihtiyaç duyulan bilgileri giriyoruz. Bu bilgiler SQL DB’ sinin ismi, farm ismi oluşturulacak olan site ismi ve collection bilgileridir. Bu bölümlerin anlamlarını bir sonraki makale içinde paylaşacağız.
PVS Sunucumuz üzerinde barınacak olan vdisk’ lerin nerede barınacağını belirtiyoruz. Burada önerilen hızlı bir disk yapısının PVS sunucumuza bağlanmasıdır.
Lisans sunucumuzun hostname bilgisini ve port numarasını yazıyoruz. Eğer Lisans sunucumuzun güncelleştirme işlemlerini yapmamış olsaydık burada makalemizin başında göstermiş olduğumuz hatayı alacaktık.
PVS sunucumuz üzerindeki servislerin hangi hesap ile çalışacağını belirtiyoruz. En alt bölümde bulunan kutu Configure the database for the account kutusunu işaretlediğimiz zaman sihirbazımız otomatik olarak SQL sunucumuz üzerinde bulunan Databaseyi bizler için hazır duruma getirecektir.
Provisioning services configuration wizard başarılı bir şekilde tamamlandı ve PVS sunucumuz hazır duruma gelmiş durumdadır. Bir sonraki makalemizde PVS Konsolunun Kurulması ve Farm Bağlantısı ile devam edeceğiz.