Microsoft Azure

Azure Stack HCI Yönetimi için Windows Admin Center Kullanımı – Bölüm2

Evet şimdi kaldığımız yerden devam edelim. En son sol menüden ilerliyorduk, şimdi belki de en çok kullanılan cluster kaynakları bölümüne geliyoruz;

Geleneksel sana makine yönetimi;

Hemen altında sunucuları yönettiğimiz ekranı görüyoruz

Bu ekranda gerçek zamanlı performans değerlerini de görebiliyoruz.

Aynı ekranda sunucuların CPU, RAM, Disk seri numarası gibi bilgileri de alabiliyoruz.

Yine bu ekranda bir sunucu üzerine tıklayarak ilgili sunucu için detaylı bir yönetim ve izleme paneline ulaşabiliyorsunuz.

Yine aynı ekranda manage dediğimiz de ise yukarıdaki gibi ilgili sunucu için daha çok detay ve yönetim ekranı geliyor. Özetle tek bir link ile cluster yönetiminden birden sunucu yönetimine kolaylıkla geçebiliyorsunuz.

Yine bu ekranda gördüğünüz gibi gerçek zamanlı performans counter çıktılarını izleyebiliyorsunuz.

Volume kısmına gelecek olursak malum Azure Stack HCI SDS teknolojisine sahip yani yazılım tabanlı bir storage sunuyor;

Burada da volume ve yine performans bilgilerini görebiliyoruz.

Hemen altında diskleri görebiliyoruz

Hemen bir alt bölümde ise storage replikasyon teknolojisini kullanabilirsiniz.

Bunun için ayrı bir makale yazacağım.

Yine bir alt bölümde eğer onprem de AKS kullanmak istiyorsanız yönetim için bu ekranları kullanacağız ki bu bölüm içinde ayrı bir makalemiz olacak.

Son olarak malum artık yapay zeka çok kritik ve pek çok müşteri kiraladığı sunucularda veya kendi sunucularında GPU kartlar ile yapay zeka projeleri koşturuyor. Azure Stack HCI GPU için HA özelliği sunması nedeni ile GPU yönetimini de yine bu arayüzden bizlere yaptırıyor.

Üst bölümden GPU Pool oluşturun ondan sonra bunları sanal makinelere atayabiliyorsunuz.

Bundan sonra bölüm ise network yönetimi, ister geleneksel vlan isterseniz SDN mantığı olsun tüm yönetimi bu paneller üzerinden yapabiliyorsunuz

Bir alt bölümde sorun çözümleme ve performans yönetimi var.

Gelelim en alt bölüme, burada ben Dell OpenManage eklentisini eklediğim için görebiliyoruz, sizde bunun için eklenti ekledikçe aslında buradaki menüler genişleyebiliyor;

Evet makalemin ilk bölümünde de söylediğim gibi donanımlarınızı da aslında tek bir ekrandan yönetebiliyorsunuz, bu bölüm gerçekten harika.

Peki bu eklentileri nereden ekliyoruz derseniz sağ üst köşedeki settings bölümünden aşağıdaki gibi açılan menüde extensions sekmesine geliyoruz;

Evet, umarım faydalı bir makale olmuştur. Amacım aslında herkesin kafasındaki soru işaretlerini bir nebze de olsa kaldırmak. Vmware’ den vaz geçiyoruz, Hyper-V çok güçlü bir oyuncu, Azure, Hyper-V üzerinde çalışıyor, core olarak güveniyoruz ama vcenter laternatifi ne var dendiğinde gördüğünüz gibi çok başarılı bir ürün olan Windows Admin Center ile hem sanallaştırma ortamlarınızı hem de donanımlarınızı tek bir ekrandan yönetebiliyorsunuz.

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu