Önceki makale serilerimizde Veeam Backup & Replication 9.5 kurulumu, Proxy ekleme, repository ekleme, yedeklenecek olan platform ekleme, yedekleme, yedekten geri dönüş işlemleri ve Instant Revocery işlemlerini ve Sanal Platform üzerinde yer alan sanal makine replikasyonunu yapmıştık. Bu makalemizde ise Hyper-V host’u üzerinde bulunan ve farklı bir host üzerine replikasyon yaptırılmış olan sanal makinanın Failover işlemini yapıyor olacağız. Bu işlemin Hyper-v platformunda olduğu gibi VMware üzerinde de yapılabildiğini söylememiz gerekmekte.
Makale adımlarımıza başlamadan önce Veeam Backup üzerinde failover durumu nedir bunu açıklayalım.
Aşağıdaki şekle göre açıklayacak olursak, Veeam üzerinde desteklenen platrom olan WMware ve Hyper-v üzerinde yer alan bir sanal makinanın, farklı bir host üzerine replikasyon yaptırılması sonucunda, Replikasyonu yapılan sunucu üzerinde bir sorun olması durumunda, fail olan sanal sunucunun hizmetinde kesinti yaşanmaması adına sistemin replikasyon yapılan host üzerindeki sunucu üzerinden çalıştırılmasıdır.
Bizim test ortamımızda hali hazırda, Hyper-v platformu üzerinde bulunan ve farklı bir host üzerine replikasyon yaptırılmış bir sunucumuz var.
Bu sunucuda bir sorun olduğunu veya sunucunun çalıştığı host üzerinde sorun olduğunu düşünelim.
Bu durumda replika alan sunucu üzerindeki sanal makinamızı, alınmış olan replikaların uygun bir zaman diliminde çalıştırarak sistemin sorunsuz işlemesini sağlayabiliriz. Bu işlem için replikasyon yapılan makine üzerine tıkladığımızda üst kısımda gözüken menülerden Failover Now butonuna tıklayalım.
Açılan ekranımızda, Add VM seçeneği ile yapacağımız işleme başka makinalar ekleyebilir, Point butonu ile sanal makinanın farklı zamanlarda alınan replikasyon yedeklerini görebiliriz. Point butonuna tıklayalım.
Bizim sanal makinamız 2 kez replikasyon işlemine tabi tutulmuş. En son replikasyon ile yolumuza devam edeceğimiz için, en son replikasyon zaman noktasını seçerek OK butonu ile sonraki adımımıza ilerleyelim.
Yapılacak olan işlemimize bir isim vererek Next ile sonraki adıma ilerleyelim.
Finish butonuna tıklayarak Failover senaryomuzu başlatalım.
Şimdi bu işlemlerin arka planında neler olduğuna bir bakalım. İşlem başlamadan önce replika alan host üzerindeki sanal makinamız kapalı durumda.
İşlemlerimiz başladı.
Ortamdaki sanal makinanın boyutu, sunucuların ve network gibi parametrelerin hızına göre işlemleri biraz zaman alacaktır. Bizim işlemimiz tamamlandı. Close butonu ile bu ekranı kapatalım.
Makale başındaki resimde durumu Replication ve Ready olan sanal makinamızın durumu Failover olarak değişti.
Bu aşamada arka planda replika alan host üzerindeki sanal sunucu otomatik olarak açıldı.
Sanal sunucumuz sorunsuzca açılarak çalışmaya başladı. Günümüzde tüm sistemlerde stabilite sağlanmış durumda. En ufak sistemler bile artık akıllıca dizayn edilip, yedeklilik esasına göre çalışmakta. Yine de host ve sanal sunucu üzerinde oluşacak bir fail durumunda bu özellik çok can kurtaracak bir özellik gibi durmakta.
Failover işlemlerimizin sonuna geldik. Bundan sonraki makalemizde ise bu işlemin tam tersi olan Failback özelliğini ele alıyor olacağız. Yararlı olması dileğiyle.