Windows Server

Windows Server 2012 R2 Hyper-V Cluster – Bölüm 1

Portalımızda daha önceden Hyper-V ve Cluster ile ilgili detaylı anlatımlar bulunduğundan bu makalemizde sizlere Microsoft Failover Cluster ile Hyper-V servisinin nasıl servis sürekliliğinin sağlanacağını derinlemesine inceleyeceğiz. Kurulum ve Yapılandırma olmak üzere iki bölümde anlatılacaktır.

Bu ilk bölümde Cluster kurulumu yapılacak sunucularımızın ve ortamımızın daha önceden yazılmış olunan “Windows Server 2012 R2 Cluster Ortamlarının Hazırlanması” isimli makalemizde anlatıldığı gibi gerekli adımların uygulanması sonrasında Hyper-V Cluster için özel ayarların anlatılması ve kurulumu anlatılacaktır.

1.       Kurulum ve Yapılandırma:

Server 2012 ile birlikte gelen en büyük özellik Role ve Feature’ların kurulumunun tek ekrandan ve sunucuya login olmadan başka makineden yapılmasıdır. Öncelikle Hyper-V Cluster için gerekli bileşenlerin kurulumuna başlayalım.

Full Driver ve Windows güncellemeleri yapılmış sunucularımızda (tüm Node’larda) Server Manager üzerindeki Manage menüsü altındaki “Add Roles and Features” sekmesi tıklanır.

clip_image001

Açılan menüde sunucumuzu seçip Next ile ilerleyip Roles sekmesi altında Hyper-V seçilir. Yönetim arabirimlerinin de yüklenmesini isteyerek kuruluma ilerleyin.  

clip_image002 

clip_image003

Features sekmesinde Failover Clustering, Multipath I/O, Telnet Client, Server Backup işaretlenir. İşaretleme sırasında sorulan Yönetim arabirimlerinin de yüklenmesini kabul edip Next ile ilerleyin.

clip_image004  

clip_image005

“Create Virtual Switches” ekranı opsiyoneldir. Buradan uygun portu seçip hemen oluşturabileceğiniz gibi Hyper-V kurulumu sonrasında Hyper-V Management ekranında switch oluşumunu yapabilirsiniz.

Eğer sizin sunucunuzun network port sayısı 4 ise; 1 portu Heartbeat (Private), 1 portu dış erişim (Public), 1 portu Live Migration ve 1 portu Backup için “Windows Server 2012 R2 Cluster Ortamlarının Hazırlanması” isimli makalemizde anlatıldığı gibi yapılandırınız. Eğer 4 porttan fazla portunuz varsa kalan portlarınızı Public portu için Nic Teaming yapabilirsiniz.

Benim uygulama ortamımda iki portlu network adaptörlü sunucum bulunmaktadır. 2 port olduğundan da Public portu aynı zamanda sanal makinelerin iletişim portu olacağından direk burada seçip VMSwitch oluşumunu sağlayarak ilerliyorum.

clip_image006

“Virtual Machine Migration” sekmesi Hyper-V’nin host’lar (Hyper-V kurulu sunucu) arasında sanal sunucuların “Live Migration” özelliği ile taşınmasında uygulanacak özelliklerin yapılandırıldığı alandır. Biz Cluster yapılandırma adımında bu işlemleri yapacağımızdan işaretlemeden geçiniz.

clip_image007

“Default Stores” sekmesi oluşturacağınız sanal sunucularınızın ilk olarak nerede oluşturmak isteyeceğinizin belirlendiği kısımdır. Cluster kurulumunda bu kısım değişeceğinden bir işlem yapmadan kurulumu tamamlayın.

clip_image008 

Gelen Confirm (onaylama) ekranında kurulmasını istedikleriniz listelenir. Eğer bir eksiklik görüyorsanız Previous butonu ile geriye dönünüz. Eğer itirazınız yoksa kurulum sonrasında restart işleminin otomatik yapılması için onay ekranındaki “Restart the destination server automatically if required” alanı işaretlenip install butonuna basılır.

clip_image009

İlk kısım kurulum tamamlandığında sunucu restart edilecektir. Sunucu açıldığından kurulumu başlatan hesap ile login olunup Kurulum tamamlanması sağlanır.

2.       PowerShell Yapılandırması:

Kurulum tamamlandığında PowerShell üzerinden yapılandırma ve uzaktan yönetim için PowerShell üzerinde sağ tıklanıp “Run ISE as Administrator” çalıştırılır.

clip_image010

 Sonra aşağıdaki komutları çalıştırmanız gerekmektedir.

Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy Unrestricted

Import-Module ServerManager

3.       ClusterLog yapılandırması:

Olası bir problemde hataların ve problemin incelenmesi için ClusterLog dosyası oluşturulmaktadır. Bu dosya memory’de tutulan ve restart sonrasında silinmektedir. Bu nedenle bir problemle karşılaştığınızda öncelikle Get-ClusterLog komutunu PowerShell’de yazarak enterladığınızda veriler C:\Windows\Cluster\Reports klasörü altında oluşturmaktadır.

Hyper-V Cluster sistemi çok fazla log ürettiğinde default ayarlar yeterli gelmemektedir. Bu nedenle aşağıdaki PowerShell komutları ile log seviyesini dosya boyutunu büyütmeniz gerekmektedir.

Set-ClusterLog –Level 4 {Default’u 3}

Set-ClusterLog –Size 1024 {Default’u 128}

4.       Microsoft Failover Cluster’ın Kurulumu

Server Manager’ın Tools menüsünden “Failover Cluster Manager” tıklanır.

clip_image011

Açılan “Failover Cluster Manager Tools” yönetim arabiriminde “Create Cluster” butonuna basılarak Cluster yapılandırması başlatılır.

clip_image012

“Select Server” ekranda Eğer sunucu isimlerini tam olarak biliyorsanız “Enter Server Name” alanına yazarak ADD butonuna basarak Cluster’a Node olarak ekleyin. Eğer sunucu isminden emin değil iseniz Browser butonuna basarak Cluster’ın Node’larının Active Directory üzerinden sorgulanmasını yapınız.

clip_image013

Browser butonuna basıldıktan sonra gelen ekranda “Enter the object names to select” kısmına sunucu isminin hatırladığınız kısmını yazıp “Check Names” butonuna basınız. Gelen sonuçlardan uygun olanları seçip OK tuşuna basarak eklemeyi gerçekleştiriniz.

clip_image014 

clip_image015

Node olarak sunucuların seçimi yapıldıktan sonra Next butonu ile ilerleyiniz.

clip_image016

Validation ekranı Cluster’ınızın ve Node’larınızın genel kontrolünün yapıldığı ekrandır. Kurulumun sağlıklı yapılabilmesi için YES seçeneği seçilip ilerlenmelidir.

Validation raporunda warning mesajları kurulumu etkilemez çözümlenmesi sağlıklı Cluster kurulumu için önemlidir. Fakat eğer Error varsa kurulum yapılmadan hataların giderilmesi gerekmektedir.

clip_image017 

clip_image018

Sunucudaki yapılandırma veya sistemsel her değişiklikte Validation yapılmadır. Eğer canlı ortamda test yapılması gerekiyorsa “Only tests I select” seçeneğini seciniz ve arkadan gelen ekranda Storage’in yanındaki işareti kaldırıp testi yapabilirsiniz.

Validation içindeki Storage testinde diskler tüm node’lar üzerine taşındığından hizmet kesintisine neden olur.

 clip_image019

Biz burada ilk kurulum Validation testi yapacağımızda “All Test” seçilerek devam edilir.

clip_image020

Validation testinin sonunda success mesajını gördüyseniz veya kabul edebileceğiniz warning mesajlarınız varsa Finish butonuna basarak kuruluma devam ediniz. Gördüğünüz üzere Cluster Validation işleminde sunucu üzerinde Hyper-V kurulu olduğunu anladı ve buna göre Validation adımlarını uyguladı.

clip_image021

Cluster yapısının en büyük avantajı tek tek sunucular üzerindeki Hyper-V’yi değil ortak bir isimde oluşturacağımız Cluster Name’i ile Cluster’a dahil ettiğimiz tüm Hyper-V sunucularını yönetilmesidir.

“Access Point for Administering the Cluster” aşamasında Cluster yönetimi için oluşturacağımız ortak ismin yazmamızı istemektedir. Bu aşamayı yapmadan önce detaylarını “Windows Server 2012 R2 Cluster Ortamlarının Hazırlanması” isimli makalemizde anlatıldığı gibi ismi 15 karakteri geçmeyecek şekilde Active Directory üzerinde computer objesi oluşturup tüm Node’lara ve kurulumu yapacak kişiye full hak verilmesi gerekmektedir.   

clip_image022

Confirmation sekmesinde girişini yaptığımız bilgilerin onayı sorulmaktadır. Bu kısımda müsait olan diskleri Cluster’a ekleyebilirsiniz. Ben Quorum yapılandırması ve operasyonel işlemleri göstereceğimden “Add all eligible storage to the cluster” alanını işaretlemeden kuruluma devam ediyorum.

clip_image023

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu