Haberler

Birleşik Krallık Yapay Zeka Modellerini Tekrardan Gözden Geçiriyor

İngiltere’nin rekabet düzenleyicisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, yapay zekanın tüketiciler, işletmeler ve ekonomi üzerindeki etkisini ve OpenAI’nin ChatGPT’si gibi teknolojiler üzerinde yeni kontrollere ihtiyaç olup olmadığını incelemeye başlayacağını söyledi.

Yapay zeka üzerine araştırmalar yıllardır devam ederken, ChatGPT ve Midjourney gibi jeneratif yapay zeka uygulamalarının ani popülaritesi işletmelerin ve toplumun çalışma şeklini altüst edebilecek bir teknolojinin altını çizdi.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler şimdi yapay zekanın bazı potansiyel olumsuz sonuçlarını inovasyonu boğmadan değerlendirebilecekleri ve dizginleyebilecekleri bir denge bulmaya çalışıyor.

Mart ayında İngiltere, teknolojiye adanmış yeni bir organ oluşturmak yerine, YZ için düzenleyici sorumluluğu insan hakları, sağlık ve güvenlik rekabeti denetleyen organlar arasında bölmeyi tercih etti.

Rekabet ve Piyasalar Kurumu, büyük miktarda etiketlenmemiş veri kullanan temel modellerin nasıl geliştiğini anlamaya çalışarak ve gelecekte birden fazla görevi tamamlamak için nasıl kullanılabileceklerini değerlendirerek işe başlayacağını söyledi.

CMA CEO’su Sarah Cardell yaptığı açıklamada yapay zekanın kamu bilincine girdiğini ve hızla geliştiğini söyledi.

Cardell, “Bu dönüştürücü teknolojinin potansiyel faydalarının Birleşik Krallık’taki işletmeler ve tüketiciler tarafından kolayca erişilebilir olması ve insanların yanlış veya yanıltıcı bilgi gibi sorunlardan korunması çok önemlidir” dedi.

İngiltere’deki inceleme Pekin’den Brüksel’e ve Washington’a kadar dünyanın dört bir yanında yürütülen soruşturmaları yansıtıyor.

Amerika Birleşik Devletleri teknolojiyi düzenlemek için olası kuralları inceliyor ve önde gelen G7 dijital bakanları geçen ay yapay zeka konusunda bu tür teknolojilerin geliştirilmesi için açık bir ortamı da koruyacak “risk temelli” bir düzenleme kabul etme konusunda anlaştı.

Bir G7 üyesi olan İtalya, kişisel veri kurallarının olası ihlalini araştırmak üzere geçen ay ChatGPT’yi çevrimdışı bıraktı. İtalya daha sonra yasağı kaldırırken, bu hareket diğer Avrupalı gizlilik düzenleyicilerine soruşturma başlatmaları için ilham verdi.

Kaynak: reuters

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu