Cisco, Küresel Çip Kıtlığının 6 Ay Daha Devam Etmesini Bekliyor

Chuck Robbins BBC’ye verdiği röportajda küresel çip krizinin endüstri için bir şok olduğunu söyledi.

Cisco CEO’su Chuck Robbins, BBC’ye yaptığı açıklamada çip kıtlığının altı ay daha küresel tedarik zincirlerini etkilemesini beklediğini söyledi.

“Kısa vadede altı ayımız daha olduğunu düşünüyoruz” dedi. “Sağlayıcılar daha fazla kapasite yaratmaya çalışıyor. Bu da, önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde giderek daha da iyi bir hale gelecek.”

Buna ek olarak Robbins, COVID-19 salgını sırasında yarı iletkenlerin beklenen tüketimi ile gerçeklte ortaya çıkan rakamlar arasında bir kopukluk olduğunu söyledi.

“Yarı iletkenler neredeyse her alanda kullanılmakta ve COVID yayıldığında herkes talep tarafının önemli ölçüde azalacağını düşündü ancak bunun tam tersinin olduğunu gördük,” dedi. “Taleplerin daha da arttığını gördük.”

Robbins, Cisco ve diğer tüm üreticilerin sağlayıcılara daha düşük ürün siparişleri vererek kapasitelerini düşürdüğünü söyledi. Ancak üreticiler üretimlerini azaltma konusunda bu adımları atarken, talep daha da arttı.

“Bu durum birçoğumuz için tam bir şok oldu” dedi.

Talebin arttığının görülmesinden sonra ise işler daha da kötüleşti, çünkü artık sistemde yarı iletkenlere karşı çok fazla talep var dedi.

Ek olarak, önemli çip üreticilerinden olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) de bu ayın başlarında, çip tedarik sıkıntısının 2022 yılına kadar devam etmesini beklediğini söyledi. Benzer şekilde AMD de, kıtlığın sektörü bir süre daha etkilemesini bekliyor.

Yarı iletkenlerdeki tedarik zinciri kesintileri birçok teknoloji firmasını etkiledi, Intel CEO’su Pat Gelsinger bu ayın başlarında şirketinin sorunu çözmek adına yarı iletken üreticileriyle yoğun bir şekilde görüşmekte olduğunu söyledi.

ABD-Çin ilişkileri ve her ülkenin çip üretiminde daha fazla yerel kapasite yaratmaya sağlaması da arzın sağlanmasını olumsuz etkilemekte.

ABD hükümeti, çip kıtlığından etkilenen şirketlere yardım da bulunacak

ABD Başkanı Joe Biden Şubat ayında, yarı iletken yonga eksikliğini gidermeyi amaçlayan bir kararname imzaladı. Böylece, ABD’nin otomobil üreticilerine tedariklerini sağlayabilmesi için 37 milyar Dolar destek verilmesini istedi.

Ayrıca, Intel, IBM, Broadcom, Qualcomm, Nvidia ve AMD gibi büyük yonga üreticileri de Biden’a çağrıda bulunarak 2 trilyon dolarlık kurtarma planını ile Amerika’nın yonga endüstrisini desteklemesi istedi.

Financial Times hafta sonu küresel yonga kıtlığının akıllı telefon, televizyon ve ev aletleri üreticileri arasında yayılmakta olduğunu bildirdi. Bu üreticilerin arasında bulunan Samsung Electronics ve LG Electronics de, 2022’ye kadar süreceği tahmin edilen tedarik gecikmelerinin sebep olduğu sorunlar yaşamakta.

Kaynak: zdnet.com

Diğer Haberler

Google, Chrome ‘Anılar’ Özelliğini Test Ediyor
Barikat İnternet Güvenliği Bilişim Ticaret A.Ş Kamuoyu Duyurusu Yaptı
Bimeks İflas Etti

Exit mobile version