Hepimizin heyecanla beklediği Windows Vista ve Office 2007 bildiğiniz gibi uzun zamandır piyasada. Ancak birçok firma henüz bu ürünlere geçiş yapmadı. Takdir edersiniz ki yeni çıkmış bir yazlım – her ne kadar beta sürümleri yayınlanmış, testleri yapılmış olsa da – beraberinde birçok sorun getirecektir. Hatırlarsanız Windows’un XP sürümünde de durum böyleydi. Uzun bir süre tereddütte kaldık. Birçok insan ilk servis paketini bekledi ve sonra bir anda geçiverdik XP ye.
Microsoft cephesinde yeni lansmanların yapılmadığı şu günlerde, Microsoft mühendisleri harıl harıl Vista ve Office 2007 yi mükemmelleştirmek için çalışıyor. Sık yayınlanan güncellemeler ise bunun en iyi göstergesi. Gelen bu güncelleme paketleri ile Vista ve Office 2007’nin artık daha kararlı ve stabil çalıştığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte geçiş için henüz erken olduğunu düşünenler mutlaka vardır. Bende Vista’ya geçiş için ilk servis paketinin beklenebileceğini düşünenlerdenim. Zaten Vista SP1 in ilk betası kullanıma sunuldu. Bu demek oluyor ki kısa süre sonra Vista kıvamına gelmiş olacak. Ayrıca bu seferki geçiş işlemleri önceki sürümlerden çok daha basit ve başarılı olacak çünkü Microsoft bizler için yine güzel toollar hazırlamış.
Bildiğiniz gibi Microsoft her yeni ürün ile birlikte birçok yardımcı ürünüde bizlerin kullanımına sunuyor. Upgrade araçları, yedekleme araçları, test ve taşıma araçları vs.. vs.. ve dikkat ederseniz bu araçlar genelde ücretsiz ve çok kullanışlı araçlardır. Ben bu noktanın yine bir Microsoft pazarlama stratejisi olduğunu düşünüyorum. Eğer Microsoft bu yardımcı araçları hazırlamazsa, yeni ürünlere geçiş normalden çok daha geç olacak ve buda geç gelen para demek olacak. 5 – 10 bilgisayarlı sistemler için geçiş fazla problemli olmayabilir ama Microsoft’un esas hedefi olan büyük firmalar için durum hiçte öyle değil. 3000 – 5000 bilgisayara sahip sistemlerde bu geçiş projeleri aylar sürüyor ve oldukça maliyetli oluyor. (Özellikle teknisyen ihtiyacı ve zaman kaybı)
Bu karar verme ve bekleme süresinde biz de hazırlığımızı yapalım ki rahat ve sorunsuz bir geçiş projesi gerçekleştirebilelim. Bir süre sonra hepimiz Vista ve Office 2007 kullanıyor olacağız, çünkü gerçekten çok güzeller
İşte bu noktada size bahsetmek istediğim –tamamen ücretsiz- aracın adı “Business Desktop Deployment 2007” yani BDD 2007.
BDD 2007 için güçlü bir upgrade ve installation aracıdır diyebiliriz. Ama temelde halihazırda bulunan birçok aracın güncel sürümlerini tekbir çatı altında toplamış bir platformdur. BDD 2007 çatısı altında çalışan üç ana teknoloji var. Bunlar ImageX, WAIK ve USMT 3.0. Bu üç araçtan çok kısa bahsedersek:
WAIK (Windows Automated Installation Kit) – Kendisi Vista işletim sistemi için katılımsız kurulumlar oluşturmaya yarayan bir araçtı. Bildiğiniz gibi XP deki “unattended setup”la oluşturduğumuz winnt.sif dosyamız vardı ve katılımsız kurulumu bunla yapıyorduk. Vista için gelen WAIK aracında ise bu dosyanın yerini “autounattend.xml” aldı. Bu yeni XML formatlı yanıt dosyası ile çok daha fazla şeyi özelleştirebiliyoruz.
ImageX – Yine Vista işletim sistemi ile birlikte tanıştığımız bir araç. Kendisi bir imaj alma ve geri yükleme aracıdır. Ghost, Acronis gibi bildiğimiz imaj alma programlarından farklı olarak WIM formatında imajlar alıp bunları geri yükleyebiliyor. WIM ise yine Vista ile gelen dosya tabanlı bir imaj formatı. Yani alınan imajlar sektör tabanlı olmuyor.
