Makalemin ilk bölümünde NODE kurulumlarını tamamlamıştık, bu bölüme aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bu bölümde ise node kurulumlarından sonra ortamı yönetmemiz için gerekli olan Windows Admin Center yani WAC kurulumunu gerçekleştireceğiz.
Buraya kadar olan kısımda Azure Stack HCI işletim sistemi kurulum ve konfigürasyonları 2 Node olacak şekilde gerçekleştirdik. Şimdi ise bizler daha önce kurulumlarını gerçekleştirdiğimiz ve domain üyesi yaptığımız stackhcimgmt isimli sunucumuz üzerinde Windows Admin Center kurulumunu gerçekleştireceğiz. Windows Admin Center kurulumunu gerçekleştirdikten sonra konsol üzerinden Azure Stack HCI işletim sistemine sahip olan sunucularımız üzerinde hizmet verebilmek için Cluster konfigürasyonlarını gerçekleştireceğiz. Son adım olarak da Azure ile bizlerin kurulumunu ve konfigürasyonunu tamamladığımız Azure Stack HCI ortamımızı register edeceğiz.
Şimdi kuruluma geçiyoruz. Daha öncesinde indirmiş olduğumuz ve Azure Admin Center kurulum dosyasını çalıştıracağız. Windows Admin Center için yine indirme linkini aşağıda yeniden paylaşıyorum.
Kurulum dosyasını Install diyerek kuruluma başlıyoruz.
Gelen ekranımızda lisans anlaşmasını kabul ederek Next ile bir sonraki adıma geçiyoruz.
Gelen ekranımızda diagnostic verileri ile ilgili olan ekranımızda herhangi bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz.
Windows Admin Center için güncelleme durumunu belirlediğimiz ekranımız da ben otomatik güncelleme seçeneğini kullanmıyorum. Bu kişisel bir tercih olup sizler de uygulamanın otomatik olarak güncellenmesinin yapılmasını isteyebilir ve ona göre seçiminizi yapabilirsiniz. Belirtmek isterim ki ben uygulama kurulumu sonrası konsol üzerinden güncelleme kontrollerini düzenli aralıklarla yapıyorum.
Yükleme adımına geçmeden önce gelen bu ekranımızda Windows Admin Center için port tanımını gerçekleştiriyoruz. Windows Admin Center için güvenilen host olarak eklenmesi aynı zaman da kurulum sonrası masaüstüne kısa yol olarak eklenmesini istediğim için ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere seçimlerimizi buna göre yaptık. Artık Install seçimini yaparak kuruluma başlıyoruz.
Evet böylelikle kurulumumuzu Finish diyerek sonlandırıyoruz. Yine burada belirtilen sertifika ile ilgili detaylı bilgiyi Windows Admin Center için hazırladığım makalede bulabilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan sonra masaüstüne kısa yol olarak eklenen Windows Admin Center üzerinden erişebileceğiniz gibi Internet Browser adres olarak https://localhost:6516 üzerinden de erişim sağlanabilir.
İlk defa erişim yaptığımız da Windows Admin Center self-signed sertifikayı onaylarak erişimleri sağlayacağız.
Windows Admin Center ilk açıldığında Windows Admin Center Extentions güncellemeleri yapacaktır. Bizler yine de konsol üzerinden güncellemeleri kontrol edeceğiz.
Bu güncellemeleri kontrol etmek için Windows Admin Center üzerinden ayarlar sekmesine geçiyoruz. Ayarlar sayfamızda yer alan Extensions tabına geçtiğimiz de yüklü olan bileşenleri göreceğiz. Güncelleme ihtiyacı var ise bu sayfamız üzerinden bileşenlerin güncellemelerini yapmalıyız. Bununla birlikte Windows Admin Center 2013 sürümü ile gelen ve kullanabileceğimiz bileşenleri de yine bu sayfamızdan yapacağız. Bu bileşenler ile ilgili bilgileri daha sonra da inceleyecek olsak da kısaca bilgilendirme yapacak olursam, sürekli güncellenen ve desteklenen Azure bileşenleri ya da üçüncü parti uygulamalarını kullanabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bileşenler burada listelenmektedir.
Örneğin Azure File Sync , Azure Site Recovery gibi servisleri kullanmak istiyorsak buna bağlı bileşenlerin Windows Admin Center üzerinden yüklenmesi gerekmektedir. Güncel olan ve kullanılabilecek bileşenleri Available tabında listelenmektedir. Burada benim ilgimi çeken ve birçok kişi ve kurum için en dikkat çekici bileşen Azure Extended Network bileşeni Preview olarak gelmiş durumda. Bu ne demek biraz bahsetmek gerekirse On-Prem yapılarımız da bulunan sunucu ve iş yüklerimizin aynı IP adreslerini koruyarak Azure üzerinde konumlandırmamıza olanak sağlayan bir bileşendir. Özellikle karşılaştığımız Disaster senaryolarında Layer 2 katmanında VXLAN teknoloji ile genişleterek On-Prem yapılarımızda kullandığımız IP adreslerimizi doğrudan kullanabilmemize olanak sağlamaktadır.
Windows Admin Center kurulumu sonrasında bileşenlerinde güncellemeleri tamamlandıktan sonra artık Windows Admin Center üzerinden yeni bir Cluster kurulumu gerçekleştireceğiz. Makalemin bir sonraki bölümünde bu detayları paylaşacağım.
Makalemin bir sonraki bölümü için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.