Haberler

Çin’in En Büyük Yonga Üreticisi SMIC, Tayvan Tarafından Yetenek Avcılığıyla Suçlandı

Tayvan yetkilileri, Çin’in en büyük yarı iletken üreticisi Semiconductor Manufacturing International Co. (SMIC) firmasını yüksek teknoloji uzmanlarını yasa dışı yollardan transfer etmekle suçladı. Tayvan Adalet Bakanlığı Soruşturma Bürosu (MJIB), SMIC’in Samoa merkezli bir şirket üzerinden Tayvan’da yan kuruluş oluşturduğunu ve yetenekli çalışanları transfer ettiğini iddia etti.

SMIC’in Yasa Dışı Yetenek Avcılığı İddiaları Gündeme Geldi

Tayvan MJIB tarafından yapılan açıklamada, SMIC’in yabancı yatırım kisvesi altında Samoa merkezli bir şirket aracılığıyla Tayvan’da yan kuruluş oluşturduğu belirtildi. Yetkililer, şirketin bu yapıyı kullanarak Tayvanlı yüksek teknoloji uzmanlarını aktif şekilde transfer ettiğini öne sürdü.

Soruşturmanın Aralık 2024’te başladığı açıklandı. Yetenek avcılığı yaptığından şüphelenilen 11 Çin şirketi hakkında soruşturma yürütülürken, 34 farklı adreste arama yapıldı ve 90 kişi ifadeye çağrıldı. CNBC’nin ulaştığı SMIC yetkilileri konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

SMIC, Çin’in yarı iletken üretim kapasitesini artırma çabalarının merkezinde yer alıyor. Şirket, 2023’te Huawei’nin 7 nanometre çipli akıllı telefonunun üreticisi olarak gündeme gelmişti. Ancak ABD’nin ihracat kısıtlamaları nedeniyle ASML gibi kritik tedarikçilerden en son çip üretim ekipmanlarına erişemeyen SMIC, Tayvan merkezli TSMC gibi rakiplerinin gerisinde kalmaya devam ediyor.

Tayvan, dünyanın en büyük ve en gelişmiş yonga üreticisi TSMC’ye ev sahipliği yapması nedeniyle yarı iletken endüstrisi için önemli bir yetenek havuzu oluşturuyor. ABD de TSMC’yi ülkesinde daha fazla üretim kapasitesi oluşturmaya ikna ederek bu yetenek havuzundan faydalanmayı hedefliyor.

Tayvan MJIB, 2020 sonunda “yasa dışı yetenek avcılığı” iddialarını araştırmak üzere özel bir ekip oluşturduğunu açıkladı. Bakanlık yaptığı açıklamada, “Çinli şirketler sıklıkla kimliklerini çeşitli yollarla gizliyor. Tayvanlı, denizaşırı Çinli veya yabancı yatırımlı şirketler kisvesi altında faaliyet gösterirken, gerçekte Çin sermayesi tarafından destekleniyorlar” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, bu şirketlerin Tayvan hükümetinden onay almadan ülkede yetkisiz iş yerleri açtığını ve istihdam büroları aracılığıyla çalışanları Tayvanlı firmalara yanlış şekilde atadığını iddia etti. Bu uygulamaların Tayvan’ın teknoloji sektöründeki rekabet gücüne zarar verdiği belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu