Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Alma (Windows ve Mac)
Bilgisayarda ekran görüntüsü almak, bir şeyleri kaydetmenin harika bir yoludur. Örneğin, bir web sayfasının URL’sini kaydetmek yerine, resmini kaydedebilir, böylece onu tam olarak çektiğiniz andaki gibi görebilirsiniz. Bazı metin ve görsellerin ekran görüntüsünü; çevrimiçi bir şey satın alırken, satın alma onayının kaydı, alışveriş yaptığınız ürünleri hatırlamak, bir arkadaşınıza gördüğünüz bir şeyi göstermek veya sosyal medyada yayınlamak için alabilirsiniz.
Windows 10 PC’de Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır?
Windows bilgisayarlar, kullanıcılara ekran içeriklerinin ekran görüntülerini almaları için birden çok yol sunar. Bu cihazlarda, PrntScn veya benzeri bir etiketli özel bir klavye tuşu bulunur.
Bu klavye tuşu genellikle klavyenin üst kısmında, “İşlev tuşları” nın yanında bulunur. Bazı üreticiler bunu sağ alt köşeye, “Soru İşareti” tuşunun altına yerleştirir. Her iki durumda da, Windows 10 PC’de ekran görüntüsü almak için PrntScn tuşuna basmanız yeterlidir. Ardından Ctrl-P tuşlarına basarak resmi paint gibi bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz.
Windows dizüstü bilgisayarlar genellikle, Prntscn dahil olmak üzere belirli tuşlar için komut işlevlerini etkinleştiren bir Fn tuşu içerir. Windows 10 dizüstü bilgisayar kullanıcılarının ekran görüntüsü almak için Fn tuşunu basılı tutmaları ve ardından Prntscn‘ye basmaları gerekir.
Windows, Prntscn için birkaç anahtar komut varyasyonu içerir:
- Panonuzdaki tüm ekran yerine etkin pencerenin ekran görüntüsünü almak için Alt-Prntscn tuşlarına basın.
- Ekranın bir bölümünün ekran görüntüsünü almak için Windows Tuşunu basılı tutun, ardından Shift-S tuşlarına basın. Bu yalnızca Windows 10’un en son sürümünde çalışır.
Tüm ekran görüntüsünü Resimler klasörünüze bir resim dosyası olarak kaydetmek için Windows Tuşu’na ve Prntscn‘ye aynı anda basın.
Mac’te Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır?
Apple, 2018’de Mojave işletim sistemiyle bir Screenshot (Ekran Resmi) uygulaması yayınladı. O zamandan beri piyasaya sürülen her Apple bilgisayarında bu uygulama var.
OS Mojave ve üzeri işletim sistemine sahip Mac’te ekran görüntüsü almak için, Shift -⌘- 5 tuşlarına basarak Apple Ekran Resmi uygulamasına erişmeniz yeterlidir. Gerekli tuşlara bastığınızda uygulama açılacaktır.
Uygulamada çeşitli ekran görüntüsü seçenekleri sunan bir komut çubuğu göreceksiniz. Çubuktaki komutlar yardımıyla tüm ekranın, ekranın bir bölümünün veya belirli bir pencerenin ekran görüntülerini alabilirsiniz. Ekran Resmi uygulaması, ekranınızın herhangi bir bölümünün videolarını kaydetmenize de izin verir.
Uygulama bir “Seçenekler” menüsü de içerir. Bilgisayarın ekran görüntünüzü nereye kaydetmesini istediğinizi seçebilir veya buradan ekran görüntüsü almak istediğiniz alan için sayaçtan yararlanarak kısa bir gecikme sağlayabilirsiniz.
Mac OS X’in Eski Versiyonlarında Ekran Görüntüsü Nasıl Alınır?
Mac OS X’in en son sürümünü kullanmıyorsanız Apple’ın Ekran Resmi uygulamasını kullanamazsınız. Yine de Mac OS X High Sierra (10.13) ve önceki sürümlerde aşağıdaki tuş komutlarını kullanarak ekran görüntüleri alabilirsiniz:
- Mac’te tüm ekranın ekran görüntüsünü almak için Shift -⌘- 3 tuşlarına basın.
- Mac’te ekranınızın yalnızca bir bölümünün ekran görüntüsünü almak için Shift -⌘- 4 tuşlarına basın ve ardından imlecinizi yakalamak istediğiniz alanın üzerine sürükleyin.
- Belirli bir Mac penceresinin ekran görüntüsünü almak için Shift -⌘- 4‘e ve ardından “Ara Çubuğu”na basın. Herhangi bir pencereye tıklayın. Sistem o pencerenin ekran görüntüsünü kaydedecektir.
Mac OS X’in önceki sürümleri özel bir ekran görüntüsü uygulaması içermediğinden, belirli bir kaydetme konumu veya dosya biçimi belirtemezsiniz. Sistem ekran görüntüsünü otomatik olarak .png olarak kaydeder ve masaüstünüze yerleştirir.
En İyi Ekran Görüntüsü Alma Araçları Hangileridir?
Aşağıda, popüler özelliklere sahip “En İyi Ekran Görüntüsü Alma Araçları” nin bir listesini bulabilirsiniz. Liste hem açık kaynaklı (ücretsiz) hem de ticari (ücretli) yazılımları içerir.
1.EaseUS ScreenShot
EaseUS ScreenShot, Windows’ta tam veya kısmi ekran görüntüsü almanıza olanak tanıyan ücretsiz ve kolay bir ekran yakalama aracıdır. Ekran görüntüsüne metinler, oklu çizgiler, vurgular, filigranlar, daireler, dikdörtgenler ve daha fazlasına ya da açıklama nesneleri bile ekleyebilirsiniz. Mac’te ekran görüntüsü almak istiyorsanız, hem Windows hem de Mac’te ekranınızı yakalayabilen bir ekran kaydedici olan EaseUS RecExperts‘i kullanabilirsiniz.
2. Snagit
Snagit, hem durağan görüntüler hem de videolardan bir kare yakalamanızı sağlayan güçlü bir ekran yakalama aracıdır. Tüm pencereyi veya pencerenin bir bölümünü seçebilmeniz için görüntüleri kırpmanıza olanak tanır.
3. Screenpresso
Screenpresso, son derece güçlü bir ekran yakalama aracıdır. Kullanıcının yakalanan görüntüleri çeşitli biçimlerde kaydetmesine ve ayrıca tüm son ekran yakalama geçmişini kaydetmesine olanak tanır.
4. iFun Screenshot
IFun Screenshot, PC’nizde ekran görüntüsü almanızı sağlayan bir araçtır. Bir anlık görüntüyü kolaylıkla düzenlemenize ve paylaşmanıza olanak tanır.
5. PicPick
PicPick, ekran yakalama aracı, dahili görüntü düzenleyici, renk seçici, renk paleti, piksel cetveli, iletki ve daha fazlasını sunar.
6. Jing
Jing, TechSmith tarafından sunulan bir ekran yakalama aracıdır. Yakalanan görüntüler, URL’yi kopyalayıp/yapıştırmak için screencast.com’da paylaşılır. Ayrıca ekranınızın videosunu çekmenizi de sağlar.
7. Lightshot
Lightshot, Windows veya Mac kullanıcıları için tek bir kısayol tuşuyla erişebileceğiniz ücretsiz bir ekran yakalama aracıdır. Hızlı bir şekilde ekran görüntüleri almak için bilgisayarınıza indirebileceğiniz ücretsiz bir araç olan Lightshot; ekran görüntülerini paylaşmanıza, bilgisayarınıza kaydetmenize, düzenlemenize, buluta yüklemenize, verileri kopyalamanıza ve daha pek çok şey yapmanıza olanak tanır.
Yazınıza Windows 10 da bulunan “Ekran Alıntısı Aracı” ve “Alıntı ve Taslak” uygulamalarını da ekleyebilirsiniz.
Eline sağlık.