Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 8 Citrix Receiver Kurulumu
Makalemizin bu bölüme kadar olan bölümlerinde temel kurulum, yapılandırma vb… işlemlerin yerine getirdik. Citrix FlexCast Teknolojisi Makale serimiz bu bölümden sonra yavaş yavaş karmasık bir duruma gelecektir. Bu sebepten ötürü şimdiye kadar yapmış olduğumuz işlemlerin bir özetini paylaşmak ve oturum sanallaştırmasının kullanımını sizlere aktaracağım.XenApp Sunucumuz üzerinde yayınlamış olduğumuz uygulamamıza kullanıcılarımızın nasıl erişim sağlayacağını ve kullanacağını aktaracağım.
Windows 7 işletim sistemi yüklü durumda bulunan ve domain üyesi olmayan bir kullanıcımız ile Web Interface sunucumuza bağlantı gerçekleştiriyoruz. Henüz kimliğimiz doğrulama adımı gelmeden işletim sisteminde eksik olan Citrix Receiver uyarsı bizlere getirmektedir. XenApp Sunucumuz üzerinden yayınlanan uygulamaları kullanabilmemiz için bu bileşene ihtiyacımız bulunmaktadır.
XenApp Farmımız içinde bulunan uygulamalara sadece microsoft uyumlu işletim sistemlerinden bağlanmamız zorunlu değildir. Uygulamalarımıza, desktoplarımıza, contentlerimize vb… bütün bileşenlerimize microsoft ve microsoft olmayan clientlardan ve akıllı cep telefonlarımızdan erişim yapabiliriz. Sadece bağlantı yapacak olduğumuz cihazın ve işletim sisteminin Citrix Receiver’a sahip olması yeterlidir. Uyumlu yazılımlara Client Center Adresi üzerinden temin edebilirsiniz.
Tekrar hatırlatıyorum. Citrix Receiver yazılımını etki alanı üyesi olmayan bir windows 7 işletim sistemi üzerine gerçekleştiriyorum. Kurulumunu yapacak olduğum citrix receiver kurulum dosyası XenApp 6.5 kurulum mediası içinde bulunmaktadır. Kurulum mediasını taktıktan sonra Manuelly Install components bölümünü seçiyorum.
Common Components seçimini yapıyorum.
Plug-ins and Streaming Profiller seçimini yapıyorum.
Citrix Receiver (Enterprise) sürümünü seçiyorum ve kuruluma başlıyorum.
Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı.
Kurulumun ardından Web Interface sunucumuzun adresi bizlere sorulmaktadır. I will enter the URL now butonuyla web interface sunucumuzu clientimiza tanımlıyorum.
Ortamımız içinde bulunan wen interface sunucumuzun erişim adresini http://hostname olarak yazıyorum. Hostname yerine ip adresinide yazabiliriz.
Citrix Receiver yazılımı clientimiz üzerine başarılı bir şekilde yüklendikten sonra kimlik bilgilerimizi doğruluyoruz.
Kullanıcımıza atamış olduğumuz uygulama ana sayfa üzerinde görülmektedir. Kullanıcımız bu ikona tıkladıktan sonra uygulamamız çalışacaktır.
Görüldüğü gibi clientimiz uygulamayı başarılı bir şekilde çalıştırmıştır. Ekranı üçe böldüm ve bu bölümleri sizlere aktarayım.
Sol üst köşede uygulamamız olan exel’i görebiliyorsunuz ve kullanıcımız exelin bütün özelliklerini başarılı bir şekilde kullanabilmektedir.
Sol alt bölümde kullanıcımızın işletim sistemi üzerinde yüklü bulunan uygulamaları görüyorsunuz. Bu bölümde görüldüğü gibi Office yazılımı yüklü durumda değildir. Kullanıcımız uygulamayı oturum sanallaştırması teknolojisiyle uzaktan XenApp sunucusu üzerinden çalıştırmaktadır.
Sağ bölümdeyse kullanıcımızın kullanmış olduğu işletim sisteminin bilgilerini görüyoruz. Kullanıcımız domain üyesi olmayan bir bilgisayardan bağlantıyı gerçekleştirmiştir. Bu client bir aptal terminal, ipad veya bir akıllı telefonda olabilirdi.
XenApp Sunucumuz üzerine bağlantı yaptıkdan sonra kullanıcımızın açmış olduğu oturumu görebiliyoruz. Bağlantı yapmış olduğu client hostname ve bağlantıyı yapmış olduğu sessionu yani ICA-TCP protokolünü görebiliyorsunuz.
RemoteAPP makalelerimiz inceleyen okurlarımızın teknolojinin bir birine ne kadar yakın olduğunu görebilmektedir. Elbetteki iki teknoloji arasında artı ve eksiler bulunmaktadır. Bu farkları video ve makale olarak makale serimizden ayrı bir şekilde paylaşmayı hedefliyorum.