Citrix Proviioning teknolojisi software–streaming teknolojisidir. Oluşturacak olduğumuz VDI mimarisi içinde en kritik göreve sahip olan bu sunucu rolü ile tanışmış olduğum zaman gerçekten heyecanlanmıştım. Ürüne makale serisi içinde kısaca PVS ismiyle adlandıracağım. Ürünün çalışma mantığını özetle anlatmamız gerekirse
Yukarıdaki resimde PVS mimarisi içinde bulunan teknolojileri numaralandırdım.
1 numaralı bölüm PVS sunucu veya sunucularıdır. PVS sunucuları Windows Server 2008 R2 SP1 işletim sistemi yüklü durumda bulunan bir işletim sistemi üzerinde barınmaktadır. PVS teknolojisi arka tarafta Windows File Server Mimarisini kullanmaktadır. Eğer ortamımızda birden fazla PVS sunucusu varsa iş sürekliliğini sağlamak adına Windows Fail Over Cluster servisi kullanılabilir veya PVS replication özellik devreye alınabilir.
2 numaralı bölümdeyse PVS sunucusu üzerinde oluşturmuş olduğumuz bir vdisk (virtual harddisk) bulunmaktadır. Bu vdisk’ imizi bizler Master bir işletim sistemini referans alıp vdiske dönüştürüyoruz ve PVS üzerinde barındırıyoruz. Bu işlemler ilerleyen makalelerde adım adım yapılacaktır.
3 numaralı bölümdeyse PVS sunucularıyla, 4 numaralı bölümde sanal bir hard diske sahip olmayan VM’ lerimizi görüyorsunuz. Sanal VM’ lerimizinen büyük özellik legacy network adapter’a sahip olmalarıdır.
Bu legacy network adapter sayesinde VM’ ler ilk start oldukları zaman ortamımız içinde bulunan DHCP sunucularıyla iletişim kuruyorlar ve dhcp sunucusu üzerinde tanımlamış olduğumuz 066 Boot server Host name bilgisiyle PVS sunucumuz ile iletişime geçiyorlar. PVS sunucumuz ile iletişime geçen VM’ lerimiz 067 Boofile Name ile PVS sunucumuzu doğruluyorlar.
Bizler PVS sunucumuz üzerinde her bir VM’ için bir tane Device oluşturuyoruz ve bu deviceyi VM’ in MAC adresi ile eşleştirip oluşturmuş olduğumuz vdiski bağlıyoruz.
DHCP Sunucumuzun scope optionsları görülmekte.
Start duruma gelen VM; PVS ile iletişim sağladıktan sonra kendisine stream edilen VHD’ yi network üzerinden alıyor ve kullanmaya başlıyor.
Vdiski alan VM logof/Shotdown olana kadar vdisk içinde bulunan işletim sistemini kullanabiliyor.
Eğer PVS sunucularımız sanal bir platform üzerinde hizmet edecekse tek bir Vdisk 50 adet VM’e hizmet edebilmektedir. PVS sunucularımızı fiziksel bir ortam içinde çalıştırırsak bir Vdisk 250 adet VM’e hizmet edebilir duruma geliyor.
Evet! Aklınızda şimdiden bir sürü soru işareti oluştu. Çünkü PVS teknolojisi bana ilk anlatıldığı zaman bir çok soruyu arka arkaya sormuştum. Vdiskin Active Directory authenticasyonu, kullanıcı verileri nerede, performansı nasıl, SID durumları ne olacak, kullanıcılarımız bu sanal ortama nasıl bağlanacak vb…. bir çok soru. Bu soruların her birisine seri içinde cevaplar bulacaksınız. Bizler şimdi PVS sunucumuzun kurulumuna başlayalım.
Active Directory ortamımızın üyesi durumunda bulunan Windows Server 2008 R2 SP1 işletim sistemine sahip, üzerine sadece .net 3.5 featuresi yüklü durumda bulunan sunucumuza Provisioning kurulum dosyamızı takıyorum ve ilk ekranda server Installation seçimini yapıyorum.
Install Server bölümüyle devam ediyorum.
PVS sunucumuzun ihtiyaç duymuş olduğu bileşenler görülmekte ve kurulum dosyalarımız içinde bunlar otomatik olarak yüklenecektir.
Sözleşmeyi okuyup, install butonuna bastıktan sonra Citrix Provisioning services x64.msi dosyası kurulabilir bir formata dösnüştürülüyor.
Bundan sonraki bilgi ekranlarında next butonuyla ilerliyoruz.
Install ve finish butonuyla kurulumları tamamlıyoruz.
Bu makale içinde özet olarak PVS sunucu teknolojisini ve kurulumunu ele aldık. Makale içinde oluşan sorularımızı ilerleyen makalelerimizde cevaplar bulacağız.