Windows Server

Windows Server 2012 Kurulumu

image001

 

image002

 

 

Windows Server 2008 R2 sunucu işletim sistemi pazara sunulalı yaklaşık iki (2) yıl geçti. Ve Microsoft yeni nesil sunucu işletim sistemi Windows Server 8’in beta aşamasına yavaş yavaş yaklaşıyor. Şu anda betaya yaklaşan Windows 8 Developer Preview’in son versiyonu görücüye çıktı. Biz de sizlerle Windows Server 8 ile gelen yenilikleri sıcağı sıcağına paylaşmaya başlıyoruz.

 

Microsoft’un Windows Vista ve Windows Server 2008 ile başlattığı sunucu işletim sistemi ile istemci işletim sisteminin paralel geliştirme süreci Windows 7 ve Windows Server 2008 R2’den sonra Windows 8 ve Windows Server 8 ile de devam ediyor. Şu anda Windows 8 istemci halka açık bir platformda Developer Preview versiyonu ile sunuldu ve ilk günlerden milyonlarca kullanıcı tarafından indirildi. Fakat Windows Server 8 sadece MSDN üyelerine indirilebilir olacak şekilde yayınlandı.

 

Çok taze bilgileri sizlerle paylaşmak istediğimizden şu aşamada yayınladığımız makaleler BUILD 8102 versiyonunda gelen ortama göre olacak. Tabi daha henüz beta bile olmayan Windows Server 8’de zaman içerisinde yeni geliştirmeler ve değişiklikler görülebilir.

 

Bu makalemizde de sizlerle Windows Server 8 kurulumunu ve gelen yenilikleri başlıklar halinde beraber inceliyoruz:

 

1.      Windows Server 8 DVD’si ile sunucuyu başlattığınızda ilk açılışta doğrudan karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. Eğer kurulumu sanallaştırma platformu üzerine yapıyorsanız da Windows Server 8’ e ait ISO kurulum dosyasını açılış için göstermeniz yeterlidir.

 

2.      Windows Server 8 kurulumunun ilk aşamasında dil, saat ve parasal formatla, klavye dilini ayarlıyoruz.

 

 

image003

 

 

3.      Next ile bir sonraki aşamaya geçiyoruz.

 

Önceden kurulmuş fakat zarar görmüş bir Windows Server 8 sistemini tamir ederken bu ekranda “Repair your computer” seçeneğini kullanıyoruz.

 

 

image004

 

 

4.      Install now” ile kurulum sürecini başlatıyoruz.

 

image005

 

 

5.      Karşımıza ISO ya da DVD içerisinde bulunan Windows Server 8 sürümleri listesi gelir ve bizden hangi sürümü kuracağımızı soracaktır:

 

 

image006

 

 

Windows Server 8’de de Windows 2008 ve Windows Server 2008 R2’de olduğu gibi grafiksel tabanlı “Full Installation” ile kurulan işletim sisteminin yanında, komut satırı tabanlı “Core Installation” da geliyor. Biz bu aşamada grafiksel arayüzden yönetilen Windows Server 8 yönetimini yapacağımız için “Full Installation” seçeneğini seçiyoruz. Ve Next ile süreci devam ettiriyoruz.

 

 

image007

 

 

6.      Karşımıza gelen lisans anlaşmasını “I accept the license terms” kutucuğunu işaretleyerek kabul edip, Next ile bir sonraki adıma geçiyoruz. Karşımıza “Upgrade” ve “Custom (advanced)” kurulum seçeneklerinden hangisi ile kurulum yapacağımızı soran ekran gelecektir.

 

 

image008

 

 

Eski bir Windows Server versiyonundan Windows Server 8’e yükseltme yapacaksanız “Upgrade” seçeneğini kullanırken, sıfırdan yeni bir Windows Server 8 kurulumu için de “Custom (advanced)” seçeneği kullanılır. Biz sıfırdan yeni bir kurulum yaptığımız için “Custom(advanced)” ile devam ediyoruz.

 

 

image009

 

 

7.      Karşımıza sunucu üzerindeki disk bölümleme, biçimlendirme ve Windows işletim sistemini kuracağımız disk birimini seçme ekranı gelecektir. Bu ekranda sürücü problemlerinden dolayı diski görmeme vb. durumlarda “Load Driver” seçeneği ile uygun sürücü yüklenerek adımlara devam edilebilir. Diğer yandan bölümlenmemiş “Unallocated space” alanını farklı birimlere bölmek isterseniz de “Drive options (advanced)” seçeneğini kullanabilirsiniz.

 

8.      Biz tek bir birim olarak kullanacağımız ve buraya da Windows Server 8 kuracağımız için bölümlenmemiş alanı seçip, Next ile sonraki adıma geçiyoruz.

 

 

image010

 

 

9.      Bu aşamada artık Windows Server 8 kurulumu, kurulum dosyalarının kopyalanması, açılması, özelliklerin ve güncellemelerin yüklenmesi ve kurulumun tamamlanmasıyla tamamlanmış olacaktır.

 

10.  Kurulum tamamlanınca ilk açılışta karşımıza “Settings” ekranı gelerek bizden “Administrator” kullanıcı hesabı için şifre tanımlaması yapmamızı isteyecektir. Burada şifre belirleme esnasında sağda çıkan anahtar simgesi ile yazdığımız şifreye ait karakterlerin görüntülenmesini sağlayabiliriz.

 

 

image011

 

 

 

image012

 

 

11.  Next ile bir sonraki adıma geçilir. Ve karşımıza kurulum sonrası ile açılıştaki ayarlar tamamlanarak Windows logon ekranı gelir.

 

 

image013

 

 

12.  Windows Server 8 ile artık logon ekranında da tasarım olarak yenilikler var. Logon ekranında saat ve tarih bilgisi doğrudan geliyor.

 

 

image014

 

 

Ctrl+Alt+Delete ile logon ekranı çağrıldığında aşağıda gördüğümüz tasarımı son derece sade ve tamamen fonksiyonelliğe odaklanarak geliştirilmiş yeni Logon ekranı karşımıza gelecektir. Password kutusuna kullanıcımıza ait şifre bilgisi girildikten sonra Submit butonuna basarak Windows Server 8’e logon olma sürecini başlatıyoruz.

 

 

image015

 

 

Eğer klavye dilini değiştirmek isterseniz de sağ alt köşeden klavye dilini seçebilirsiniz. Engelli kullanıcılar için erişiebilirlik seçeneklerinin kullanılması amaçlanıyorsa yine logon ekranında sol alt köşedeki engelli ikonunu kullanabilirsiniz.

Mevcut kullanıcı dışında farklı bir kullanıcı ile logon olacaksanız yine logon ekranında kullanıcı fotoğraf alanının solundaki sola bakan ok tıklanır.

 

 

image016

 

 

Karşımıza gelen ekrandan Other User seçeneği seçilir.

 

 

image017

 

 

image018

 

 

Kullanıcı bilgilerinizi girdikten sonra yine Submit butonu ile logon süreci başlatılır.

 

Eğer mevcut yapıda birden fazla domain olan bir active directory forest yapısında çalışıyorsanız ve kendi domaininiz dışında arada güven ilişkisi olan diğer bir domaine üye olacaksanız da hem altta gelen “How do I log on to another domain” linkine tıklayınca da gelen açıklama kısmında görüntülenen şekilde diğer domaine ait DOMAINADI\KullanıcıAdı formatında girerek logon sürecini başlatıyoruz.

 

 

image019

 

 

Eğer domaine üye bir sunucunun lokaline logon olacaksanız da yine benzer şekilde SUNUCUADI\LokalKullaniciAdi formatında kullanıcı bilgisi ve şifresi girilerek logon süreci başlatılmış olacaktır.

 

Biz COZUMPARK\Administrator hesabı ile ilk logon sürecimizi başlatıyoruz.

 

 

image020

 

 

İlk logon esnasında karşımıza “Server Manager” yönetim aracı yüklenmeye başlayacaktır.

 

 

image021

 

 

Windows Server 8 ile Server Manager arayüzü de tamamen yenilenmiş.

 

 

image022

 

 

İlk açılışta klasik bir Dashboard ve dashboard içerisinde de rol ekleme, diğer sunucuları yönetme ile ilgili linkler karşımıza geliyor. Lokal sunucu ile ilgili işlemler için sol tarafta gelen Local Server seçeneği kullanılabilir. Server Manager ile rollerin kurulumu, incelenmesi ve detaylar diğer makalelerde inceliyor olacağız. Windows Server 8 ile Control Panel ikonu doğrudan görev çubuğunda kısayolu bağlanmış olarak geliyor. Buna tıklayınca gelen Control Panel içerisindeki Network and Sharing Center açıyoruz.

 

 

image023

 

 

Gelen ekranda Change adapter settings ile ağ kartı bağlantılarını listeleme ekranına geliyoruz.

 

 

image024

 

 

Windows Server 8’de eski Local Area Connection olan ağ kartı adı Wired Ethernet Connection olarak değiştirilmiş. Bunun Properties’ini açıyoruz.

 

 

image025

 

 

Bu aşamada TCP/Ipv6 kullanmayacağımız için onun kutucuğunu boşaltıyoruz. IP ayarlarını yapılandırmak için TCP/Ipv4 Properties’ine giriyoruz.

 

 

image026

 

 

IP Adresi, Subnet Mask ve Preferred DNS Server ile ilgili kısımlara gerekli ip ayarlarını giriyoruz. Böylece bir sonraki makalemizde ele alacağımız Windows Server 8 üzerine Active Directory Domain Service kurulumu için gerekli altyapıyı hazırlamış oluyoruz.

 

 

image027

 

 

Gerekli ayarları yaptıktan sonra OK butonları ile ekranları onaylıyoruz.

 

Windows Server 8 kurulumunu ve kurulum sonrası başlangıç ayarlarını yapmış olduk. Bir başka makalemizde görüşmek üzere hoşçakalın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu