Donanım

QNAP ES1640DC-E5-96G Urun inceleme

Herkese yeni bir teknik ürün inceleme makalesinden merhaba. Evet, sektörde kendi uzmanlık alanım dışında pek makale yazmayan biri olarak nadir de olsa donanım konularında makale yazıyorum. Aslında geriye dönüp baktığımızda bir tek QNAP için yazıyorum da diyebiliriz. Genel olarak üreticilerden gelen pek çok ürün inceleme isteği oluyor, ama ben daha çok bildiğim, hâkim olduğum veya gerçekten kullanıp faydasını gördüğüm ürünlere ait bilgi paylaşmayı seviyorum. Özellikle son dönemde çok başarılı 3 parti yazılımlar ile ilgili makaleler yazıyordum ama uzun süredir donanım yazmıyordum. Malum en son masa üstü boyutlarındaki QNAP incelemesi için bir makale yayınlamıştım. Çok sevilmiş olacak ki 4000 den fazla kişi okumuş.

https://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2015/03/15/qnap-tvs-463-all-in-one-turbo.aspx

Gerçekten büyük bir keyif ile yazdığım o makalenin kahramanı hala ofisimde başköşede durmaktadır. Hatta durduğu yerde çok sevgili mesai arkadaşım Bilgehan Poyraz tarafından her an el konulma korkusu ile çalışmaktadır.

Gelelim bu makalemizin konusunda, artık QNAP denilince aklımıza sadece masa üstü, temel ev veya şirket, Kobi kullanım amaçlı ürünler gelmiyor,  kurumsal pazarda gerçekten çok yeterli ürün seçenekleri ile boy gösteriyor. Uzun yıllar özellikle bizim gibi sistem yöneticileri, danışman, eğitmen, grafikçi ve benzeri pek çok kritik verisi olan, verisinin güvende olmasını isteyen, performans arayan kullanıcılarının güvenini kazandı. Bu tecrübe ile kurumsal ürünlerde de son derece iddialı.

Öncelikle nasıl bir ürünü inceleyeceğimizi sizlere özetlemek istiyorum, elimizdeki ES1640dc ürünü bulunmakta ve bu ürün kurumsal iş ihtiyaçları için özel olarak tasarlanmış bir üründür.

 

clip_image002

Aktif – Aktif çalışmaya uygun çift kontroller ile birlikte gelen ürün kesintisiz çalışmak için tasarlanmıştır. Her bir kontroller içerisinde  Intel Xeon E5-2400 v2 işlemci bulunmaktadır.

clip_image004

Kontroller özelliklerine baktığımız zaman ise 2 x 10GbE RJ45 portları varsayılan olarak geliyor, ek iş yükleri için PCIe slot sayesinde dual-port QSFP+ 40GbE NIC desteklemektedir. Disk tarafında ise SATAi SSD ve SAS 6Gb/s diskleri desteklemektedir. NVRAM w/ Copy-to-Flash özelliği sayesinde elektrik kesintilerine hazırlıklıdır. Aslında ürünün donanım özelliklerinin tüm listesini makalemde paylaşıyorum ama burada önemli olan özellikle kurumsal iş yükleri için tasarlandığının ön planda olduğunu gösteren özelliklerdir.

Bu özelliklerden belki de en önemlisi bence yazılımıdır. Malum cep telefonlarında çok tartışılan bir konu olan işletim sisteminin performansa yansıması aslında pek çok teknolojik ürün için geçerlidir. Eğer iyi bir işletim sistemine sahipseniz donanımınızı daha verimli ve kesintisiz kullanabilirsiniz. Bu üründe FreeBSD çekirdeği ve ZFS dosya sistemi temelli olan QES (QNAP Enterprise Storage) işletim sistemini kullanmaktadır.

clip_image006

Mimari yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi son derece kusursuz tasarlanmış. Özellikle QNAP Turbo NAS System kullanan bu mimariyi lütfen dikkatlice incelesin, çünkü bu ürün ailesindeki ihtiyaçlar ile kurumsal iş ihtiyaçları farklı olduğu için işletim sistemi seviyesinde de ciddi farklar bulunmaktadır. Ara yüz sizlere benzer gelebilir, malum ara yüzün kolay ve anlaşılır olması lazım ama önemli olan sistemi ayakta tutan alt yapıdır. İki işletim sistemi arasındaki temel farklar aşağıdaki gibidir;

clip_image008

clip_image010

Gelelim ürünün bir güzel diğer özelliği olan ZFS desteğine, ZFS desteği sayesinde dosya sistemi ve mantıksal bölüm yönetiminin (logical volume manager) birleştirildiği bu üründe bizlerin high-end olarak isimlendirdiği yüksek iş ihtiyaçları için üretilen ürünlerin sunduğu özellikleri bizlere sunmaktadır. Storage genişletme, esnek disk havuzları, kolay yönetim, yüksek performanslı SSD cache, neredeyse sınırsız snapshot ve clone desteği, veri tekilleştirme (data deduplication), in-line compression ve thin provisioning tarafında ise özellikle sanal makinelere verdiğiniz disklerin büyüme sonrasındaki silinme duurmlarında otomatik olarak reclaim yani boş disk alanını tekrar geri almasını sağlayabiliyorsunuz. ZFS zateb başlı başına veri bütünlüğü için tasarlanmıştır ve arka planda sürekli olarak veri bozukluklarını kontrol ederek olası bir bozukluğu tespit ettiğinde düzeltir veya bunu bildirir. 

clip_image012

 

Ürünün bir diğer kurumsal özelliklerinden birisi ise olmazsa olmaz veri tekilleştirme ve sıkıştırma özelliğidir.

 

clip_image014

Özellikle VDI ortamlarında işletim sistemi imajı ve uygulamalar tarafında %90 lara varan veri tekilleştirmesi yapabilmektedir. In-line veri sıkıştırma özelliği sayesinde ise geri kazanılacak veri boyutlarının düşürülmesi ve bu işlem için harcanan zaman ve yönetimsel eforun azaltılması planlanmıştır. Aslında bu sayede sahip olduğunuz alanı daha efektif olarak kullanabilirsiniz.

Elimizdeki ES1640dc sayesinde HA bir yapı kurma şansımız var. Yani tek cihaz kendi içerisinde iki kontroller ile geldiği ve tam yedeklilik sunduğu için sorunsuz çalışmasını bekliyoruz, ancak işlerin kötü gittiği durumlar için yani felaket senaryoları için elimizdeki cihaz yardımı ile alacağımız snapshot yedeklerini diğer bir cihaz üzerine replike edebiliriz.

clip_image016

Bu replikasyonda sadece değişen snapshot içeriği gönderildiği için son derece hızlı bir replikasyon gerçekleşmektedir. Ayrıca yine taşınan bu veri için sıkıştırma ve tekilleştirme de kullanılmaktadır. Sunmuş olduğu bu remote backup SnapSync özelliği her 5 dakikada bir değişen verileri eşitleyerek bizlere kurumsal seviyede bir uzak yedeklilik ve felaket kurtarma seçeneği sunmaktadır.  ( VMware vCenter Site Recovery (SRM) teknolojisini tam olarak destekler, SRM için Storage Replication Adapter (SRA) for SRM)

Yine kurumsal çözümlerde kapasite çok önemli bir konu, aşağıdaki tablodan da göreceğiniz gibi NAS yani cihazın kendisi + genişleme kutuları sayesinde toplam 1024TB’ a kadar RAW disk alanına sahip olabilirsiniz;

clip_image018

NAS ile 16 disk gelmektedir, ek olarak EJ1600 enclosure ile 16 disk eklendiğinde 32 disk ve 256TB RAW dataya ulaşıyoruz. Bu şekilde 7 adet enclosure eklersek toplam 1024TB veri saklama kapasitesine ulaşabiliyoruz.

Elime bir adet ES1640DC-E5-96G model QNAP bulunmakta. Ürünün kutusunu açtıktan sonra ( Bilgehan hocam ile beraber açtık ) ilk dikkatimizi çeken şey ürünün her anlamda yüksek erişilebilirlik sağlamak için hazır olmasıydı. Yani çift kontroller, çift güç ünitesi ve hatta çift yedek batarya ünitesi.

 

clip_image020

clip_image022

clip_image024

clip_image026

clip_image028

Tabiki bu motivasyon ile hızlı bir şekilde kuruluma geçiyoruz.

Kurulum öncesinde nasıl bir canavar ile karşı karşıya olduğumuzu aşağıdaki tablo ile paylaşmak istiyorum;

CPU

Intel Xeon E5-2400 v2 family processor
Intel Xeon 6-core Processor E5-2420 v2 (15M Cache, 2.20GHz)

Memory

System memory: DDR3 RDIMM
Total memory slots: 6 (Dual controllers; 2 x main memory DIMM and 1 x write cache DIMM for NVRAM for each controller.)
32GB for main memory DIMM and 16GB write cache DIMM per controller.

USB

2 x USB 3.0/2.0 port

Hard Drive

16 x 3.5″ SAS (6Gbps), SATA (6Gbps/3Gbps) hard drive, or 2.5″ SAS/SATA SSD (LSISS9252 6Gb/s SAS/SATA Interposer is required.)

Maximized Raw Capacity

128TB (Configuration: 16 x 8TB hard drives)

Hard Drive Interface

SAS 6Gb/s, backwards compatible with SATA 6Gbps (LSISS9252 6Gb/s SAS/SATA Interposer is required.)

10/100/1000 Mbps LAN Port

1 for each controller (for remote management)

10Gbps LAN Port

2 x RJ45, Intel X540-BT2 for each controller

PCIe Slot

PCIe Slot x8 (Gen3 x8): reserved for 40GbE or 10GbE LAN card
PCIe Slot x4 (Gen2 x4): reserved for dual path Mini-SAS

Cache

mSATA SSD dedicated to NVRAM, SATA signaling

Form Factor

3U rackmount

Dimension

618(D) x 446.2(W) x 132(H) mm (excluding front grips)

Weight

Net weight (NAS only): 26.75 kg / 58.97 lb
Gross weight (with packing and accessories): 36.94 kg / 81.44 lb

Sound Level

Sound pressure (LpAm) (bystander position): 66.1dB

Power Consumption

Sleep mode: 314.86 W
In operation: 501.40 W

Power Supply

770 W (Redundancy for fault tolerance)

Fan

Hot-swappable fan module (60*60*38mm; 16000RPM/12v/2.8A x 3)

 

Hızlıca arka paneli tanıyalım

clip_image029

1.

Password & Network Settings Reset Button

9.

PCIe Gen2 x4 Slot, with dual path Mini-SAS (SFF-8088) expansion card on board

2.

Power Supply LED (Green/ Orange)

10.

PCIe Gen3 x8 Slot, reserved for 40GbE LAN card

3.

RJ11 to RS-232 serial

11.

BBU

4.

1GbE Management Port

12.

BBU Status Light (Green/ Red/ Orange)

5.

2 x USB 3.0/2.0 Port

13.

Controller Status Light (Green/ Orange)

6.

2 x 10GbE (RJ45) Port

14.

Fan Status Light (Green/ Orange)

7.

Power Button

15.

Battery Status Light (Green/ Orange)

8.

Reserved Mini-SAS Port (SFF-8088)

16.

High Availability LED (Green/ Orange)

 

Ürün donanımsal olarak çok yeterli görünmesine karşın en önemli noktalardan bir tanesi işletim sistemi ve yazılımsal özellikleridir. Öncelikle FreeBSD üzerinde geliştirilmiş QES 1.1 işletim sistemi kullanmaktadır. Microsoft, Apple, Unix veya Linux istemcilere destek vermektedir. Benzer şekilde popüler tüm tarayıcılar desteklenmektedir. Türkçe dâhil 22 dil desteği vardır. ZFS dosya sistemi kullanır. Network tarafı malum en güçlü olması gereken noktalardan birisi, çünkü her şirketin farklı kullanım ihtiyaçları söz konusu olabilir. 10 Gigabit Ethernet desteği bulunmaktadır (LACP, Load Balance, Failover, Round Robin). Ek olarak SMB2/SMB3, NFS v3/NFS v4, FTP, FTPS, TFTP, HTTP, HTTPS, SSH, iSCSI, SNMP, SMTP, ve SMSC protokollerinin tamamını desteklemektedir.

AES 256 bit volume tabanlı veya paylaşımdaki dosyalarınız için şifreleme desteği sunar. Ana özelliği bir disk kutusu olmak olduğu için storage tarafındaki özelliklerin listesini paylaşmak istiyorum;

Storage space utilization monitoring

2. Storage pool with RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60, RAID TP, triple Mirror

3. Global hot spare

4. SSD read cache

5. NVRAM write cache (BBU-protected)

6. Scheduled Backup Battery Unit (BBU) learning

7. Supports share folder/LUN with thin provisioning

8. Supports LUN with instant provisioning

9. Supports share folder quota

10. Supports space reclaim

11. Supports snapshots • Supports Shared Folder/LUN snapshot

• Snapshot manager

• Snapshot clone

• Snapshot agent for Windows VSS and VMware

 

12. Support inline deduplication for Shared Folder/LUN

13. Support inline compression for Shared Folder/LUN

14. Support inline encryption for Shared Folder/LUN

15. Support WORM (Write Once Read Many) for Shared Folder

16. Online LUN expansion

17. Online Share Folder quota expansion

18. Online storage pool expansion

19. Hard drive S.M.A.R.T.

20. SMART predict data migration

21. Time-Limited Error Recovery (TLER)

22. Storage expansion via QNAP EJ-1600 series expansion units*

23. JBOD ID Reinitialized

24. JBOD enclosure roaming

25. RAID recovery

26. Checksum for end-to-end data integrity

27. Silence error detection and self-healing

28. Pool scrub for data verification

Kutuyu açarken HA özellikleri için daha donanım seviyesinde inanılmaz bir desteğin olduğu ve nerede ise gördüğümüz her şeyden iki tane olduğunu söylemiştik. Tabiki böyle bir donanımsal HA alt yapısını aşağıdaki gibi yazılımsal destekler ile taçlandırmak gerekliydi;

1. Active-Active/Active-Standby dual controller for NAS

2. Active-Active dual controller for JBOD expander

3. Automatically hardware error detection and failover

4. Automatically failback when hardware recovered

5. Data port network failover

6. Management port network failover

7. Near zero downtime high availability

8. Dual SAS link loop

9. MPIO and ALUA for iSCSI high availability

10. Link aggregation for network high availability

11. Support SMB3 Continuous Availability (CA)

Temel olarak yönetimsel özelliklerini zaten makale içerisinde göreceğiz, son olarak popüler hemen hemen tüm yedekleme yazılımlarını da ( Arcserve, Acronis, Veeam ) desteklediğini söylemek isterim.

Kurulum için öncelikle aşağıdaki adresi ziyaret ediyoruz

https://start.qnap.com/en/index.php

clip_image031

Elimizdeki modeli seçip Start Now butonuna basıyoruz

clip_image033

Burada sırası ile donanım, firmware ve kullanım adımlarını görebiliyoruz. Son derece eğitici ve kolay bir web sitesi olduğu için bu adımları bir daha makalede sizler ile paylaşmayacağım.

Cihazdaki her kontroller 3 adet Ethernet ara yüzüne sahiptir, bir tanesi yönetim diğer iki tanesi ise veri transferi içindir.

clip_image035

Ben her iki kontroller içinde yönetim portlarını bir Ethernet kablosu ile network’ e bağladım. Daha sonra cihazın ilk kurulum adımları olan donanım gereksinimlerini tamamlamak için bir disk, iki elektrik kablosu ve bataryaları takarak cihazın donanım kurulumlarını temel olarak tamamlamış oldum. Şimdi sıra ikinci bölüm olan temel ayarlar ve yazılım yüklemelerine geldi.

clip_image037

Bu bölümde öncelikle Qfinder programını indiriyorum.

clip_image039

Bu programında kurulumu son derece basittir. Kurulum sonrasında programı açıyoruz.

Eğer kabloları düzgün bir şekilde bağladınız ve network alt yapınızda VLAN, Firewall ve benzeri engellemeler yok ise cihazınızı otomatik olarak bulacaktır.

clip_image040

Ben her iki kontroller için Ethernet kablosu taktığım için her iki kontroller için IP ve MAC bilgisi ile cihazı buldu ve henüz cihazın hazır olmadığını, temel yapılandırmaları yapmak isteyip istemediğimi soruyor ( Smart Installation), ben bu soruya “Yes” diyerek ilerliyorum.

Not: Cihaz varsayılan olarak Kontroller A için 169.254.100.100:8080 ip adresine, Kontroller B için ise 169.254.100.101:8080 ip adresine sahiptir. Ancak kutusundan çıkardığınız anda DHCP den ip alacak şekilde ayarlandığı için benim birazdan yapacağım giib network e bağlamak erişim için yeterli olacaktır.

clip_image042

Otomatik olarak cihazın aldığı ip adreslerinden birine web temelli olarak bağlanıyoruz

clip_image043

Ben bu bölümde Quick Setup ile ilerliyorum.

clip_image045

Bu bölümde temel sistem ayarları yer almaktadır. Ben bu bölümde sistem saatini güncelledim, ek olarak aldığı ip adresini de sabitledim.

clip_image047

Bu süreçte tüm sürücüler sıfırlanacaktır, lütfen dikkat edin.

clip_image049

Yapılandırma tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi logon ekranı karşınıza çıkıyor

clip_image051

Not: eğer bu ekran otomatik gelmez ise, yapılandırma tamamlandı dedikten sonra siz IP adresini elle yazarak girebilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifre admin, giriş yapıyoruz.

clip_image053

Logon işleminden sonra bize yeni bir firmware olduğunu bildiren bir uyarı çıkıyor. Otomatik firmware yükleme özelliğini açık tutmak riskli olabilir ancak ikinci seçenek olan Rolling Execution kesintisiz geçil için gerekli olan bir özelliktir. Makalemin başında da anlattığım gibi ürün tamamen kurumsal iş ihtiyaçları için düşünüldüğünden kesintisizlik çok önemli bir konudur, hatta bu firmware geçerken bile böyle olmalıdır. Bu seçenek sayesinde sahip olduğunuz iki kontroller dan birisi yükleme sonrasında kapatılır, yeniden başlattırılır ve sorunsuz açılmış ise ikinci kontroller da benzer şekilde yükseltilir, bu sayede servis kesintisi olmadan yükleme yapmış olursunuz.

Not: Bu konuda küçük bir video hazırladım sizler için, bu yükseltme sırasında gerçekten sıralı mı kapanıyor diye, aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz;

https://www.youtube.com/watch?v=9pfbzGDAUck

 

 

clip_image054

İndirme işlemine başladı ve yükleme tamamlandı. Ardından tekrar sisteme giriş yapıyoruz;

clip_image056

Bundan sonra aslında aynı diğer QNAP kullanımlarında olduğu gibi öncelikle temel sistem ayarları, IP ayarları ve disk ayarları ile yapılandırmaya devam edebilirsiniz. Bu bölümler diğer QNAP modellerinde ve özellikle bir önceki QNAP makalemde de anlatıldığı için burada yer vermedim, merak edenler bu makaleyi aşağıdaki link üzerinden okuyabilirler;

https://www.cozumpark.com/blogs/donanm/archive/2015/03/15/qnap-tvs-463-all-in-one-turbo.aspx

Özetle, QNAP kurumsal seviyedeki iş ihtiyaçları için gerçekten inanılmaz bir ürün sunuyor ve beni etkilemeyi başardılar. Özellikle yüksek erişilebilirlik konusunda çok iddialı olan bu ürünü gerçek bir sistemde kullanmak için sabırsızlanıyorum. Bu arada performans değerlerini merak edenler aşağıdaki link üzerinden bu değerlere ulaşabilirler;

https://www.qnap.com/i/en/product_x_performance/product.php?II=218

Umarım faydalı bir makale olmuştur, bir sonraki makalemizde görüşmek üzere

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu