HP Proliant Sunucularda ILO2 Kullanimi
Merhaba,
Daha önceki makalemizde ILO’yu anlatmaya çalışmıştık. Özellikleri, kullanımı ve kolaylıklarından bahsettik. Bu makalelerimize aşağıdaki adreslerden ulaşabilirsiniz.
Şimdi ise ILO’nun 2 versiyonunu anlatmaya çalışacağız.
Bu makalemizi yazarken HP DL380G5 sunucu kullandık. Bir şey daha; ILO2 makalesini ILO2 kullanarak farklı bir makineden yazmak gerçekten zevkli oluyor.
Bu avantajlı ürünü kullanarak yapabilecekleriniz biraz daha artmış durumda. İsterseniz yavaş yavaş ILO2’yi tanıyalım.
Sunucumuzun ILO ayarlarını yaptıktan sonra elle veya DHCP ile verilen IP adresini Explorerımıza yazıyoruz ve karşımıza aşağıdaki ekran geliyor. Bildiğiniz üzere ILO bağlantısı HTTPS üzerinden sağlanır. Karşınıza çıkan ekranı da “EVET” seçeneğini seçerek geçmeniz gerekiyor.
Güvenlik uyarısını “EVET” diyerek geçtikten sonra ILO2 giriş ekranı karşımıza geliyor.
Kullanıcı adı ve şifremizi girerek giriş yapıyoruz. ILO makalemizde sunucu açılırken kullanıcı yaratma ve şifre değiştirme gibi işlemlerden bahsetmiştik.
Aşağıdaki ekran ILO2 giriş ekranı olarak karşımıza çıkacaktır.
Bu ekranda; sunucumuzla ilgili genel bilgilere ulaşabilir veya kısayol olarak sunulan butonlarla istediğimiz yerlere gidebiliriz. Mesela; “Remote Console” a ulaşmak için “Last Used Remote Console” linkinden “Launch” butonuna tıklamamız gerekiyor. Bu buton bizi en son kullanılan remote console ekranına götürecektir.
Bunun yanında “Server Power” seçeneklerine, “Firmware” ekranına, “IP Address” seçeneklerine de ulaşılabilir.
Şimdi bu ekranı biraz daha ayrıntılı olarak tanıyalım.
Sol menüdeki linklerle başlayalım;
İlk menümüz “System Information” . bu menüye girdikten sonra bizi “Summary” ekranı karşılıyor. Bu ekranda Fanların, ısının, psu ların veya vrm lerin sadece durumlarını görebiliriz. Ayrıntılı bakmak istediğimizde ise ilgili menüden kendi ekranlarına gitmemiz gerekiyor.
“Fans” menüsünü kullanarak fanlarla ilgili bilgi alabiliriz. Sunucumuzdaki fanların hangileri olduğu, çalışma durumları ve hızları hakkında bilgi veriliyor.
“Temparature” menüsü sunucumuz üzerindeki ısı durumunu gösterir. Buradan dikkat edilecek veya kritik seviyeleri görebiliriz.
“Power “ menüsü power supply ve vrm lerinin çalışma durumları hakkında bilgi verir.
“Processors” menüsü işlemcinin hızını, teknolojisini, cahce durumunu gösterir.
“Memory” menüsü sunucu üzerindeki memory durumunu gösterir. Hangi slotlarda hangi memorylerin olduğunu görebiliriz.
“NIC” (Network Interface Card) menüsü sunucumuz üzerindeki NIC adaptörlerin MAC adreslerini bize sunar.
Sol menüdeki diğer bölüm olan “ILO2 Log” bize sunucumuza yapılan ILO bağlantıları hakkında bilgiler verir.
Buradan sunucunuza kimin login olduğunu görebilirsiniz. Dilerseniz bu logları silebilirsiniz.
“IML” bölümünde ise sunucu donanımları hakkında tutulan logları görebilirsiniz.
“Diagnostic” bölümünde “NMI Clear” işlemini yapabilir (yedekleri alınmadan ve üzerinde raid konf. olduğunda tavsiye edilmez.), ILO’yu resetleyebilirsiniz.
Eğer “Generate NMI to System” seçeneğini seçerseniz aşağıdaki uyarı ile karşılaşırsınız.
“ILO2 User Tips” bölümünde kullanıcılar için faydalı olabilecek bilgilerin linkleri bulunmaktadır. Bu bilgilere internet üzerinden www.hp.com adresinden de ulaşabilirsiniz.
“Insight Agent” bölümü SNMP ile ilgili ayarların yapılmasına olanak sağlar. Bu bölüme daha sonra farlı link üzerinden değineceğiz.
“System Status” menüsünü bitirdikten sonra “Remote Console” bölümüne geçiyoruz. Bu bölüm herhalde en çok kullanılan bölüm olacaktır. ILO makalemizde belirttiğimiz üzere Remote Console, Power Management ve Virtual Media bölümleri ILO Lisans Key girilmeden aktif olmuyor. Bunun için lisans keyinizi yüklemeniz gerekir.
“Information” bölümünde bizi 4 tane seçenek karşılıyor.
Bu seçeneklere geçmeden önce “Settings” menüsüne bir göz atalım.
Bu bölümde “Remote Console” ile ilgili ayarları yapabilirsiniz. Mouse, Buffer ayarları buradan yapılmaktadır.
“Hot Keys” bölümünde ise Kısayol tuşlarını tanımlayabilirsiniz.
Bu menüde “Remote Console” için kullanılan Java versiyonunu ve Explorer bilgilerine erişebilirsiniz. Aynı zamanda uygun olan Java versiyonunu “Download a JVM” linkinden indirebilirsiniz.
Gelelim “Remote Console” bölümündeki 4 adet görünüm seçeneğine.
Bunlardan ilki “Integrated Remote Console”;
Explorer’dan Remote olarak bağlanmanızı ve sisteme müdehale etmenizi sağlar.
İkinci seçenek “Integrated Remote Console Fullscreen”;
Explorer’dan Remote olarak bağlanmanızı ve sisteme müdehale etmenizi sağlar. Integrated Remote Console”dan farkı ekranın tamamını kaplamasıdır. Bu daha kullanışlı bir seçenek sunar.
Bunun yanında bu bağlantı seçeneklerinde sunucumuza “Virtual Device” eklemek isterseniz, bağlı olan kullanıcı listesini görmek isterseniz, Power seçeneklerini kullanmak isterseniz yine buradaki kısayollardan seçeneklere ulaşabilirsiniz.
Diğer bir seçenekte ILO’nun standart Java modelidir. Bu ekran diğerlerine göre fazla kullanışlı olmamakla birlikte Java yüzünden donmalar yaşanmaktadır. Bu seçenek seçildiğinde Java için “Run” demeniz gerekiyor.
Son seçenek ise Seri Konsoldan bağlantıdır.
Yine en çok kullanılan seçeneklerden birisi olan “Virtual Media” seçeneğine geldik.
Bu seçenek ile sunucunuza bağlanmış olan virtual device’ları görebilir veya sizde yeni bir virtual device ekleyebilirsiniz.
Yeni bir virtual device eklemek için “Local Media Drive” bölümünden Drive’ı seçin ve sağ tarafında bulunan Connect butonuna basın.
Bu işlemde hemen sonra kırmızı olan ikon yeşile dönecektir. Medianızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Menülerden bir diğeri ise “Server Power Controls”dur. Bu menüde sunucumuzun power durumunu görebilir, kapatabilir ve resetleyebiliriz. Sunucumuzun otomatik açılması için ayar yapabiliriz.
Sol tarafta bulunan menülere bakacak olursak;
“Server Power”ana ekrandır.
“Power Meter” menüsünde son 24 saat içindeki pik (bir sinyalin bir periyod içinde alabileceği maksimum genlik değeri) değerlerini görebilirsiniz.
“Processor States” menüsünde işlemcilerin durumunu görebilirsiniz.
“Settings” menüsünde Power Regulator’un kontrol ayarlarını, PSU ve Sunucu Power ayarlarını yapabilir ve görebilirsiniz.
Son menümüz “Administration”dur. Bu menünün ana ekranı bize ILO2 Firmware bilgilerini sunar. Bu sayfadan ILO2 mizin firmware upgrade işlemini yapabiliriz.
Licensing menüsü ILO2 Advanced Key’ini girmemiz gereken yerdir. Buraya key girdikten sonra Install seçeneği seçilir. Bu işlemden sonra ILO2 Advanced özellikleri aktif olur ve kullanılmaya başlanabilir.
“User Administration” ekranında yeni kullanıcı oluşturabilir, varolan kullancıların bilgilerini değiştirebilirsiniz.
“ Group Accounts” bölümünde varolan grupların haklarında değişiklikler yapabilir veya yeni gruplar tanımlayabilirsiniz.
Son menümüz ise ”Settings”dir. Bu menüde ILO güvenlik ayarları yapılabilir. Aşağıdaki ekranda gördüğünüz gibi port ayarlarını, telnet erişimini bu bölümden sağlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin kendi bileceğiniz bir durumdur. ILO’nuzu kendi sisteminize entegre edebilirsiniz.
“Options” menüsünde ILO2’nin özel ayarlarını yapabilirsiniz. RBSU erişilebilirliği, Timeout süresi, şifre uzunluğu vs…
“Security” menüsünde ILO’nun güvenlik ve sertifika ayarlarını yapabilirsiniz. Eğer bir SSH key sahibi iseniz buradan etkinleştirebilirsiniz.
SSL sertfika ayarlarını bu bölümden yapabilirsiniz.
“Two-Factor Authentication” menüsünden Trusted CA sertifikası isteyebilir veya silebilirsiniz.
“Directory” bölümünde Directory Server LDAP ayarlarını yapabilir sistemi yönetecek userları veya grupları belirleyebilirsiniz.
Şifreleme bilgilerini bu ekrandan görebilirsiniz.
Eğer sistemde HP SIM (System Insight Manager) yüklü bir sunucu var ise bu bölümden ILO ile haberleşmesini sağlayabilirsiniz.
Diğer bir özellik ise; bu bölümde kimin hangi haklara sahip olacağını da belirleyebilirsiniz.
Bu bölümde ise uzaktan kilitleme özelliği için tuş konfigürasyonu yapabilirsiniz.
En çok kullanılan bölümlerden biri de “Network Settings” bölümüdür. Bu bölümde açılış esnasında ILO’ya F8 tuşu ile login olduktan sonra yapabildiklerinizi yapabilirsiniz.
NIC ve DHCP ayarlarını buradan değiştirebilirsiniz. ILO’nun görünen adını, IP adresini yine buradan ayarlayabilirsiniz.
Elle yapılandırmak istediğiniz servisler var ise (WINS gibi) bunları bu bölümden yapılandırabilirsiniz.
En son bölümümüz olan “SNMP/Insight Manager Setting”de ise uyarıların yönleneceği adresi belirtebilir, insight manager web urlsini değiştirebilirsiniz. Bu sistemde HP SIM server olması durumunda ILO’nuzun size alert göndermesini sağlayabilirsiniz.
Umarım ILO2’deki güncellemeleri en basit şekilde tanıtabilmişizdir. Bu sistemi kullanmanın zevkine erişmeniz dileğiyle.
Berkant MUTLU