Bilişim Sektöründe Sertifikaların Önemi
Herkese Selamlar ! Bugün sizler ile beraber tarafıma abartmıyorum yüzlerce kez sorulmuş bir soruyu cevaplamak istiyorum. Aranızda özel ya da devlet, mühendislik ya da ilgili benzer bölümlerden mezun olmuş ama sertifikası olmayan yüzlerce kişi var ve özellikle şu sıralar pandemi dönemindeyiz ve evde vakit geçiren kişi sayısı arttığı için herkes sertifika almaya başladı. Bu yüzden olduğunu düşünüyorum ki sosyal medya hesaplarımdan tarafıma çok fazla bunun üzerine soru geldi. Sizinle çeşitli amaçla alabileceğiniz ya da almayı planladığınız sertifikaları ayrı başlıklar altında inceleyelim şimdi.
Katılım Sertifikaları
Yeni mezunsanız ve cvnizde aslında gerçekten de ben ilgilendiğim bu meslek adına bir şeyler yapıyorum ya da yenilikçiyim, sürekli bir öğrenme durumu söz konusu diyorsanız katılım sertifikaları sizin için işe yarayabilir. Şunu unutmayınız yalnız. Katılım sertifikalarının somut tek faydası budur. Teknik anlamda donanımlı olduğunuzu göstermez. Katıldığınız bir eğitim ya da konferansta bulunduğunuza dair belge, bir nevi yoklama diyebiliriz aslında peki katıldığınız o eğitim size ne kadar faydalı oldu ? İşte bu gerçekten tam bir muamma o yüzden katılım sertifikalarınızı yeni mezunsanız cvnize ekleyiniz onun haricinde pek tavsiye etmiyorum açıkçası.
Özel Bir Kurum Tarafından Verilmiş Başarı Sertifikaları
Aslında bu nokta cidden çok önemli. Herkes herhangi bir kurumua gidip onun maddi karşılığını ödedikten sonra eğitimi alabilir. Başarı kısmında ise o alan özgü kuruma ait sertifika bulunduğunuz şehirde ya da çalışmayı planladığınız şehirde ne kadar biliniyor. Çok biliniyorsa ve gerçekten az kişide varsa her şey çok güzel demektir. Peki aksi senaryoyu düşünecek olursak yani sertifika bilinmek ile beraber herkeste varsa ? İşte bu gerçekten iyi bir durum olmaz sizin açınızdan. Sebebi ise o kurum sertifikaları kolay veriyor demektir. Bu sizin cvnizde yer alsada kendinizi ispatlamak için çaba sarfetmenize sebep olablir. İspatlamaktan kasıt ise herhangi bir iş görüşmesine gittiğinizde o sertifikayı gerçekten hak ederek aldığınıza dair eğitim süreniz boyunca yaptığınız ciddi çalışmaları gösterebilirsiniz. Mülakatı yapan kişi açısından etkileyici olacaktır.
Uluslararası Firmalardan Alınan Sertifikalar & Ünvanlar
Daha önce yurtdışında bir firmada yazılım geliştirmeni pozisyonunda çalışmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki herhangi bir ülkede almış olduğunuz eğitim ya da eğitim sonunda almış olduğunuz diploma (bir üniversite eğitiminden bahsediyorum) başka bir ülkede geçerli olmayabilir. Mesela ben Ege Üniversitesi mezunuyum eğer ki değişmediyse America’da bulunduğum dönemlerde bazı eyaletlerde diplomam geçerli iken bazılarında kabul edilmiyordu. İşte tam olarak bu noktada uluslararası çapta bir sertifikanınızın olması sizi kurtaracaktır. Çünkü o tarz bir belgenin elinizin altında olması sizin mülakata davet edilmenizi sağlayabilir. Bu tarz sertifikalar almanın bir diğer avantajı ise çalışmak istediğiniz firma ile sertifikasına sahip olduğunuz firma arasında ortaklık ( partnerlik ) sözleşmesi olabilir. O tarz durumlarda bazı firmaların belirli sayılarda sertifikalı personel çalıştırması gerekmekte ve sizde eğer ki o sertifikaya sahipseniz biraz değerli olabilirsiniz.
Çok Fazla ve Farklı Alanlarda Sertifikalar Almayın !
Çok samimi bir şekilde söylüyorum ki bu yazının en can alıcı noktası burası diyebilirim. Neden derseniz sertifika almak iş görüşmelerinde etkiler karşı tarafı fakat şunu unutmayınız ki çok fazla ve farklı alanlarda sertifika almanın gerçekten somut bir zararı vardır. Bu tarz sertifikaları almak zordur ve vakit ayırıp çalışmanız gerekir. Eğer ki çok fazla varsa bu sertifikalardan mülakatı yapan kişi muhtemelen “Bu aday ne zaman proje geliştirdi acaba ?” diye bir düşünecektir.
Farklı alanlarda sertifika almak ise sizin uzmanlaşmak için kararsız kaldığınızı bir uzmanlığınız olmadığı için kariyerinizde ilerleme konusunda problem yaşayacağınızı gösterir ki bu tarz bir şey yaşamanızı hiç istemeyiz.
Bonus !!!
Diploma ya da sertifika neye sahip olursanız olun. Bunlar sadece sizi mülakat masasına kadar götürecektir. İçeriye esas girmenizi sağlayacak olan bilginiz, proje tecribeniz kısacası iş hayatında tam olarak neler yaptıklarınızdır. Daha önce de dediğim gibi eğer ki iş tecrübeniz yoksa karar verdiğiniz bir uzmanlık alanınıza yönelik sertifikaları alarak cvnizde yer almasını sağlayabilirsiniz. Vermiş olduğum her seminerde, webinerde ya da eğitimde sürekli dile getirdiğim bir söz var ve burada bir kez daha söylemek istiyorum. İş, işte, iş yaparak öğrenilir. Siz kariyeriniz için elinizden geleni yapın gerisi kendiiliğinden gelecektir.
Bu yazılıkta bu kadar ! Vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Sonra ki yazılarda görüşmek üzere hoşçakalın !
Eline sağlık
Tesekkur ederim Hakan Hocam.
Faydalı cevaplar olmuş, teşekkürler.
Teşekkür ederim Yaşar Bey.
Bence bu yazıyı çok kişi paylaşmali. Teşekkür ederim.
Cok tesekkurler Shamistan Bey.
Aynen