Windows Server

Windows Server 2016 WSUS – Bölüm 2 Yapılandırma

Bu makalenin daha güncel bir sürümü bulunmaktadır;

İlk makalemizde Windows Server 2016 Kurulum işlemimizi yapmıştık. Bu makalemizde ise Wsus yapılandırmamızı gerçekleştireceğiz. Sözü fazla uzatmadan adımlarımıza başlayalım.

İlk makalem için aşağıdaki link’i kullanabilirsiniz;

Konsol üzerinde düzenli bir yapı kurmak adına işletim sistemleri arasında bir düzenleme yapmanız takip ve düzen açısından iyi olacaktır. Bu nedenle update dağıtacağımız sistemleri gruplar şeklinde ayıralım. All Computer öğesi üzerinde sağ tıklayarak Add Computer Group…’a tıklayalım.

clip_image002

İlk aşamada ben Windows10 işletim sistemine update dağıtımı yapacağım için, Windows 10 işletim sistemlerinin güncellemesini alacak olan kullanıcıları toplamak adına Windows10 isminde bir grup oluşturuyorum. Grubumuza bir isim verip Add butonuna tıklayalım.

clip_image004

Bu aşamadan sonra örnek olması açısından Server 2016 sunucularımız için bir grup oluşturma adına All Computer öğesi üzerinde sağ tıklayarak Add Computer Group…’a tıklayalım.

clip_image006

Grubumuza bir isim verip Add butonuna tıklayalım.

clip_image008

Gruplarımızı tanımadık. Makalemizin ilk kısmındaki ekranları hatırlayacak olursak Microsoft firmasının neredeyse tüm sistemlerini Wsus üzerinden güncelleyeceğimizi söylemiştik. Bu nedenle catalog üzerinde bizi çok sayıda güncelleme karşılayacaktır. Gerek dağıtım sırasında gerekse bir yanlışlık yapmamamız açısından sadece dağıtımını yapacak olduğumuz update kataloglarını gruplamamızda yarar var.

Bu nedenle makalemize konu olan Windows 10 işletim sistemlerine güncelleme dağıtmak için, Windows 10 işletim sistemlerini kapsayan bir view filtresi oluşturalım. Updates menüsüne sağ tıkladıktan sonra açılan menüden New Update View…’e tıklayalım.

clip_image010

Açılan ekranımızdaki sihirbaz üzerinde filtreleme kriterimizi seçmemiz istenmektedir. Burada update türlerine, işletim sistemi türlerine gruplara zaman periyoduna ve wsus güncellemelerine göre filtreleme yapabiliriz. Biz Windows 10 işletim sistemine göre filtreleme yapacağımız için Updates are for a spesific product seçimini yapalım.

clip_image012

Bir üst ekranımızda bunulan Any Product linkine tıkladıktan sonra filtre oluşturacağımız işletim sistemini seçelim ve OK butonuna tıklayalım.

clip_image014

Filtremize bir isim verip OK ile işlemimizi tamamlayalım.

clip_image016

Aşağıdaki ekranımıza bakacak olursanız Windows 10 filtremiz, Windows 10 ve Server 2016 grubumuz oluşmuş durumda. Şimdi Windows 10 işletim sistemine ait güncellemeleri ortaya çıkartalım. Tabi bu güncellemelerin çıkması için senkronizasyon işleminin tamamlanması ve dolayısı ile biraz zaman ve sabır lazım. Wsus yaklaşık olarak bir iki gün içerisinde tamamen oturan bir roldür. Yapılandırır ve beklemeye başlarsınız. 1 numaralı adımda Filtremize tıkladığımızda ve 2 numaralı adımda Unapproved ve Any seçimlerini yapıp Refresh butonuna tıkladığımızda onaylanmamış Windows 10 güncellemelerimiz karşımıza çıkacaktır.

clip_image018

Ortam hazır, updateler dağıtılmak üzere hazır. Şimdi artık kullanıcılarımıza Wsus üzerinden update yapmaları için ayarlar yamamız gerekmekte. Bu ayarları merkezi olarak rahatça dağıtmak için GPO kullanacağız. Öncelikle Active Directory Users and Computer konsolunu açalım.

clip_image020

Yine burada düzenli bir yapı oluşturmamızda yarar var. Bu nedenle update ayarlarını dağıtacak olduğumuz Computerleri bir OU altında toplayalım. Konsol ağacının üstünde sağ tıklayarak NewàOrganizatiın Unit menüsüne tıklayalım.

clip_image022

OU için bir isim verip OK ile bu adımı bitirelim.

clip_image024

Computers kabı altında bir adet Windows 10 işletim sistemine sahip Computer öğemiz var. Wsus GPO ayarları computer bazında uygulanabilir olduğundan bu computer öğemizi yeni oluşturduğumuz Windows-10 OU’muza taşıyalım.

clip_image026

Computer öğesi üzerinde sağ tıklayarak çıkan menüden Move… menüsüne tıklayalım. Bu işlemi bu şekilde yapabildiğimiz gibi Mouse ile sürükle bırak yaparak yapmamız mümkün.

clip_image028

Move işleminin yapılacağı alanı yani yeni oluşturduğumuz Windows-10 OU kabını gösterip OK ile taşıma işini tamamlayalım.

clip_image030

Computer öğemiz bizim belirlediğimiz Windows-10 OU kabına taşınmış durumda.

clip_image032

Şimdi Windows-10 Ou kabında bulunan computer öğelerimize update sunucu ayarlarımızı basmamız gerekmekte. Bu nedenle Group Policy Managment konsolunu açalım. Windows-10 OU kabımıza sağ tıklayarak Create GPO in this domain, and Link it here… menüsüne tıklayalım.

clip_image033

Oluşturacak olduğumu GPO için bir isim belirleyip OK butonuna tıklayalım.

clip_image034

GPO öğemiz oluştu.

clip_image035

Bu aşamada GPO ayalarımızı yapabiliriz. GPO öğesine sağ tıklayıp Edit kısmına tıklayalım.

clip_image036

Açılan ekranımızda Computer ConfigurationàAdministrative TemplatesàWindows Companents altında yer alan Windows Update kabına gelelim. Burada çok sayıda policy ayarı bizi karşılamaktadır. Tabi bunlardan hangileri sizlere lazım olur ise ona göre ayar yapmanız gerekmektedir. Bize temel olarak 2 policy ayarı yetecektir. Bir tanesinden sistemlerimizin güncelleme ve raporlama yapacağı adresi belirtirken diğerinde güncelleme sunucusunu denetleme sıklığı ayarını yapacağız.

clip_image038

İlk olarak sistemlerimizin otomatik güncelleme ayarını yapmak için Configure Automatic Updates objesi üzerinde çift tıklayalım.

clip_image040

Öncelikle Enabled ile kuralımızı aktif edelim. İkinci adımda 4-Auto download and Schedule the install seçimini yapalım. Burada 5 opsiyon var ancak bizim için ideal seçim 4 olacaktır. Bu seçim ile otomatik olarak Wsus üzerinden indir ancak kurmak için zamanlamayı kullan demiş oluruz. Zamanlama müdahale etmemeniz durumunda resmimize göre 03:00 olacaktır. Bunu yapınıza göre planlamanız mümkün. Bu ayarımızı yapıp OK butonu ile tamamlayalım.

clip_image042

Şimdi ikinci kuralımızı yapılandıralım. Bu kuralımızda update ve raporlama sunucumuzu belirleyeceğiz. Bu nedenle Specify intranet Microsoft update service location objesine tıklayalım.

clip_image044

 

Öncelikle kuralımızı Enabled ile aktif edelim Set the intranet update service for detection updates: seçimi ile update sunucu adresimizi belirleyelim. Bizim sunucu adresimiz http://192.168.2.100:8530 şeklinde. Varsayılan ayarlara müdahale etmediyseniz 8530 portunu eklemelisiniz. Normalde rol kurulduğunda wsus üzerinde bu port otomatik olarak açılır ancak sizin ortamınızda farklı firewall yapınız varsa bu porta izin vermelisiniz. Set the intranet statistics server: kısmında ise raporlama sunucumuzu belirlememiz gerekir. Biz güncelleme ve raporlamayı aynı sunucu üzerinde yapacağımız için adresimizi http://192.168.2.100:8530  şeklinde belirliyoruz.

clip_image046

Bu ayarlardan sonra artık ayarlarımızı kullanıcılarımıza atamamız gerekmekte. Windows-10 kabı içerisinde yer alan RIZAS computer öğesine sahip olan kullanıcı bilgisayarımızda Gpupdate/ force komutu ile gpo ayarlarını hızlıca alalım. Bunu yapmamış olmamız durumunda kullanıcı yeniden login olduğunda veya belirlenen GPO çekme süresinde bu ayarı alır.

clip_image047

Evet ayarlarımızı yaptık. Şimdi kullanıcımıza dönelim 1 numaralı alanda güncelleme ekranımızı açtığımızda güncelleme olmadığı bilgisi verilmekte. 2 numaralı alanda ise “Microsoft Update güncelleştirmesini çevrimiçi denetleyin.seçeneği yer almakta. Normalde bu seçenek çıkmaz. Wsus kullanan sistemlerde bu seçenek çıkar. Nedeni ise Wsus haricinde bize istememiz durumunda manuel olarak Microsoft sunucuları üzerinden güncelleme yapma imkanı vermesidir.

clip_image049

Biz ayarları aldık ama bazı durumlarda sorun yaşanabilir. Ayarları alıp almadığımızı tam olarak anlamak için Rsop.msc öğesini yönetici olacak çalıştıralım. Rsop.msc alınan gpo ayarlarını gösteren bir araçtır.

clip_image051

Gerekli olan ayarları almış durumdayız. 2 adet kural uygulamıştık bu kurallar Windows Update kabı altında kullanıcımıza yansımış durumda.

clip_image053

Bu ayarları alan kullanıcı Wsus üzerinden güncelleme talebinde bulunması halinde Unassigned Computer grubu altına dolayısı ile All Computer grubu altına gelecektir. All Computer seçiminden sonra Refesh butonuna tıklayalım.

clip_image055

Şu anda kullanıcımıza ait sistem Wsus konsoluna düştü. Sarı dikkat işareti ile güncel olmadığı görünmekte.

clip_image057

Wsus ayarını alan sistemler ilk olarak Unassigned Computer grubuna düşer. Burada düzenli bir yapıyı sağlamak istediğimizi makalemizin başında belirtmiştik. Bu nedenle bu kullanıcı öğesi üzerinde sağ tıklayarak Change Membership… linkini tıklayalım.

clip_image059

İki adet grup tanımlaması yapmıştık. Windows10 olan grubumuzu seçerek OK butonuna tıklayalım.

clip_image060

Şu anda sistemimiz gerekli grup altında yerini aldı.

clip_image061

Makale başında bir filtre oluşturmuştuk. Filtremize tıkladıktan sonra ikinci adımda Unapproved ve Any seçimini yapalım. Bu onaylanmamış tüm güncellemeleri getir anlamına gelmektedir. Refresh butonumuza tıkladığımızda dağıtılmamış Windows 10 işletim sistemine ait olan güncellemeler karşımıza gelmekte.

clip_image063

Güncellemelerimiz üzerinde sağ tıklatıp Approve… linkine tıklayalım.

clip_image065

Karşımıza güncellemelerin hangi gruba yapılacağını belirleyeceğimiz ekran gelmekte. Biz Windows 10 grubu altındaki sistemlerimize Windows 10 güncellemelerimizi dağıtacağımız için Windows10 grubuna tıklıyor ve sonrasında Approved for Install yapıyoruz.

clip_image067

Güncellemelerimiz başarı ile dağıtım için hazırlandı. Close ile ekranımızdan çıkalım.

clip_image069

Güncellemeler şu an Mcirosoft üzerinden download edilip dağıtıma hazırlanıyor.

clip_image071

Belirli zaman sonrasında kullanıcımızın ayarlı olan 03:00 saatini beklemeden Güncelleştirmeleri denetle butonuna tıklayarak işlemi manuel yapalım.

clip_image072

Şu anda sistemimiz inen güncelleştirmeleri buldu. İndirip yükleme aşamasına geçti.

clip_image074

Bu güncelleştirmelerimiz yüklendikten sonra durum güncelleştirme geçmişine aşağıdaki gibi yansıyacaktır.

clip_image075

Tüm güncellemeler indirilip kurulduğunda ise sistem tamamen güncel hale gelecektir. Bu kısmında fazla acele etmeden birkaç gün Wsus’un kendine gelmesini beklememizde yarar var.

clip_image077

Tüm güncellemelere yüklendikten sonra konsol üzerinde sistemlerimiz yeşil check işaretine sahip olacaktır. Buraya kadar olan işlemlerde biz manuel müdahale etmemiş olsak, kullanıcı önce zamanı geldiğinde GPO ayarını alacak, Sonrasında zamanı gelince Wsus üzerinden güncellemeleri denetleyecektir. Bundan sonraki adımda yine otomatik güncelleme dağıtma imkanımız var ama ben güncellemelerin Approve edilme kısmının manuel olarak yapılmasından yanayım. Ayrıca güncellemeleri birkaç gün geriden yüklerseniz yararlı olabilir. Bazen güncellemelerde sorun olup geri çekme gibi durumlar yaşanabiliyor.

clip_image079

Gerekli güncellemeler sağlandıktan sonra konsol üzerinde bilgisayar sayımız ve güncelleme durumlarına göre grafiklerimiz şekillenecektir. 

Yeşil: Tüm güncellemeler alınmış her şey yolunda anlamına gelir.

 

Sarı: Yüklenecek eksik güncellemeler var demektir.

 

Kırmızı: Yüklemeler sırasında bazı güncellemelerin hata verdiği anlamını ifade eder.

 

clip_image081

Genel olarak konsol üzerinde yapılması gereken adımlarımızı inceledik. Bundan sonraki aşamada ise konsol üzerinde geri kalan menülere kabaca göz gezdirelim.

Synchronizations: Bu kısımda Wsus sunucumuzun Microsoft sunucuları ile olan iletişimlerinin senkronizasyon durumlarının bilgisi verilir.

clip_image083

Options ekranında ilk makalemizde rol kurulumu sonrasında Wsus yapılandırma sihirbazında yaptığımız ayarları değiştirme ve görme imkanına sahip durumdayız. Burada ek olarak E-Mail Notifications kısmını inceleyelim.

clip_image085

Burada mail gönderici ve alıcı adreslerini belirleyerek günlük senkronizasyon ve update durumları ile ilgili olarak mail bildirimi almamızı sağlayabiliriz. Yollanacak mail için zaman ve dil seçimi yaparak gelen maili rahat yorumlama imkanına sahibiz.

clip_image087

Tabi yukarıdaki ekranımızda belirttiğimiz adreslerin mail alabilmesi için Bir SMTP tanımlaması yapabiliriz. Ortamınızda bir mail sunucunuz varsa, smtp olarak kullanabileceğiniz bir adres varsa gerekli smtp bilgisini burada tanımlayabilirsiniz.

clip_image089

Genel olarak Wsus konusunda 2 bölümden oluşan makaleler ile bilgi vermeye çalıştım. Ortamda ağımıza bağlı olan domainde olmayan sistemlerimiz var ise bunlara yine Wsus üzerinden güncelleme dağıtma imkanına sahibiz.

Bu işlem için Workgroup olarak çalışan sistemlerimiz üzerinde bulunan local policy özelliğini kullanabiliriz. Bunun için yine local policy aracı olan gpedit.msc aracını kullanmamız gerekir.

clip_image091

Yine aynı ayar konsolumuz gelecektir. Burada yukarıdaki GPO üzerindeki ayarları uygulayarak Workgroup sistemlerin güncelleme almasını sağlayabiliriz.

clip_image093

Yukarıdaki durum haricinde kullanıcılar bazen güncelleme çekmeyebilir veya manuel tetiklememiz yapmamız gerekebilir. Bu durumda aşağıdaki komutu kullanmamız gerekir.

Wuauclt /detectnow

clip_image095

Bazı durumlarda güncelleme alan kullanıcı durumu konsola yansımaz. Alınan güncelleme sayıları veya tüm güncelleme alması durumunda yeşil ikona dönüşüm olmayabilir. Bu durumda aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekir.

Wuauclt /reportnow

clip_image097

Bu makalemizin de sonuna geldik. Bir başka makalemizde buluşmak dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhaba,
    Wsus şuan çalışıyor fakat Group Policy’den “Configure Automatic Updates” ayarını yaptığımızdan dolayı sunucular’ da gece 03:00’da hiçbirşey sormadan yeniden başlıyor. 3 vardiya çalışan bir iş yeri olduğumuzdan bu durum sıkıntıya sebep veriyor. Bunu yönetmek ve bu ayarın dışında tutmak için ne yapmamız gerekir? Teşekkürler.

    NOT : Sorularınızı forum kısmından sorarsanız daha hızlı cevap alırsınız.

    1. Merhaba,
      Çözüm gpoda:
      Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Companents\Windows Update
      No auto-restart with logged on users for scheduled automatic updates installations,
      enabled olsun.

  2. Merhabalar,
    Makaleniz çok güzel olmuş fakat benim yaptığım işlemler sonucu hiçbir computer all computers ekranına gelmedi. Kullanıcı makinalarından kontrol ettiğimde gpolicy ayarlarını başarılı bir şekilde almış durumda, fakat neden makinalar konsola gelmedi bilmiyorum
    Yardımlarınız ricasıyla
    teşekkürler

  3. Merhaba, “2 numaralı alanda ise “Microsoft Update güncelleştirmesini çevrimiçi denetleyin.” seçeneği yer almakta.” bu seçeneği clientlerde görülmesini istemiyorum. Sebebi ise Windows 10’dan Windows 11’e yükseltme işlemi yapmaya çalışan kullanıcılar var. Bu seçeneği nasıl gizlerim yada pasif yapabilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu