SQL Backup Free ile Otomatik Yedekleme ve Mail Bildirimi
Bildiğiniz üzere Microsoft Sql Server Express versiyonlarında otomatik yedekleme özelliği bulunmamaktadır. Bununla ilgili olarak bir çok script ve farklı metotlar mevcut (Management Studio Üzerinden Yedekleme, Servisi Stop ederek veri tabanı ve log dosyasını yedekleme) ancak script bilgisi olmayan arkadaşlar için kullanımı çok basit ve kullanışlı olan SQL BACKUP FREE programından bahsediyor olacağız.
Bu program sayesinde task oluşturma, mail gönderme, ftp alanına, nas sürücüsüne ve map edilen diske sağlıklı bir şekilde yedekleme yapabilirsiniz.
İlk önce programımızın web sitesine gidip DOWNLOAD işlemini yapıyoruz.
http://sqlbackupfree.com/sql-backup-free/download/
Gerekli olan dosyayı bilgisayarımıza indirdikten sonra klasik kurulum yapıyoruz ve INSTALL işlemini başlatıyoruz.
Program kurulum bittikten sonra aşağıdaki şekilde ana menü bizi karşılamakta tüm ayar ve gerekli işlemleri bu menü içerisinden gerçekleştireceğiz.
Job işlemlerine başlamadan önce SQL SERVER ile bağlantıya geçiyoruz bunun için Connect to SQL Server seçeneğini tıklayıp gerekli Authentication bilgilerini giriyoruz bende herhangi bir SA kullanıcısı olmadığından Windows authentication ile login oluyorum. Ekranımızda olduğu gibi Test Connection Succeeded mesajını alıp veri tabanına başarılı bir bağlantı sağlamamız gerekmekte.
Authentication İşlemi başarılı olduktan sonra SQL içeresinden gerekli databaseleri seçip Store Backups in a Local/Network Folder seçeneğinden Backup olarak nereye kullanacağımızı seçiyoruz bu alanda isterseniz network üzerinde bir disk ya da map edilmiş bir sürüyücüde kullanabilirsiniz.
Ben bilgisayarımda bulunan E sürücüsünün içeresinde yeni bir klasör oluşturup SQL BACKUP klasörünü seçiyorum
Gerekli mail ayarlarını yapmak için SEND E-MAIL CONFIRMATIONS menüsüne giriyoruz. Burada smtp özelliği sunan her platform desteklendiği için, ben bildirimler için gmail adresimi kullanacağım. Gerekli olan login bilgilerini girdikten sonra SEND TEST E-MAIL ile yapmış olduğumuz ayarları kontrol ediyoruz. Ufak bir not bu ekranda hata alırsanız gmail içerisinden Daha az güvenli uygulamaları aktif hale getirmeniz gerekmektedir. Gerekli ayarları yaptıktan sonra Save&Close tıklayıp gerekli ayarları kayıt ediyorum.
Schedule to run this job daily seçeniğinden hangi saate bakup alacağımızı seçiyoruz.
Gerekli ayarları tamamladıktan sonra ayarımızı SAVE ediyoruz daha sonrasında save ettiğimiz bu dosya üzerinden gerekli ayarları değiştirebilirsiniz.
Saat 10:00’a ayarlamış olduğumuz JOB çalıştı ve yedeğimiz belirtmiş olduğumuz hedefe sıkıştırılmış olarak zip uzantısı ile alındı.
Yapılan işlemlerin özeti bize mail olarakta ulaştı.
Almış olduğumuz yedeğin doğruluğundan emin olmak için bir geri yükleme işlemi yapıyorum. Sonucun sağlıklı olduğunu görüyorum.
Bir makalemizin daha sonuna geldik. Umarım yararlı bir makale olur. Başka bir makalemizde görüşmek dileğiyle.
Selamlar Erdem Bey
dediklerinizi tam anlamıyla yaptım sorunsuz çalıştı fakat backup alınan dosyanın uzantısı bak değil .sql dir.
ben uzantısında bak olmasını istiyorum.acaba nerede hata yaptım.
Eline sağlık
Hocam bende başka bir sql backup var. Onu kaldırdıktan sonra mı kurulumu yapayım?
Selam, bu programı kullandım geçmişte düzgün çalışır. Ama her zaman kontrolde fayda var. Tarihimiz itibari ile acaba halen aktif ve sorunsuz mu ? Birde .sql ile .bak arasında sorun olacak farklar var mıdır?
birkaç ay önceye kadar nas cihazımıza yedek alabiliyorduk fakat şimdi nas üzerine otomatik yedekleme yaptıramıyorum.sadece run now diyerek manuel alabiliyorum..sorun ne olabilir