Bulut Sunucu Nedir? Bulut Sunucuların Avantajları Nelerdir?
Bulut sunucu yani cloud server, sağlayıcının kaynaklarının kullanılmasına izin verdiği bulut teknolojilerine dayalı bir hizmettir. Veri merkezinde bulunan yüksek performanslı fiziksel ekipman sanallaştırılır ve kullanıcı, operasyonel görevleri için gerekli kaynak havuzundan ihtiyacı olan kadar kaynağı kullanır.
Kullanıcı tüm CPU sayısı, RAM kapasitesi, disk kapasitesi, disk türleri, GPU kartları vb. sunucu parametrelerini seçebilir ve değiştirebilir. Parametre değişiklikleri kontrol panelinde yapılır ve sunucunun durdurulmasını gerektirmez, çünkü kaynaklar mevcut havuzdan tahsis edilir. Ekipmanın kapasitesinin bölünmesi, sadece ihtiyaç duyulan kaynak miktarının kullanılmasını sağladığı için işletme maliyetlerini düşürür.
Fiziksel bir sunucunun veya kiralık olanın aksine, bir bulut sunucusu üçüncü bir taraf bir sağlayıcı tarafından sağlanır. Kullanıcı sadece sanal kısımla etkileşime girer.
İlgili İçerik: En İyi Bulut /Cloud Depolama Hizmetleri
Bulut Sunucu Nasıl Çalışır?
Bulut sunucu, fiziksel sunucu kaynaklarını sanallaştırır ve kullanıcıların bunlara uzaktan erişmesini sağlar. Fiziksel sunucunun bilgi işlem kaynakları, genellikle hiper yönetici adı verilen özel bir sanallaştırma yazılımı kullanılarak birden çok sanal sunucuyu oluşturmak ve güçlendirmek için kullanılır.
Hipervizörler, bir veya daha fazla sanal sunucunun oluşturulmasını desteklemek için fiziksel sunucunun kaynaklarını bir havuzda toplar. Sanal sunucu kaynakları daha sonra bulut aracılığıyla bir veya daha fazla işletmeye otomatik olarak teslim edilebilir.
Sanal sunucuların, depolamanın ve ağ kaynaklarının sağlanması, bulut kaynağı dağıtımının üç temel modelinden biri olan Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) olarak da bilinir. Diğer iki dağıtım modeli ise Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)‘dır.
PaaS, IaaS üzerine inşa edilmiştir, ancak aynı zamanda müşterilere uygulama geliştirme için yazılım ve donanım araçları da dahil olmak üzere bir bulut bilgi işlem platformu sağlar. SaaS modelinde, bir bulut satıcısı, bilgi işlem kaynaklarını temeldeki bulut sunucularından çeken tam olarak yönetilen bulut tabanlı yazılım çözümleri sağlar.
Özel bulut sunucuları, şirketin tesislerinde bulunmaları dışında genel bulut sunucularına benzer şekilde çalışır.
İlgili İçerik: Bulut Depolama Nedir? Kullanım Alanlarına Göre Çeşitleri
Bulut Sunucu Türleri
Bulut sunucu, uzak bir ağ üzerinden kullanıcılara işlem gücü, depolama, uygulamalar ve diğer hizmetleri sağlayan fiziksel bir sunucunun sanal bir uygulamasıdır. Bulut sunucular, aynı işletim sistemlerini destekler ve geleneksel fiziksel sunucularla aynı işlevselliği sağlar. Genellikle üç tür bulut ortamında dağıtılırlar:
1. Özel Bulut Sunucu (Private Cloud Server)
Bir işletmenin altyapısında özel bir bulut sunucusu bulunur ve işletmeler tarafından yerel alan ağı (LAN) aracılığıyla bulut hizmetlerini dahili kullanıcılara sunmak için kullanılan şirket içi bulut çözümlerini destekler. Sunucu kaynakları diğer işletmelerle paylaşılmaz, ancak uzaktaki ve mobil çalışanlar kaynaklara internet veya bir VPN aracılığıyla uzaktan erişmeye devam edebilir.
Bir işletme, daha fazla güvenlik için özel bulut sunucularını kullanmayı ve bulut altyapısının yönetimi ve bakımı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmayı seçebilir.
2. Genel Bulut Sunucu (Public Cloud Server)
Bulut sunucudan bahsedildiğinde, bu genellikle genel bir bulut sunucu anlamına gelir. Bulut sunucu, en yaygın olarak müşterilerin talep üzerine erişebileceği sunucuları ve diğer BT kaynaklarını içeren veri merkezlerine sahip olan ve bunları yöneten bir üçüncü taraf sağlayıcı aracılığıyla dağıtılır.
Bir bulut sunucunun en yaygın uygulaması, bir genel bulut hizmet sağlayıcının altyapısında barındırılan ve web tabanlı bir arayüz veya konsol uygulaması kullanılarak kullanıcılara teslim edilen bir sanal makinedir. Bu, Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) modeli olarak bilinir.
Genel bulut örnekleri arasında Microsoft Azure, Google Compute Engine ve Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) yer alır.
3. Özel Bulut Sunucu (Dedicated Cloud Server)
Dedicated bulut sunucu, tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş fiziksel bir bulut sunucudur. Dedicated bulut sunucu, bir işletme özel bir sanallaştırma katmanı oluşturması gerektiğinde veya çok kiracılı çözümlerle ilişkili performans ve güvenlik sorunlarından kaçınmak istediğinde iyi bir seçenektir.
Özel bulut sunucu, sunucu performansı üzerinde tam kontrol sağlarken ve kaynaklarınızı fiziksel olarak diğer kullanıcılardan ayrı tutar. Ayrıca kaynakların isteğe bağlı olarak sağlanması gibi genel bulutun avantajlarını korumanıza olanak tanır.
İlgili İçerik: Cloud Monitoring (Bulut İzleme) Nedir, Ne İşe Yarar?
Bulut Sunucularının Avantajları Nelerdir?
Bulut sunucuları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlara sahiptir:
1. Maliyet ve Esneklik
Üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafından yönetilen ve bakımı yapılan bir bulut sunucusu çözümü, bir şirketin kendi BT altyapısını oluşturma ve sürdürme maliyetini ortadan kaldırmasına olanak tanır. Hizmetler genellikle, kaynaklar için gelecekteki ihtiyaçlardan ziyade mevcut ihtiyaçlara göre ödeme yapmanızı sağlayan, kullandıkça öde abonelik modelinde sunulur.
Şirketler, performansı artırmak, yeni hizmetleri desteklemek veya artan iş yüklerini yönetmek için kaynakları hızla ölçeklendirebilir. Gereksiz uzun vadeli maliyetlerden kaçınmak için talep azalırsa kaynaklar tekrar küçültülebilir.
2. Kullanım Kolaylığı
Bulut sunucular, kullanıcıların kaynaklara erişmesini kolaylaştırır ve BT yöneticilerinin fiziksel sunucuların kurulumu ve bakımıyla ilgili zaman alan görevlerden kaçınmasına olanak tanır.
Bir bulut sunucusu, birkaç dakika içinde kurulabilir ve tek bir uygulama arayüzünde yönetilebilir, bu da BT ekiplerinin bakımı tamamlamak için sunucudan sunucuya gitme ihtiyacını azaltır. İnternet bağlantısı ve uygun bir cihaza sahip olan kullanıcılar, mesai saatleri içinde fiziksel olarak şirket içinde bulunmalarına gerek kalmadan diledikleri zaman her yerden kaynaklara erişebilirler.
Bulut sunucular, verilere ve yazılıma kesintisiz erişim sağlayarak ekiplerin gerçek zamanlı olarak işbirliği yapmasını, iletişim kurmasını ve veri paylaşmasını kolaylaştırır.
3. Küreselleşme
Geleneksel merkezileştirilmiş veri merkezleri uzaktan erişimi kolaylaştırırken, kullanıcılar genellikle düşük performans ve ağ gecikmesi sorunlarıyla karşı karşıya kalır. Bulut sunucu, performansı optimize etmek ve toplam sunucu arıza riskini azaltmak için yük devretme seçenekleri sağlar ve farklı coğrafi bölgelerdeki iş yüklerini çoğaltmanıza olanak tanır.
Bulut sunucusu iş yüklerini farklı coğrafi bölgelere dağıtmak, gecikmeyi azaltmak, uyumluluk gereksinimlerini kolaylaştırmak ve kullanıcılara daha güvenilir erişim sağlamak için kaynakları müşterilerinize daha yakın hale getirebilir.
Bulut Sunucularının Dezavantajları Nelerdir?
Bulut sunucularının dezavantajları ise aşağıdaki şekildedir:
1. Kötü amaçlı yazılım
Buluttaki sunuculara bulaşabilecek çok karmaşık virüs türleri vardır. Saklanan kopyaların üzerine yazılan yerel kopyaların bozulması durumunda, pek olası olmasa da veriler kaybolabilir.
2. Sağlayıcı şeffaflığının olmaması
Bir barındırma sözleşmesi yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Çünkü bazı sağlayıcılar şeffaf değildir. Bu, verilerin gizliliğine saygı gösterilmediği anlamına gelir.
3. Kimlik bilgileri ile erişim
Buluta kimlik bilgileri ile herhangi bir noktadan erişimin mümkün olması, kullanıcıların hassas verilerinin çalınmasına sebep olabilir.
Bulut Sunucusu Neden Geleceğin Sunucusudur?
Güvenlik açısından bulut, geleneksel yerel sunuculara kıyasla ek güvenlik katmanlarına sahip çok daha esnek bir ortamdır.
Bir bulut sunucusu, onu kullanan şirket güvenli olduğu sürece son derece güvenlidir. İşletmelerin, CSP’ler tarafından sunulan güvenlik kontrollerini etkinleştirmek için inisiyatif almaları ve bu sağlayıcıların ilgili politikalara sahip olmalarını sağlamaları ve veri güvenliğini sağlamak için cihazları güncel tutmaları gerekir.
Bu veri depolama sistemi, güvenlik açısından geleneksel olanları geride bırakmanın yanı sıra, oldukça ölçeklenebilir bir modeldir. Bulut sunucularının ölçeklenebilirlik şeması, geçmişte gördüğümüz diğer tüm altyapılardan daha üstündür.
Eline sağlık.