Makalemin ilk bölümünde node kurulumu, ikinci bölümünde ise yönetim amaçlı windows admin center kurulum adımlarını paylaşmıştım. Bu bölümde ise Azure Stack HCI için cluster kurulumunu gerçekleştireceğiz.
Makalemin bundan önceki bölümüne aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.
Windows Admin Center kurulumu sonrasında bileşenlerinde güncellemeleri tamamlandıktan sonra artık Windows Admin Center üzerinden yeni bir Cluster kurulumu gerçekleştireceğiz.
Cluster kurulumu yapabilmek için Windows Admin Center üzerinden Add seçimini yapıyoruz. Ekran görüntüsünde de gördüğümüz gibi Server Cluster gelerek Create New seçimini yapıyoruz.
Cluster kurulum için tipi belirleyeceğimiz sayfamızdayız. Bizler Azure Stack HCI H2 işletim sistemine sahip olan STACKHCINODE01 ve STACKHCINODE02 isimli sunucularımızı cluster üyesi olarak ekleyeceğiz. Bizler Stretched Cluster yapı kullanmayacağız yani sunucularımızı tek bir site üzerinde konumlandırdığımız için All servers in one site olarak seçimimizi yaparak cluster oluşturmaya başlıyoruz.
Azure Stack HCI 20H2 cluster kurulumu için ön gereksinimlerin olduğu sayfamızı Next seçimi yaparak sunucularımızı ekleyerek devam edeceğiz.
Add Server sayfamız da Active Directory Domain Admin haklarına sahip kullanıcı tanımlarımızı yaptıktan sonra Azure Stack HCI 20H2 işletim sistemine sahip olan sunucularımı ekliyoruz. Her bir sunucumuzu eklediğimiz de bir doğrulama yaptıktan sonra durumlarının Ready olarak gördükten sonra Next ile bir sonraki adımımıza geçiyoruz.
Bizler kurulumları yaptıktan sonra STACKHCINODE01 ve STACKHCINODE02 isimli sunucularımızı Domain’e dahil etmiştik. Dolayısı ile bu adımda herhangi bir işlem yapmaya ihtiyacımız bulunmamaktadır. Eğer bizler Domain üyesi yapmasaydık yine bu adımda bu işlemi gerçekleştirebilirdik.
Kurulumların yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan Windows bileşenlerin kurulumları her cluster üyesi olacak olan sunucularımız üzerine kurulumlarını gerçekleştiriyoruz. Kurulumlar başarılı bir şekilde bittikten sonra bir sonraki adıma geçeceğiz.
Kurulum sonrasında ilgili güncellemeleri yapmıştık. Eğer kurulum sonrası güncellemeleri yapmamış olsa idik yine bu ekranımız da ilgili güncellemeleri yapabilirdik. Önümüze çıkan 2 adet güncellemeleri de burada yaptıktan sonra ilerleyeceğiz.
Bütün adımları tamamladıktan sonra sunucularımızı yeniden başlatıyoruz.
Cluster üyesi olarak ekledikten sonra ihtiyaç duyduğumuz bileşenler ve son güncellemeler tamamlandıktan sonra ikinci adımımız networking tabına geçiyoruz. Her bir sunucumuz üzerine eklemiş olduğumuz network kartlarını discover ettikten sonra UP durumda olduklarını görüyoruz ve sonraki adımımıza geçiyoruz.
Azure Stack HCI 20H2 işletim sistemimiz üzerine 4 adet Interface eklediğimizi söyledik. Ekran görüntüsünde de göreceğimiz için management network’ü için tek bir Interface kullandık ve Ethernet olarak network kartları her iki sunucuda da Management olarak değiştirildi. Production ortam üzerinde olsaydı bu mimari iki Interface kullanılarak teaming yapılarak ilerlenmesi best practise bir yol olurdu. Teaming içerisinde de bu yapıyı aktif pasif yaparak herhangi bir durumda management networkümüzün yedekliliğini sağlamış olurduk.
Management tarafındaki tanımlamalarımız da başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra bir sonraki adımımıza geçiyoruz.
Virtual Switch sayfamızda üç farklı yapı ile karşılaşıyoruz. Burada karşılaştığımız network tiplerini açıklayacak olursak.
Create one virtual switch for compute and storage together seçimini yapsaydık mevcut network kartlarının hepsini tek bir virtual switch üzerinde sonlandıracaktık. Bu network mimarisini kullansaydık hem sanal sunucularımızın network trafiğini bu virtual switch üzerinden akmasını sağlayacaktık hem de Storage trafiğini bu switch üzerinden geçecekti. Tercih edeceğimiz bir yöntem olmazdı. Burada yeterli sayıda network kartımız olmasaydı bu seçeneği değerlendirebilirdik.
Create one virtual switch for compute only bu network mimarisindeki bizler bu test ortamımızda bu mimari ile ilerleyeceğiz. Oluşturulacak virtual switch sadece sanal makinalarımızın trafiğinin buradan geçmesini sağlayacağız. Özetle sanal makinalarımız için ayrılmış bir virtual switch olacak. Yine Production bir ortamda yapılandıracak olsaydık her bir sunucumuz üzerinde çift Interface ile devam edilmesi bununla birlikte arka tarafta aktif aktif bir teaming yapısının sağlanması ile hem hız hem de yedeklilik sağlanmış olurdu.
Create two virtual switches bu network mimarimizde ise hem sanal makinalarımız için hem de storage network trafiği için iki ayrı virtual switch üzerinden ilerlenebilirdi.
Burada önemli olan ve dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise cluster içerisinde üye olan sunucularımızın interface isimlerinin aynı olması. Dolayısı ile yukarıda seçimini yaptığımız interface her iki sunucuda da Ethernet 2 isimli network kartlarını kullandık. Çünkü arka tarafta klasik Failover Cluster kurulumunu yapamaz.
RDMA yapılandırılması opsiyonel olsa da yapılandırılması önerilmektedir. Burada bizlerin hata alması son derece normal çünkü Nested bir yapı içerisinde kullandığımızdan support edilmemektedir. Fakat kurulum için bir engel teşkil etmediğinden dolayı bir sonraki adıma ilerleyebiliriz.
Gerekli network konfigürasyonunu yukarıdaki şekilde yaptıktan sonra Appy and Test diyerek Cluster kurulumu için son adıma gelmiş olacağız. Dikkat edilmesi gereken nokta Ethernet 2 isimli network kartını bir önceki adımda bizler sadece sanal sunucuların trafiğini geçireceğimiz interface olarak belirlemiştik o sebeple bu adımda dokunmuyoruz. Yine Production bir ortam olsa idi burada APIPA adresini kullanmamız önerilmezdi. Test ortamında dağıtım yaptığımızdan dolayı herhangi bir IP ataması yapmadan devam ediyoruz.
İlgili network ayarları sonrasında Connectivity testleri sırasında karşımıza yukarıda görmüş olduğunuz kimlik bilgisi güvenlik hizmet sağlayıcısı ile ilgili bir ekran çıkacak. Bu uyarıyı test ortamımız da Yes seçimini yaparak Networking tabımızda yapılacak işlemlerimizi de tamamlamış oluyoruz.
Network konfigürasyonu sonrasında Clustering tabına geçiyoruz ve cluster kurulumu öncesinde bir doğrulama yapıyoruz. Cluster kurulumu için herhangi problemin olup olmadığını Download report diyerek inceleyebiliriz. Bizler bu kurulumu tek bir sunucu üzerinde gerçekleştirdiğimizden dolayı donanımsal,yazılımsal ve driver farkları olmayacak. Fakat yine Production ortamlarda bu adım bizler için son derece önemlidir. Daha sonraları problem yaşamamak adına validate raporları incelenmeli herhangi bir uyumsuzluk var ise giderilmesini öneririm.
Artık validate ettiğimize göre ve herhangi bir sorun olmadığına göre artık cluster kurulumuna geçebiliriz.
Cluster kurulumu adımımızda oluşturacağımız cluster için bir isim veriyoruz. Aynı zamanda diğer kaynaklarımızla konuşabilmesi için sunucularımızın yer aldığı 172.10.0.0/24 subnetinden bir IP adresi tanımlıyoruz. Bu adımda herhangi bir hata alırsanız cluster ismi ile ilgili öncesinde Active Directory altında computer objesi oluşturarak tekrar deneyebilirsiniz.
Artık burada da ilgili adımları tamamladıktan sonra Cluster Create diyerek cluster oluşturmaya başlıyoruz.
Storage adımımıza geldiğimizde öncelikle diskler üzerinde herhangi bir veri var ise silmek isteyip istemediğimizi sormakta. Yine opsiyonel olan bu ekranımızı dilersek geçebiliriz. Bizlerin diskleri temiz olduğundan ve ilk kurulum yaptığımızdan zaten disklerimiz boş durumda.
Her bir sunucumuz üzerinde 200 GB boyutunda 4 adet disk bulunmakta. Bu adımımızda disklerimizin durumları kontrol edildikten sonra bir sonraki adımımıza geçiyoruz.
Mevcut disklerimiz ile ilgili de bir validate işlemi gerçekleştirdikten ve herhangi bir sorun olmadığını gözlemledikten sonra artık Storage Spaces Direct adımına geçiyoruz.
Evet artık Storage Spaces Direct kurulumlarını ve konfigürasyonlarını tamamlayarak Azure Stack HCI 20H2 kurulumunu tamamlamış olduk.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi Software Define Networking kurulumlarını bir başka makalede daha detaylıca bahsedeceğiz.
Evet artık kurulumlarımız tamamlandı. Böylelikle Azure Stack HCI 20H2 kurulumlarını tamamlamış olduk.
Bundan sonraki bölümde ise cluster ayarlarını anlatacağım.
Makalemin bir sonraki bölümü için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz;