Azure Stack HCI Üzerine AKS Management Kurulumu
Kubernetes, container içerisindeki uygulamaların orkestrasyonu için en yaygın uygulamalardan biri. Uygulamaların yüksek erişilebilirliklerini destekleme, ölçekleme, güncelleme yönetimi dahil sayısız özellikle birlikte geliyor.
Kubernetes’in bulut ortamlarında yönetilen şekilde, as-a-service olarak, kolayca açılıp kapatabiliyoruz. Bununla birlikte yönetim, detaylı kurulumlar, upgrade gibi işlemlerle de uzun uzun uğraşmamıza gerek kalmıyor. Ancak on-prem ortamlara geçtiğimizde bulut ortamlarındaki kadar kolay kurup yönetebileceğimiz, gerektiği zaman benzer şekillerde rahatça destek alabileceğimiz bir çözüm bulmak zor olabiliyor. İşte bu durumlar için, Azure’un sıkça kullandığımız Azure Kubernetes Service (AKS) hizmetinin on-prem olarak da kurulabilmesini, güncellenebilmesini, ölçeklenebilmesini sağlayan bir yapı mevcut: Azure Kubernetes Service on Azure Stack HCI. Yani Azure Stack HCI kullanıcıları için AKS kümelerini(clusterlarını) arayüzden kolayca kurup yönetebilmemizi sağlayan bir yapı. Ayrıca istersek Azure Arc ile Azure servislerinden Azure Monitor, Azure Policy ve RBAC de kullanabiliyoruz.
Bu yazıda, AKS’yi on-prem olarak Azure Stack HCI üzerine kurup, nasıl bağlanacağımıza bakacağız. Ayrıca bunu test ederken üzerine basit bir uygulama deploy ederek pod çalıştıracağız ve sistemin istediğimiz gibi işlediğinden emin olacağız.
Azure Stack HCI Üzerine AKS Kurulumu
Tek Seferlik Yapılması Gerekenler
Kubernetes’i Azure Stack HCI üzerine kurarken PowerShell veya Windows Admin Center kullanabiliriz. Bu yazıda Windows Admin Center üzerinden gideceğiz, ayrıca bu arayüzden PowerShell scriptlerini de alabilirsiniz.
AKS, Windows Admin Center kurulumu içerisinde geliyor. Dolayısıyla bu aşamada ek bir işlem yapmamıza gerek yok. Windows Admin Center arayüzüne bağlanabildiğimiz durumda, kuruluma geçebiliriz.
Bu aşamada, tek seferlik bir cluster kurulumu yapmamız gerekiyor. Bu cluster yönetim amaçlı olarak arkaplanda kullanılacak, yani bizim uygulamalarımız bunun üzerinde çalışmayacak. Bizim uygulamalarımız için açacağımız clusterları bu cluster yönetecek. Tek seferlik bir işlem olmasının sebebi de burdan geliyor.
Windows Admin Center anasayfasından Azure Kubernetes Service’i seçiyoruz. Bizi şöyle bir sayfa karşılamalı:
Set Up butonuna tıkladığımızda yönetim clusterı “Management Cluster” kurulumuna geçebiliriz. Bizi kurulum gereksinimlerinin listelendiği bir sayfa karşılayacak:
Sonraki ekranda ise diğer sunuculara bağlanabilmek için bizden kullanıcımızın parolasını isteyecek. Yazdıktan sonra parolayı otomatik olarak kontrol edip sistem kontrollerine geçiyor, burda biraz bekliyoruz: sistem kontrollerini bekliyoruz:
Bu aşamada cluster shared volume bulunamadı derse:
Volume oluştur:
Bu durumda diski oluşturup tekrar deneyebiliriz:
Sonrasında ise Install’a basıyoruz. Bu aşama kısa sürüyor ve sonrasında Credential Delegation ekranına geliyoruz:
CredSSP açık değilse bu aşamada onu açmamızı isteyecek. Bizim kurulumumuzda zaten açık olduğu için Host Configuration’a doğru ilerleyebiliriz.
Bu aşamada virtual switch seçimini yaparak VLAN kullanım tercihimizi belirtiyoruz ve Cloudagent IP’sini yazarak ilerliyoruz. Sonrasında kurulacak clusterların nodelarının bulunacağı subnet CIDR’ını, gateway ve DNS bilgilerini giriyoruz.
Biraz daha alt kısımda ise kurulacak olan Kubernetes clusterlarının nodeları ve kurulacak load balancerların kullanımı için bizden IP aralıklarını isteyecek:
Son olarak ise eğer bir proxy içeren ortamdaysak, bunu alt kısımda belirtebiliriz:
Bu aşamayı tamamladıktan sonra, altta bulunan Azure Registration butonuna basıp ilerleyebiliriz:
Bu aşamada, Azure subscription, resource group ve ilgili bölgeyi seçmemiz gerekiyor. İstersek Create newseçeneği ile yeni bir resource group da oluşturabiliriz. Son olarak ise yaptıklarımızı gözden geçirip, en alttaki Apply butonuna basarak kurulumu tamamlıyoruz:
Son durumda örnek bir kurulumun özet bilgileri şöyle olacaktır:
Apply aşaması sırasında bizden Azure üzerinde oluşturacağı kaynaklar için bir pop-up açarak izin vermemizi isteyecektir. Sonrasında ise Next: New cluster aşamasına geçebiliriz:
Kurulum bitene kadar bu pencereyi açık tutmamız gerekiyor. Tamamlandığında Finsih’e basıp kurulumu bitiriyoruz.
Kısa bir süre bekledikten sonra AKS ekranını göreceğiz. Hemen sonrasında Azure senkronizasyonu için de 10-15 saniye kadar beklememiz gerekebiliyor. Her şey tamamlandığında ise artık yeni bir cluster oluşturabiliriz: