Vmware Üzerinde Disk Tipi ve Disk Boyutu Değiştirme
Bu makaleyi karşılaştığım bir sorun sonunda yazmaya karar verdim. Vmware üzerinde kullanmakta olduğum sanal makinelerimin disk boyutlarını büyütmem gerekiyordu. Sanal makine üzerinde edit dediğimde makinelerimin disk size kısımlarının pasif durumda olduklarını gördüm. Bunun sebeplerine bakmaya başladım disk size kısmının pasif durumda olmasının sebebi disk tipimin “ide” olmasından kaynaklıymış, bunu öğrendikten sonra disk tipimi nasıl değiştireceğimi araştırdım ve sonuç olarak bir yerlere vardım ve yaptıklarımı sizlerle de paylaşmak istedim umarım işinize yarar.
Kullanmakta olduğumuz sanal makinalarımızın disk tiplerini sonradan değiştirebiliriz. Bunun için vmdk dosyası üzerinde değişiklikler yapmamız gerekli bu değişiklikleri yapabilmek için ben Winscp adında bir yazılım kullandım. Yazılımı aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Ayrıca Veeam yedekleme yazılımı kullanıyorsanız, veeam üzerinden de .vmdk dosyalarını düzenleyebilirsiniz.
http://winscp.net/eng/download.php
Yazılımı indirdiyseniz kurulumuna geçelim :
Kurulum dilini seçiyoruz.
Resimlerde görüldüğü şekilde ileri ileri diyerek kurulumu bitiriyoruz. Şimdi vmdk dosyası üzerinde değişiklik yapabilmemiz için üzerinde Vmware ESX yüklü olan hostumuza bağlanmamız gerekli. Winscp ile hostumuza bağlanabilmemiz için Vmware üzerinde bazı ayarlar yapmamız gerekli.
Vmware hostumuza Vsphere ile bağlanıyoruz ve configuration tabına geliyoruz. Service profile kısmından properties kısmına tıklıyoruz.
SSH servisi default olarak stopped geliyor. Servisi çalışır hale getirmemiz gerekli.
Bunun için SSH üzerine tıkladıktan sonra options diyoruz ve açılan ekrandan start diyoruz.
Daha sonra Firewall properties kısmından SSH Client ve SSH Server kısımlarını işaretliyoruz. Daha sonra firewall kısmına tıklıyoruz. Yanda açılan ekran karşımıza geliyor bu ekranda sunucuya bağlanacak makinaları belirlememiz gerekli üstteki seçeneği seçerseniz herhangi bir IP adresinden bağlanılabilir. Fakat alttaki seçeneği seçip bağlanmasına izin vereceğiniz IP adreslerini belirleyebilirsiniz. Kullandığımız makinamızın IP adresini yazıyoruz. Ok diyoruz. Gerekli ayarları yaptığımızı göre sıra geldi sunucuya Winscp ile bağlanmaya
Winscp yazılımımızı çalıştırdığımız da resimdeki ekran ile karşılaşıyoruz. Port numarası 22 seçiyoruz. Sunucunun IP adresini, kullanıcı adı ve parola giriyoruz. Sonra oturum aç tıklıyoruz.
Sunucuya bağlandık ve Vmfs klasörü altında değişiklik yapmak istediğiniz sanal makineyi buluyoruz.
Disk Tipini değiştirmek istediğimiz Vmdk dosyası üzerine sağ tuşa tıklıyoruz ve düzenle diyoruz.
ddb.adapterType kısmı resimde görüldüğü üzere “ide” olarak geliyor.
Bunu resimde gördüğünüz şekilde “lsilogic” olarak değiştiriyoruz ve dosyayı bu şekilde kaydediyoruz.
.vmdk dosyası üzerinde gerekli düzenlemeyi yaptıktan sonra Tekrar vmware ekranımıza dönüp disk tipini değiştirmek istediğimiz makinemizi kapatıyoruz. Üzerinde edit ekranına geliyoruz ve yukarıda gördüğünüz şekilde Provisioned size kısmı pasif durumda. Remove diyerek diski kaldırma işlemine geçiyoruz.
Disk kaldırma işlemini, Remove from virtual machine diyerek yapıyoruz. Böylece o diski sadece makineden kaldırmış oluyoruz. Fakat diske ait .vmdk dosyası halen mevcut.
Daha sonra aynı sanal makine üzerinde Add diyoruz ve tekrar disk eklemeye başlıyoruz.
Use an existing virtual disk diyoruz. Böylece mevcut bir diski gösterebileceğiz.
Biraz önce winscp ile düzenlediğimiz vmdk dosyasını tekrar gösteriyoruz.
Virtual device node SCSI seçiyoruz ve ileri diyoruz.
Finish ile tekrar disk ekleme işlemini bitiriyoruz. Artık disk boyutumuzu değiştirebiliriz.
Makinemizin üzerine gelip tekrar edit dediğimizde resimde görüldüğü şekilde artık provisioned size kısmı aktif durumdadır.
Şimdi disk boyutunuzun ne kadar olmasını istiyorsanız yazabilirsiniz. Bizim örneğimiz de ben 40 GB olan diskimi 60 GB’a çıkartmak istiyorum ve 60 GB olarak değiştiriyorum.
Disk boyutunu değiştirdikten sonra sanal makinemize bağlanıyoruz ve disk management ekranına geliyoruz. Biraz önce disk boyutunu ne kadar büyüttüyseniz o kısmı disk management ekranında Unallocated olarak göreceksiniz.
Genişletmek istediğimiz C sürücüsü üzerinde sağ tuşa tıklıyoruz ve Extend Volume diyoruz.
Eklediğimiz boyuttan ne kadar C sürücüsüne eklemek istiyorsak seçiyoruz. Ben hepsini eklemek için olduğu gibi bırakıyorum.
Finish ile işlemi bitiriyoruz.
Sonuç olarak gördüğünüz üzere üzerinde işletim sistemimizin bulunduğu sanal makinemizin disk tipini boyutunu değiştirmiş oldu. Umarım işinize yarar.