Yeni hizmetlere olan talepler arttı, fakat bütçeler de son dönemde düşmek zorunda kaldı. COVID-19 krizinin iş baskısı, büyük oranda CIO’ların ve BT departmanlarının omuzlarına yüklenmiş durumda.
Sektörlerin işleyişlerinin radikal bir şekilde yeniden düzenlendiği ve işgücünde daralmaların meydana geldiği günümüzün gerçeği. Bunun yanında yeni normal dünyasında neredeyse bütün sektörlerin teknolojik çözümlere yönelmesi , BT üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturuyor. Aynı zamanda BT bütçelerinin düşmesi de bu sorunu daha da derinleştiriyor.
Bunlar, pandemi sırasında değişen iş önceliklerini detaylandıran Apptio tarafından yayınlanan yeni bir anketten elde edilen çarpıcı (ama muhtemelen beklenilen) bulgular.
Anket çalışması, üst düzey teknoloji pozisyonlarındaki 100 liderin yanıtları dikkate alınarak yapıldı, ancak sektörün geri kalanının da genel durumunu yansıtıyor. Çalışmanın sonucunu özetleyecek olursak: Pandemi, BT’nin bütün kurumlar için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizdi. BT departmanları iş güvenliği uygulamalarında önemli faydalar sağladı. Aynı zamanda, eşi görülmemiş bir küresel krizin getirdiği örgütsel baskıların birçoğu, CTO’ların ve BT çalışanlarının ve bunların altında hizmet verenlerin sırtına yüklenmiş durumda.
Anketteki (buradan ulaşabilirsiniz) önemli bulgular arasında, anket yapılan kuruluşların çoğunun BT harcamalarını azaltmak için baskı hissettikleri endişe verici bir gerçek olarak gün yüzüne çıktı. Aynı zamanda, ankete katılanların% 63’ü yeni normal ile birlikte yeni BT yeteneklerine olan talebin arttığını belirtti. Yeni yetenek ve yeterliliklere karşı olan talep sektörlere göre farklılık gösterse de, başı sağlık hizmetleri çekiyor. Ancak yeni yetenekleri talep etme eğilimi büyük oranda, bütün sektörlerde yukarı yönlü. Örneğin, finansal hizmet liderlerinin yarısı ve hükümet kuruluşlarının %64’ü de şartlara uygun yeni yetenekler aramaya yönelmiş durumda.
Şirketler, geleceğe dair büyük bir belirsizlikle boğuşurken içinde bulundukları darboğaz büyük ölçüde hissediliyor. Wall Street Journal’a göre, daha fazla şirket sıfır tabanlı bütçelemeye yöneliyor, bu da yöneticilerin her masrafı haklı çıkarmalarını gerektiren bir sisteme geçiş anlamına geliyor. Bu durum şirketlerin tasarruf etmeleri için yararlı gözükebilir. Ancak genellikle daha teknik ve detaylı olmaları sebebiyle BT bütçelerini üst düzey yöneticilere kabul ettirmek ve harcamayı savunmak, pazarlama vb. harcamalarını savunmaktan daha zor olmuştur. Bu durumun sonucu olarak da, özellikle geleceğin belirsiz olduğu dönemlerde BT bütçeleri kesintiler ve dondurmalar yaşayabilmektedir.