Örneğin ImageX ile 80gb bir disk üzerinde aldığımız imajı –imajın boyutundan küçük olmamak şartı ile- istediğimiz her boyuttaki diske geri yükleyebiliyoruz. Ama aynı imajı sektör tabanlı bir imaj programı ile alırsak, en az 80gb yada daha büyük bir diske geri yükleyebiliyoruz. Daha düşük kapasite disklere geri dönemiyoruz.
Yada elimizde Vista kurulu 80Gb.lık bir partitionun (C:) ImageX ile alınmış imajı var. İmajın boyutu 25Gb. Biz bunu boyutu 50Gb. olan (D:) ve içerisinde -Müziklerim- -Datalar- gibi iki klasör ve veri bulunan bir partitiona yükleyebiliyoruz. Ve işlem sonunda D: sürücüsündeki mevcut klasörler aynen yerinde kalıyor ve imajda başarılı bir şekilde yükleniyor. (Aynı isimli klasörler varsa üzerine yazıyor)
Bunlar ImageX aracının File Base (Dısya Tabanlı) WIM formatını kullanıyor olmasının getirileri. Ayrıca bildiğiniz gibi artık Vista kurulumlarını donanım farkı gözetmeksizin dağıtabiliyoruz. Çünkü her şey bu WIM imaj dosyalarının üzerinden işliyor. BDD 2007 ise ImageX ve WMI ile gücüne güç katmış durumda.
USMT (User State Migration Tool) – Bu aracı hepimiz yakından tanıyoruz. Kendisi Xp deki “Dosya ve Ayar Aktarma Sihirbazı”dır. BDD2007 içinde ise, halihazırda çalışan bir XP yada Vista işletim sistemi üzerine, kurulum yada yükseltme yaparken kullanıcı ayarları ve dosyalarının aktarılması işlemini gerçekleştiriyor. Tabi BDD 2007 içindeki USMT, XP dekinden farklı olarak vista için modifiye edilmiş aracın 3.0 sürümü.
BDD2007 içinde bu 3 aracın dışında daha birçok araç mevcut. Ama işler temelde bu 3 araç ile dönüyor. Gördüğünüz gibi bu üç araç aslında tek başlarına da kullanılabilen hepimizin bildiği araçlardır. BDD 2007 ise bu araçları kullanan tümleşik bir yapıdır.
BDD 2007 yapısı ile ilgili bu bilgilerden sonra, önce BDD 2007 kurulumunun nasıl yapıldığına bakalım. Daha sonra network üzerinden XP ve Office 2003 ile çalışan bir bilgisayarı veri kaybı yaşamadan Vista ve Office 2007 ye upgrade edelim.
Ben örnekte BDD 2007 için Windows Server 2003 Standart Edition kullanıyorum. Bu sunucunun domain de olup olmaması sizin yapınız ile alakalı bir durum. Ama bir domain ortamı varsa BDD çalıştıran sunucuyu domaine dahil etmeyi unutmayın.
Dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise; BDD2007 çalıştıracak serverda “Bölgesel seçenekler” ve “klavye ayarları”nın İngilizce olarak ayarlanmış olma zorunluluğudur. Yani BDD 2007 kurulumu yapmadan önce denetim masasına giderek “Bölge ve Dil Seçenekleri” altında gerekli değişikliği mutlaka yapmalıyız aksi taktirde oluşturacağımız Build ve paketlerin isimleri görünmeyecek. Ve yükseltme yapmak istediğimiz terminaller bu Build leri okuyamayacaktır. Bu nedenle de yükseltme işlemi başarısız olacaktır.
BDD 2007 için öncelikle aşağıdaki componentleri indirip server üzerine kuruyoruz. Bunlar BDD nin çalışması için olmazsa olmaz componentler.
Download this component
|
From this URL
|
Microsoft .NET Framework 2.0
|
|
Microsoft Core Extensible Markup Language (MSXML) Services 6.0
|
|
Microsoft Management Console (MMC) 3.0
|
|
Daha sonra aşağıdaki adresten BDD 2007 i indiriyoruz ve kuruluma başlıyoruz. Kurulum oldukça basit.
-Şekil 1-
-Şekil 2-
-Şekil 3-
-Şekil 4-
Ve Install dedikten sonra kurulum gerçekleşiyor. Kurulum işlemi bittikten sonra -Benim sunucumda tek disk olduğu için direk C ye oluşturdu- aşağıdaki gibi bir dizinin oluşmuş olması gerekiyor, kontrol edin.
-Şekil 5-
Daha sonra “Başlat/ Programlar/ BDD 2007/ Deployment Workbench” yolunu izleyerek kullanacağımız workbench i açıyoruz -Başta kurduğumuz MMC 3.0 bu workbench için gerekiyordu-
-Şekil 6-
Yukarıda gördüğünüz gibi solda 4 adet açılır dizin var (Şekil 6). Bunlardan kısaca bahsedersek:
Information Center – Bu bölümde BDD 2007 ile ilgili dokümanlar ve haberler bulunuyor. Ayrıca bizim için gerekli olan “Components” bölümü var. Buradan kurulumlar için gerekli olan componentleri indirip kurabiliyoruz.
Distribution Share – Bu kısımda, dağıtacağımız işletim sistemleri, uygulama paketleri, işletim sistemleri için güncelleme paketleri ve sürücüler için yönetim bölümleri bulunuyor.
Builds – Dağıtım için oluşturacağımız işletim sistemi ve uygulamaların tek bir parça haline getirileceği kısım.
Deploy – Dağıtım için oluşturulacak noktanın ayarlanacağı kısım.
Öncelikle Information Center altında Components’e geliyoruz ve en üstteki “Windows Automated Installation Kit (x86)” i indiriyoruz ve kuruyoruz (Şekil 7). Bu yaklaşık 850mb. Büyüklüğünde oldukça büyük bir eklenti. Onun için indirme işlemi zaman alacaktır. -Ne işe yaradığından yazımızın başında bahsetmiştik- x86 yı indirmemizin nedeni terminallerimizin 32bit olması. Sizin terminalleriniz 64bit ise x64 olanı indirmelisiniz.
-Şekil 7-
Gördüğünüz gibi bu kısımda indirebileceğimiz bir sürü component var. Bunlar yapacağımız kurulum ve yükseltme işlemleri için gerekli olan componentler.
“Windows Automated Installation Kit (x86)” indirme işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi WAIK kurulumuna başlıyoruz (Şekil 8).
-Şekil 8-
-Şekil 9-
Ve aşağıdaki ekran ile “Windows Automated Installation” kurulumu bitiyor. (Şekil 10)
-Şekil 10-
Daha sonra, upgrade işlemi sırasında veri ve ayar aktarımı için kullanılacak olan USMT 3.0’ı aşağıdaki adımları takip ederek indiriyoruz (Şekil 11). -İstemcilerimiz 32bit olduğu için x86 olanı indiriyorum. Eğer 64bit ise x64 indirmelisiniz-
-Şekil 11-
USMT 3.0 indirme işlemi bittikten sonra kurulum gerektirmiyor. “Downloaded” altında görmemiz yeterli (Şekil 12).
-Şekil 12-
Bu hali ile BDD 2007 dağıtım ve upgrade işlemi için hazır. Geriye Vista ve Office 2007 nin BDD içine dahil edilmesi ve varsa güncelleme ve sürücü paketlerinin de bu yapıya eklenmesi kalıyor. Şimdi bu işlemlere geçelim.
Öncelikle Vista ve Office 2007 kurulum dosyalarını cd içerisinden BDD 2007 kurulu olan makinemize kopyalıyoruz. Benimkiler C:Vista ve C:Office2007 dizinleri altında duruyor. Kopyalama işlemi bittikten sonra Vista’yı BDD ye dahil ederek devam ediyoruz.
Öncelikle Deployment Workbench içinde, Distributon Share altında, Operating Systems ‘e sağ tıklayıp New diyoruz.
-Şekil 13-
Aşağıdaki ekranda “Full Set Of Source File” seçeneği ile devam ediyoruz. Bu tüm Vista kurulum dosyalarını DVD yada eş değer bir kaynaktan (Disk sürücü) sağlayacağımız anlamına geliyor (Şekil 14).
Eğer “Custum Image File” seçersek, daha önceden imagex aracı ile almış olduğumuz WIM tabanlı özel bir imajı kaynak olarak göstermemiz gerekir. Kullanım amacı biraz daha farklıdır. Daha fazla özelleştirilmiş sistemler yaratılabilir.
Eğer “Windows Deployment Services Image” seçersek, dağıtılacak imaj için bir Windows Deployment Server adresini kaynak olarak göstermemiz gerekir.
-Şekil 14-
“Full Set Of Source Files” seçeneği ile devam ettiğimiz için aşağıdaki ekranda Vista kurulum dosyalarının diskteki yerini gösteriyoruz (Şekil 15). (Bu DVD sürücünüzde olabiliyor ama diskte durması tavsiye edilir.)
-Şekil 15-
Hedef klasör için bir isim veriyoruz ve “Copy” tuşuna basarak kopyalama işlemini başlatıyoruz (Şekil 16 – 17).
-Şekil 16-
-Şekil 17-
Kopyalama işlemi bittikten sonra “Operating Systems” altındaki görüntü aşağıdaki gibidir (Şekil 18).
-Şekil 18-
Yeri gelmişken küçük bir bilgi daha verelim. Şekil 18 de bütün Vista sürümlerinin listeleniyor olmasının nedeni, tüm Vista sürümlerinin aynı medya üzerindeki tek bir imaj dosyasından yükleniyor olması –Bahsettiğimiz WIM tabanlı imaj formatı-. Yani artık eski klasör tabanlı kurulum dosyaları yok. Tüm vista sürümleri DVD içindeki “install.wim” –yaklaşık 2.3gb boyutlu bir dosyadır– imaj dosyasının içinden kuruluyor. Hangi sürümün kurulacağını belirleyen ise sizin girmiş olduğunuz ürün anahtarı dır. Yani siz kurulum başlarken “Home Premium” ürün anahtarı girmişseniz, kurulum “install.wim” dosyası ve “install_Windows Vista HOMEPREMIUM.clg” dosyası ile devam eder. Bu clg uzantılı dosyalar katalog dosyalarıdır ve tek bir imaj içinden girilen key’e göre uygun sürümün kurulumunu başlatırlar. Vista dvdsinde “sources” dizinine bakarsanız her sürüm için bir katalog dosyası olduğunu görebilirsiniz. (İstisna medyalar mevcuttur).
Kopyalama işleminden sonra Vistayı BDD ye dahil etme işlemi bitti.
Bu aşamadan sonra işletim sistemi ile ilgili yamaları ve paketleri de BDD içine dahil edebiliriz. Bu seçenek opsiyoneldir ben fazla kullanmıyorum. Kurulumdan sonra sistem kendi update yapabilir yada bir WSUS ile update dağıtabiliriz. Ama yinede bu özelliği BDD içinde kullanmak istersek önce indirdiğimiz paketlerin bir klasöre extract edilmesi gerekiyor. (Expand ve Extract komutları ile). Daha sonra bu klasör içindeki güncellemeyi aşağıdaki gibi BDD ye dahil edebiliriz (Şekil 19).
-Şekil 19-
Extract ettiğimiz paketin bulunduğu dizini Browse ile gösteriyoruz (Şekil 20).
-Şekil 20-
Add dedikten sonra paket BDD ye eklenmiş oluyor. Bu işlemi eklemek istediğimiz her paket için tek tek yapmalıyız.
Bir başka eklememiz gereken şey Windows Vista kullanacak makinelerin donanım sürücüleridir. Bu sıfır kurulum için gerekli olduğu gibi, upgrade yapılacak xp içinde gereklidir. Yükseltme işlemi tamamlanıp işletim sistemi açıldığında, tanınmayan donanımlar için verdiğimiz sürücüler arasında arama yapılıp uygun olanlar yüklenecektir. Aksi taktirde sürücüler el ile kurulmalıdır. Sürücüleri BDD ye göstermek için, sürücülere ait INF dosyalarının bulunduğu bir klasör oluşturulur ve bu Workbench içinden BDD ye gösterilir. Gerisini kurulum sırasında BDD hallediyor. Örneğimizde yeni sistem için gerekli tüm sürücü dosyalarını (INF) C:drivers altına kopyaladım. Şimdi bunu BDD ye gösteriyoruz (Şekil 21).
