Prtg Network Monitor V14–Bölüm 1
Bu makalemde sizlerle PRTG Network Monitor yazılımının kurulumundan ve temel özelliklerinden bahsedeceğim.
PRTG Network Monitor nedir?
Ağ alt yapımızda bulunan bileşenlere ait 7/24 anlık bir network izleme programıdır. Bu yazılım sayesinde ağ trafiği detayı, utilization değerleri, hafıza durumu, CPU değerleri, Disk kullanımı, Up-Down durumu, Port kullanımı gibi önemli verileri kontrol edebiliyoruz.
Teknik Özellikler:
PRTG (Paessler Router Traffic Grapher – Paessler Yönlendirici Trafiği Grafikleyicisi) Windows ve Linux/Unix/OS X sensör tabanlı işletim sistemlerini güvenilir bir şekilde takip etmemizi yarayan third party bir yazılımdır. PRTG temelinde sadece işletim sistemleri olarak değil de ağ cihazlarının da takibini gözlememiz oldukça kolaydır. PRTG’nin desteklemiş olduğu protokollere bakacak olursak SNMP V1-V2-V3, WMI, Ping, Netflow, Jflow, sFlowprotocol, Packet Sniffer protokolleri ile yapımıza ait tüm verileri toplayabiliriz. Aynı zamanda MIB standartında SNMP protokolü açık olan switch, router, firewall veya sunucuların portlarına ait bant/trafik genişliğini de kontrol altına alabilmekteyiz. Sistemimizde oluşan alarmları ilgili sorumlu kişilere mail atmasını sağlayabiliyoruz. PRTG Reports özelliği ile tarih bazlı raporlar alabiliyoruz. PRTG için donanımsal ağ cihazlarının sayısı önemli bir parametre değildir. Sensörlerin sayısı daha da önemlidir. Sonuç olarak PRTG’yi sensör olarak kullanabilmekteyiz.
PRTG ile kendi Maps’lerimizi istediğimiz şekilde oluşturabilmekteyiz.
PRTG nin 9.sürümden sonra IPv6 internet protokolünede destek vermektedir.
PRTG ile sistemimizi akıllı telefonlarımızdan ve İpadlerimizden de takip edebiliriz.
PRTG yazılımında başka lokasyonlarımızda bulunan sistemlerimizi de takip edebilmekteyiz. Bunun için yapmamız gereken tek şey remote probe özelliğini kullanmak olacaktır. Bu konuyu da bir sonraki makalede görmüş olacağız.
PRTG yazılımında lisanslama sensör olarak hesaplanmaktadır. Bunun ilgili daha detaylı bilgiyi PRTG’nin sitesinden bakabilirsiniz.
PRTG kurulumu çok basit ve kısa zamanda kurulmaktadır. Daha sonrasında kritik ayarlar yapmamız gerekmektedir.
İlk olarak yapmamızı gereken PRTG yazılımını aşağıdaki link üzerinden indirmemiz gerekiyor.
http://www.paessler.com/prtg/download
PRTG yazılımımızı indirdek sonra kuruluma artık geçebiliriz. Benim kurulum yaptığım ortam bir demo ortamı olduğundan dolayı 30 Günlük Trial versiyonun kurulumunu gerçekleştireceğim. Trial versiyonda PRTG bize 10 Sensöre kadar destek vermektedir ve PRTG nin özelliklerini tam olarak kullanıp test edebiliriz.
Yukarıda karşımıza gelen ekranda Next tuşuna basarak kuruluma başlıyoruz.
Bu ekranda lisans sözleşmesini kabul edip Next tuşuna basarak devam ediyoruz.
Bu aşamada ise bizden bir mail adresi istemektedir. Buraya yazmış olduğumuz mail adresi bize oluşan alarmların gönderileceği bir mail adresi yazmamız gerekmektedir.
Karşımıza gelen ekranda ise kurulumumuzun başında bahsetmiştik trial versiyon olarak kurulacağını, key kısmına programı internet sitesinden indirirken vermiş olduğumuz mail adresimize gelen Lisans numarasını giriyoruz ve Next tuşuna basarak kuruluma devam ediyoruz.
Bu ekranda ise PRTG yazılımının hangi disk üzerine kurulacağını seçip Next tuşuna basarak kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstümüze PRTG Network Monitor olarak bir kısayol gelmektedir. Bu kısayola çift tıklayarak web konsoluna giriyoruz. İlk girişti Prtgadmin şifremiz olmadığımdan dolayı Login diyerek devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekranda karşımıza gelen seçeneklerden Home–Configuration Guru seçeneğinden PRTG ile ilgili temel olarak yapmamız gereken işlemleri sırası ile konfigürasyon etmeye başlıyoruz.
Configure Administrator Account ekranında bizden e-mail adresi, saat biçimini ve prtgadmin default olarak gelen hesabın şifresini oluşturmamızı istemektedir.
Enter Windows/WMI Credentials sekmesinde bizden domain veya domain controllerımızın kurulu olduğu sunucunun adını ve windows sistemleri üzerinde sensör eklediğimiz zaman onu hangi account ile yöneteceğimiz hesabı istemektedir. Eğer bir service accountumuz var ise onu girmemiz önerilmektedir.
Enter SNMP Credentials sekmesinde bizden istenilen bir Community String değeridir. Diğer alanlar default olarak gelmektedir.
Enter Vmware/XenServer Credentials sekmesinde Hypervisor katmanızda bulunan vmware veya xenserver hostlarımızın takibini yapabilmemiz için bizden root şifrelerini istemektedir.
Enter Linux/Solaris/Mac OS Credentials sekmesin baktığımızda bizden Linux/Solaris ve Mac OS sistemlerine ait tek bir root şifresi istemektedir. Gerekli bilgileri belirttikten sonra Save & Next tuşuna basıp devam ediyoruz.
Monitor Your Internet Connection sekmesini default olarak bırakıyoruz. Fakat ikinci bir DNS server kullanıyorsak onu da eklememiz gerekmektedir.
Monitor LAN Servers sekmesini önemli sekmelerden biridir. Bu sekmede bizden Domain Controller, Exchange ve Email Server’larımızı belirmemizi istemektedir. Belirttikten sonra Save & Next tuşuna basıp devam ediyoruz.
Monitor Websites/Online Shops ve Monitor Cloud Services sekmelerinde herhangi bir işlem yapmadan devam ediyoruz.
Ve son olarak ise Discover a Network Segment sekmesine geldiğimizde herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek yoktur. Save & Next tuşuna basıp devam ediyoruz.
Yukarıdaki ekranda ayarları tamamladığımızı görüyoruz.
PRTG kurulumunu bu şekilde tamamlamış oluyoruz. Diğer makalemizde Sensör ekleme, Active Directory ile entegrasyonu, Active directory üzerinde kullanıcı gruplarını ve kullanıcıları nasıl ekleyeceğimizi, ilgili kişilere oluşan uyarıların nasıl mail olarak atılacağını ve uzak probe eklemeyi görmüş olacağız.
Umarım faydalı bir makale olmuştur.
Görüşmek üzere…