Çip Kıtlığı: Samsung ‘Ciddi Dengesizlik’ Konusunda Uyardı
Dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi Samsung, küresel kıtlıkların kesintiye neden olduğu için yarı iletken endüstrisinde “ciddi bir dengesizlik” konusunda uyardı.
Ayrıca, serisini düzene koymak için bir sonraki Galaxy Note akıllı telefonun lansmanını erteleyebileceğini söyledi. Çip kıtlığının koronavirüsten sonra ekonomik toparlanmayı yavaşlatabileceğine dair artan korkular var.
AB, ABD ve Çin hükümetleri üretimi artırmaya çalışıyor.
Samsung’un eş başkanı ve mobil şef Koh Dong-jin, hissedarlar toplantısında “BT sektöründe küresel olarak yongaların arz ve talebinde ciddi bir dengesizlik var” dedi.
“Kıtlık sorununun %100 çözüldüğünü söylemek zor.”
Samsung, çip talebini karşılamak için denizaşırı ortaklarla birlikte çalışmakta.
İptal Edilen Siparişler
Yarı iletken kıtlığı geçen yıl pandeminin vurmasıyla ortaya çıktı.
Düşük satış rakamlarından muzdarip olan otomobil üreticileri, bilgisayar çipi üreten Çin fabrikalarından siparişlerini kesti.
Buna karşılık, fabrikalardan gelen yonga tedariki yüksek talep gören diğer sektörlere aktarıldı.
Ardından, otomobillere olan talep arttığında iptal edilen siparişleri geri alamayan Volkswagen, Honda, Toyota ve General Motors üretimi azaltmak zorunda kaldı.
Açığın kapatılması için çok çalışılıyor
Bu arada insanların evde kalmasıyla teknolojik ürün satışları artarken, diğer sektörler de bundan etkilenmekte.
Yeni nesil grafik kartları zor bulunmakta, Apple bazı iPhone’ların piyasaya sürülmesini erteledi. Xbox ve PlayStation konsollarının en son modelleri yeni stok duyurulduğunda satılıyor.
Counterpoint Research ortağı Peter Richardson, “Yarı iletken üreticileri tedarikteki boşlukları doldurmak için çok çalışıyorlar” dedi.
“Ancak yatırımın daha fazla arza dönüşmesi zaman alacak. Bu, bazı ürünlerdeki kıtlıkların birkaç ay devam edebileceği anlamına geliyor (muhtemelen 2022’ye kadar).”
Ancak, tüketicilerin yeni bir araba satın almadıkça etkiyi hissetme olasılığının düşük olduğunu da sözlerine ekledi.
Üst düzey modeller
Bay Koh, Samsung’un yeni Galaxy Note akıllı telefonunu piyasaya sürmesinin 2022 yılına kadar ertelenebileceğini işaret etti.
Üst düzey yeni bir model olarak, “piyasaya sürmenin zor olabileceğini” açıkladı.
Bir diğer popüler model olan Samsung Galaxy S21 ise Ocak ayında piyasaya sürüldü. “Bir yıl içinde iki amiral gemisini piyasaya sürmek yük olabilir.”
Quilter Cheviot araştırma analisti Ben Barringer şunları söyledi: “ABD ile Çin arasında artan ticari gerilimler, yarı iletken endüstrisini, salgından önce bile belirsizliğe sokmuştu. “Bu eksiklik, belirli ülkelerin tedarik zinciri açısından ne kadar önemli hale geldiğini ve yarı iletkenlere erişimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.”
Ve geçen ay Teksas’taki olumsuz hava koşulları nedeniyle yonga üretim tesisinin kapatılması Samsung’un sorunlarını daha da kötüleştirdi.
Tayvanlı araştırma şirketi TrendForce, kapatmanın bu yılın ikinci çeyreğinde küresel akıllı telefon üretimini %5 azaltabileceğini tahmin ediyor.
Barringer, “Mutlak talepler ile ikincil ihtiyaçlar arasında ayrım yapmaya çalışıyorlar,” diye ekledi.
Kaynak: bbc.com
Diğer Haberler
Horizon Zero Dawn Playstation İçin Ücretsiz Oluyor
Windows 10: Microsoft, Geliştirici Araç Setine Büyük Bir Güncelleme Yaptı
Twitter’ı Hack’leyen Çocuğa Hapis Cezası