Citrix FlexCast Teknolojisi Bölüm 4 XenApp Server Kurulumu
Citrix FlexCast Teknolojisi Makale serimizde en keyifli bölümlere gelmiş bulunuyoruz. Bu bölüm çatısı altında iki farklı sanallaştırma teknolojisini kullanacağız. Citrix XenApp Teknolojisi oturum sanallaştırması ve uygulama sanallaştırması yapabilen bir üründür. Citrix XenApp Sunucusu Windows uygulamalarımızın, Datacente’imiz içinde bulunan XenApp Serverlar üzerinden son kullanıcılarımızın hizmetine sunduğumuz bir platformdur. İhtiyacımız eğer bir oturum sanallaştırması veya uygulama sanallaştırmasıysa FlextCast mimarisinden bağımsız olarak kullanabilmekteyiz.
Kurulumunu yapacak olduğumuz Citrix XenAPP 6.5 versiyonudur ve sadece Windows Server 2008 R2 SP1 işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır. Kurulumunu yapacak olduğumuz sunucu domain üyesi bulunan bir sunucudur ve üzerinde Windows Remote Desktop Host Services Kurulmuş ve lisans serveri yapılandırılmıştır. Windows Features bölümünden .Net 3.5 kurulumu yapılmıştır. Bu iki bileşen XenApp Kurulumu öncesi kurulması önerilmektedir. Eğer bu bilşenleri kurmazsak XenApp bu bileşenleri otomatik kuracaktır fakat önerilmez.
XenApp Teknolojisini kullanabilmek için RDH Servisi zorunludur ve doğal olarak Citrix Lisansları haricinde RDH lisansına ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü XenApp Server arka tarafta RDH servisini kullanmaktadır ve ürün Microsoft Çözümlerinden yararlanmaktadır.
XenApp 6.5 kurulumunu yapacak olduğumuz sunucumuza kurulum mediamızı takıyoruz ve Install XenApp Server seçimini yapıyoruz.
Citrix XenApp Server Role Manager sihirbazında Add Server Roles sekmesini seçiyorum
Citrix XenAPP Server Roles sihirbazı içince yapımıza uygun XenApp edition (sürümü) seçiyorum. Benim yapım içinde Platinum Edition seçili durumdadır
Choose XenApp roles bölümünde XenApp kutusunu işaretliyoruz ve devam ediyoruz.
Choose XenApp role subcomponents bölümünde XenAPP Server, XenApp Management ve Windows Desktop Experience Integration bileşenlerini seçiyoruz.
Kurulum sihirbazı bizlere XenApp Serverin ihtiyaç duymuş olduğu bileşenleri listelemektedir. Kurulum ilk önce bu bileşenleri yükleyecektir. Daha detaylı bilgi için System Requirements for XenApp 6.5 Adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kurulumumuz başarılı bir şekilde tamamlandı.
Sihirbazımı, Kurulumumuz tamamlandıktan sonra Lisans sunucumuzu tanıtmamızı istiyor. Specify Licensing bölümüyle lisans sunucumuzu tanıtıyoruz.
Lisans sunucumuzun Host Namesini yazıyoruz ve port numarasını gösteriyoruz.
Test Connection bölümüylr bağlantının başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini ve doğru lisans server versiyonunun kullanıldığını kontrol etmiş olduk.
Lisanslama modeli olarak XenDesktop user/device seçimini yapıyoruz. Çünkü hedefimiz VDI teknolojisini kullanmaktır. Eğer XenApp seçimini yaparsak sadece uygulama ve oturum sanallaştırması özelliklerinden yararlanabiliriz.
Eğer birden fazla XenApp Server kurulumu yapılacaksa bu bölümde makinemizi yeniden başlatıp, sonrasında sysprep ile bir imaj oluşturabiliriz. Bu hazırlamış olduğumuz imajı XenApp Farmı için kullanabiliriz. Tabi bu işlemin yapılabilmesi için kurulumun domain üyesi olmayan bir sunucu üzerine yapılması gerekmektedir.