-Şekil 21-
Sürücülerin bulunduğu dizini göstertiyoruz (Şekil 22).
-Şekil 22-
Add dedikten sonra sürücüler kopyalanıyor ve işlem bitiyor. Gerisi kurulum sırasında BDD 2007 tarafından hallediliyor.
Şimdi BDD 2007 üzerine birde Office 2007 ekleyelim. Applications kısmından Office dışında daha birçok uygulamayı kurulumumuza dahil edebiliriz. Makale konumuz olduğu için ben Office 2007 ekliyorum.
Workbench içinde “Applications”a sağ tıklıyoruz ve “New” diyerek sihirbazı başlatıyoruz (Şekil 23).
-Şekil 23-
Çıkan pencerede “Application with source files” seçerek devam ediyoruz. Bu, uygulamanın göstereceğimiz kaynak dosya üzerinden kurulacağı için. Diğer seçenek ise uygulamanın bir UNC yol üzerinden ekleneceği durumlarda kullanılabilir (Şekil 24).
-Şekil 24-
Dağıtacağımız uygulama için -“Application Name” zorunlu olmak şartı ile- tanımlayıcı bilgiler giriyoruz (Şekil 25). (Diğerleri opsiyoneldir.)
-Şekil 25-
Office 2007 kurulum dosyalarının bulunduğu dizini gösteriyoruz (Şekil 26). -Hatırlarsanız dosyaları daha önceden C:Office2007 dizinine kopyalamıştık.-
-Şekil 26-
Kurulum yapılacak hedef klasör için bir isim veriyoruz (Şekil 27).
-Şekil 27-
Bu adımda aşağıdaki “Specify installation details” penceresi önemli (Şekil 28). Bize bu uygulamayı hangi parametreler ile kurmak istediğimiz soruluyor. Örneğin Office 2007 kurulumunun katılımsız olması için bir yanıt dosyası hazırlamamız gerekir. Bu yanıt dosyasını Office 2007 dosyalarının olduğu yere kopyalarız ve aşağıdaki ekranda “Command Line” kısmına “setup.exe /adminfilecustominstallationfile.msp” yazarız, böylece Office 2007 kurulumu setup.exe ile aynı dizin altındaki MSP yanıt dosyası ile başlar ve herhangi bir bilgi girmek zorunda kalmayız. Diğer uygulamalar içinde benzer yanıt dosyaları veya parametreler kullanılıp otomatik kurulum gerçekleştirilebilir. (Uygulama destekliyorsa).
-Şekil 28-
Add dedikten sonra Office 2007 ekleme işlememizde bitiyor.
Dikkat ederseniz her şeyi tek tek BDD içine ekledik. İşletim sistemi, Office 2007, Sürücüler, Güncelleme paketleri. Şimdi sıra tüm bu eklediklerimizi tek bir Build altında toplamaya ve dağıtmaya geldi.
Tüm bu işlemlerden sonra artık bir “Build” oluşturabiliriz. Oluşturacağımız Build yukarıda eklediğimiz her şeyi kapsayan ve dağıtılabilir bir parça olacak. Aşağıdaki adımları takip ederek devam ediyoruz (Şekil 29).
-Şekil 29-
Bu bilgiler oluşturacağımız Build için tanımlama bilgileridir. Build ID için ben V001, V002 … gibi bir seri kullanıyorum. Yani Vista serisi 001 nolu imaj gibi. Diğer bilgilere de tanımlayıcı şeyler girilebilir (Şekil 30).
-Şekil 30-
Oluşacak Build’n içereceği işletim sistemini seçiyoruz. Farklı Build’ler için farklı işletim sistemi ve uygulamalar seçebiliriz. Ayrıca -ilerleyen bölümlerde göreceğiz- istediğimiz terminallere istediğimiz işletim sistemini ve uygulamaları içeren Build’i yükleyebiliriz (Şekil 31).
-Şekil 31-
Bu pencerede “Do not specify a product key at this time” ile devam ediyoruz. Çünkü ürün anahtarı gerektirmeyen bir Vista kullanıyorum. (Bu VL bir Vista da olabilir.)
Örneğin 25 ayrı pcde kullanabileceğimiz ve etkinleştirme isteyen bir ürün anahtarımız olsaydı ilk seçenek ile devam edip ürün anahtarını girebilirdik. (Şekil 32).
-Şekil 32-
Aşağıda gerekli şirket bilgileri giriyoruz (Şekil 33) (Kuruluma herhangi bir etkisi yoktur).
-Şekil 33-
Aşağıdaki pencerede ise terminaller için Yerel Administrator hesabının şifresini giriyoruz. Benim yapımda domain ortamı olduğu için Domain admin hesabının şifresini yazıyorum. (Bu hesap domain ortamındaki her bilgisayarda yerel admin yetkisine sahiptir.) Eğer bu dağıtımı Workgroup ortamında gerçekleştireceksek, tüm bilgisayarların administrator şifrelerini standart bir şifre yapmamız ve buraya onu girmemiz uygun olur (Şekil 34).
Bu penceredeki diğer seçenek ise“Do not specify an Administrator Password at this time” ile devam etmek. Bunu seçersek administrator şifresini yükseltme işlemi sırasında terminalin başında girmek zorunda kalırız. Biz ilk seçenek ile devam ediyoruz.
-Şekil 34-
Create dedikten sonra Build oluşmuş oldu ve artık dağıtıma hazır. Tabi son bir işlem daha kaldı. O da oluşturduğumuz bu build için bir dağıtım noktası hazırlamak (Deployment Point).
Bunun için yine Deployment Workbench içinde Deploy altında Deployment Point ‘e geliyoruz ve New diyoruz (Şekil 35).
-Şekil 35-
Aşağıdaki pencerede dağıtım noktası için seçenekler var. Biz “Lab or single-server deployment” ile devam ediyoruz (Şekil 36). Diğer seçenekler farklı dağıtım noktaları oluşturmak için.
-Şekil 36-
Dağıtım noktası için bir isim belirliyoruz (Şekil 37).
-Şekil 37-
Bu seçenek, upgrade işlemi sırasında BDD içine dahil ettiğimiz uygulamalar arasından seçim yapılabilmesi ile ilgili seçenek. Aktif olursa bu uygulamalar arasından seçim yapılabilir. Yani upgrade sırasında kurulacak uygulamaların seçimini yükseltme işlemini yapacak kişiye bırakmak gibi bir şey (Şekil 38).
-Şekil 38-
Upgrade işleminden önce bilgisayarın imajının alınması ile ilgili seçeneğin görüntülenmesini sağlar. Bir nevi yedek alma işlemi. Duruma göre boş bırakabilirsiniz (Şekil 39).
-Şekil 39-
Upgrade esnasında administrator şifresinin yeniden ayarlanabilmesini sağlayan bir ayardır. Boş bırakılması uygundur çünkü administrator hesabı için daha önceden bir şifre girmiştik (Şekil 40).
-Şekil 40-
Kurulum esnasında ürün anahtarı girmemizi sağlayacak pencerenin görünüp görünmemesi ile ilgili ayardır. Zaten ürün anahtarı gerektirmeyen bir medya kullandığım için ayarı boş bırakarak geçiyorum (Şekil 41). Duruma göre aktif edilebilir.
-Şekil 41-
Paylaşım noktası ile ilgili isim verdiğimiz penceredir. Sharename olarak ben farklı bir isim veriyorum. Çünkü default isimle daha önceden oluşturduğum bir paylaşım noktası var. Siz default isim ile bırakıp geçebilirsiniz. Upgrade işlemine başlamadan önce terminale bu paylaşımı ağ sürücüsü olarak bağlayacağız (Şekil 42).
-Şekil 42-
Upgrade öncesi kullanıcı dosya ve ayarlarının USMT aracı ile alınması için ilk seçenek olan “Allow the user to configure user state options” ı seçerek devam ediyoruz. Diğer seçenekler ile kullanıcı dosya ve ayarlarını farklı bir paylaşıma alabiliriz yada hiç almadan devam edebiliriz (Şekil 43).
-Şekil 43-
Son olarak workbench içinde oluşturduğumuz dağıtım noktasına sağ tıklayıp “Update” diyoruz ve dosyaların güncellenmesini sağlıyoruz (Şekil 44). Bu işlemle ilgili dosyalar oluşturulan paylaşıma kopyalanıyor.
** Dikkat ederseniz aşağıdaki Şekil 44 te dağıtım noktalarının Name ve Type kısımları boş. Bunun nedeni işletim sistemi klavye ve bölgesel ayarlarının Türkçe olarak bırakılmış olması.. Böyle bir dağıtım noktasından kurulum gerçekleşmeyecektir. Görmeniz için bu şekilde bıraktım. Ama kurulum için doğru ayarlanmış bir işletim sistemi üzerinden gidiyorum.
-Şekil 44-
Update işlemi bittikten sonra artık sunucu tarafında yapacağımız işlemler bitmiş oldu. Şimdi bir terminalin başına geçip upgrade işlemine başlayabiliriz. Terminalimiz Domain’e dahil edilmiş, üzerinde Office 2003 kurulu olan bir Xp Pro Sp2 bilgisayar. Ayrıca test için masa üstünde sistem isimli bir word dosyası var. Upgrade sonunda bu dosyanın durup durmadığını kontrol edeceğiz.
Upgrade işlemine başlamadan önce dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Terminal bilgisayarın yükselteceğimiz Vista işletim sistemi gereksinimlerini karşılıyor olması gerekir. Aksi taktirde yükseltme sırasında hata ile karşılaşırız.
Bir diğer önemli nokta ise yükseltme işlemini yapacak kişinin, bilgisayar üzerinde Local Admin yetkisine sahip bir hesap ile oturum açmış olması gerekliliği.
Bu koşullar sağlandıktan sonra işleme başlayabiliriz. Öncelikle upgrade için terminal bilgisayarda \Castlesddeploy$ paylaşımını ağ sürücüsü olarak bağlıyoruz. Hatırlarsanız bu paylaşım ismini Şekil 42 de belirlemiştik. Siz default ayarlarla bırakmışsanız \CastleDistribution$ paylaşımını ağ sürücüsü olarak bağlamalısınız (Şekil 45).
-Şekil 45-
Daha sonra ağ sürücüsü olarak bağladığımız sürücüde Scripts dizini altındaki BDD_Autorun isimli Windows Script File dosyasını çalıştırıyoruz ve gelen pencerede “Tamam” diyerek upgrade işlemini başlatıyoruz.
Upgrade öncesi bizden istenen birkaç bilgi var. İlk olarak aşağıdaki ekranda yapacağımız işlemi belirliyoruz. İlk seçenek ile var olan bir sistemin tüm ayarlarını yedekleyip eski işletim sistemini disk üzerinden silip yerine yeni imajımızı yükleyip ayarları tekrar dönebiliriz.
Yada ikinci seçenek ile var olan işletim sistemini, uygulamaları ve dosyaları kaldırmadan yeni işletim sistemine upgrade yapabiliriz. (Biz bu seçenek ile devam ediyoruz.) (Şekil 46)
Yada üçüncü seçenek ile bu bilgisayarın yerine geçecek yeni bir bilgisayar için eski ayarları alabiliriz.
-Şekil 46-
Bu pencerede oluşturduğumuz Build’ler arasından yüklemek istediğimizi seçiyoruz. Bizim örneğimizde tek bir build var çünkü bir tane oluşturduk. İlerleyen zamanlarda ihtiyaçlar dahilinde farklı işletim sistemleri için, farklı programlar içeren, farklı build’ler oluşturabilir ve bu listeden uygun olanı kurulum öncesinde seçebiliriz. Eğer işletim sistemi dilimizi İngilizce yapmamış olsaydık bu ekranda seçebileceğimiz bir Build adı gözükmeyecekti ve işleme devam edemeyecektik (Şekil 47).
-Şekil 47-
Terminal için yeni dil ve klavye ayarını yapılandırıyoruz (Şekil 48).
-Şekil 48-
Terminal için zaman dilimi ayarını yapıyoruz (Şekil 49).
-Şekil 49-
Aşağıdaki uygulama seçim ekranında upgrade işleminden sonra otomatik olarak yüklenecek programları seçebiliyoruz. Biz sadece Office 2007 eklediğimiz için onu görebiliyoruz. Sizin eklediğiniz diğer tüm programlar burada listeleniyor olacak (Şekil 50).
-Şekil 50-
Bu ekranda dağıtım noktasına erişim için, o an açık olan oturumun kullanıcı adı ve şifresini girmemiz gerekiyor. Bu noktada teknisyene yada kurulumu yapacak kişiye gerekli yetkiler verilmiş özel bir hesap yaratılıp onunla işlem yapması sağlanabilir (Şekil 51).
-Şekil 51-
Details kısmından yapılan ayarlara son bir kez göz atabiliriz. Daha sonra “Begin” butonuna tıklayarak upgrade işlemini başlatabiliriz (Şekil 52).
-Şekil 52-
Upgrade başladığında aşağıdaki ekran ile karşılaşıyoruz (Şekil 53) ve bu noktadan sonra tüm işlemler hiçbir müdahaleye gerek kalmadan gerçekleşip, bilgisayar oturum açmaya hazır hale geliyor.
-Şekil 53-
İşletim sistemi yükseltme işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi bir ekranda yeni masaüstümüz ve ayarları hazırlanıyor (Şekil 54). Bu aşamadan itibaren işletim sisteminin yükseltilmesi işlemi tamamlanmış oluyor. Varsa sürücü ve güncelleştirme paketleri ve daha sonra uygulamaların yüklenmesi ile devam ediliyor.
-Şekil 54-
Daha sonra bilgisayarda otomatik olarak oturum açılıyor ve -bizim örneğimizde Office 2007- BDD içinde Applications kısmında oluşturduğumuz programlar sırası ile yüklenmeye başlıyor. Biz Office 2007’yi yanıt dosyası ile birlikte ayarladığımız için yine hiçbir müdahale olmadan kurulum devam ediyor (Şekil 55). (İşlemler ve oturum hala Şekil 51’de belirttiğimiz teknisyen1 kullanıcısı ile devam ediyor)
-Şekil 55-
Örneğimizdeki Office 2007 kurulumu tamamlanırken ve ayarlar özelleştirilirken birkaç restart işlemi daha gerçekleşiyor. Tüm işlemler bittikten sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkıyor ve Finish butonu ile upgrade işlemini bitiriyoruz (Şekil 56). Yükseltme sırasında herhangi bir sorunla karşılaşılıp karşılaşılmadığını “Details” kısmında görebiliriz.
-Şekil 56-
Bu aşamada oturum hala teknisyen1 kullanıcısı ile açık durumda. Artık teknisyenimiz kendi oturumunu kapatıp bilgisayarı kullanıcıya devredebilir. Upgrade işleminin var olan dosyalarımız ve eski Office 2003 sürümü üzerindeki etkilerini kontrol edebilirsiniz (Şekil 57).
-Şekil 57-
Tüm kişisel ayarlarımız aynen yeni sistemde çalışıyor. Ağ bağlantı ayarlarımızdan veya tanımlı olan VPN bağlantılarından tutun da kullanıcı hesaplarından klasör özelliklerine kadar hepsi yeni sisteme aktarılmış durumda. Bilgisayar aynı etki alanında ve Office 2003 içindeki özel ayarlarımız da Office 2007’ye aktarılmış durumda. Sistem isimli word dosyamızda aynen yerinde duruyor.
Evet gördüğünüz gibi BDD2007 gerçekten çok güçlü ve esnek bir araç. Özellikle önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek geçiş projelerinde doğru planlama ile yükümüzü baya hafifleteceği kesin. Bizler build’leri ve dağıtım noktalarını oluşturduktan sonra teknisyenlerimiz terminallerin başında istenen bilgileri girerek çok kısa sürede işlemleri başlatabilirler. Bunun bize kazandıracağı zaman, hatasız kurulum oranı ve sistem standardizasyonu tartışmasız ortada olan konular. Ayrıca veri kaybı riski minimum seviyede. Hepinize iyi çalışmalar.
Serhat AKINCI – IT Professional