Merhabalar,
Bu makalemizde Azure Spot Sanal Makineler hakkında detaylı bilgilendirme sağlayarak, Kısa bir uygulama gerçekleştiriyor olacağız.
Azure ortamınızdaki Azure Spot Sanal Makineleri , ” Pay-As-You-Go “ yani Kullandıkça öde fiyatları ile karşılaştırıldığında Yaklaşık değer olarak %90 ‘a varan indirimle ortamınızda kullanılmayan Azure işlem kapasitesi (VMs) ile satın alma opsiyonu sunmaktadır. Azure Spot Sanal Makineler, Fault Tolerant ( Hataya Dayanıklı ) , Stateless ( Durum Bilgisi olmayan ) veya Time İnsensitive ( Zamana duyarlı olmayan ) iş yükleriniz için önerilmektedir ve desteklenmektedir. Talebinize göre Azure Spot özelliğinde olan Organizasyonlara ilgili Spot Sanal Makineyi geri almak için sizlere 30 Saniyelik Uyarı Mesajı dönülmektedir. Ardından Bu Spot VM sizden geri alınmış olur.
Azure Spot VMs ortamındaki Fiyatlar, Azure Portal üzerinde kullanılmayan kapasiteye bağlıdır. Azure Spot’un Organizasyonlar için en önemsenen özelliği ise düşük fiyatlı olmasıdır. Bu özelliğini Maliyet Tasarruf amacıyla organizasyonların kesinlikle kullanması tavsiye edilmemektedir. Organizasyonun, Azure Spot VM ortamında Big Data ( Büyük Veri ) ve Analitik alanlarında bilgi sahibi olması önerilmektedir.
Azure Spot VMs kavramını çekici kılan özelliklerden bahsetmek gerekirse ;
- Organizasyonunuz için %90’a varan indirim sağlaması.
- Spot Makinelerin dağıtılma özellikleri
- Single VM veya Scale Set özelliğinin kullanma imkanını sağlaması.
Azure Spot Makinelerde pek fiyatlarda değişiklik öngörülmemektedir. Sitesinde yayınlanan Son 90 Günlük Fiyatlandırma geçmişine giderek inceleme sağlayabilirsiniz. İncelediğinizde fiyatların ne kadar sabit olduğunu görüyor olacaksınız. Bunun nedeni hakkında şu yorumu yapabilirim. Uzun vadeli arz ve talepler Spot Özelliğinin kullanmış olduğu Fiyatlandırmalarda herhangi bir değişiklik yaratmamaktadır.
Son 28 İşlem Günü için var olan Eviction Rate geçmişine de erişebilirsiniz. Bu verileri inceleyerek , Belirlenen Bölgede Sanal Makine Boyutu başına yaşanan kesintilerin yüzdelerini yorumlamanıza ve incelemenize olanak sağlanmaktadır.
Organizasyonunuz kapasite talebinde bulunduğunda , Bir Spot Sanal Makineye sahip Organizasyonun başka bir Spot Sanal Makineye sahip Organizasyonun Evict işleminin yapılmasına olanak tanınmamaktadır. Kapasite Uygun duruma geldiği anda size tanımlanma işlemi gerçekleştirilmektedir. İlgili Kapasiteyi Yalnızca isteğe bağlı veya Pay-As-You-Go ortamlarını kullanan organizasyonlarının Sanal Makine talep etmesi durumunda sizden tekrardan Sanal Makine geri alınmaktadır. Pay-As-You-Go fiyatı üzerinden Spot Sanal Makinelerde sürekli olarak %70 ile %90 aralığında tasarruf etmiş olacaksınız.
Organizasyonunuzda tanımlı Azure Spot’a eklediğimiz, Eviction API’sini simule ettiğimiz ve Geri yüklemeyi denediğimiz bir ortam oluşturulma sağlanabilmektedir. Public yani herkese açık yeni API, organizasyonların belirli bölgedeki evict işlemlerini simule etmesine olanak sağlamaktadır.
Try/Restore ( Dene ve Geri Yükle ) , Organizasyonunuzda tanımlı Azure ortamınızda bulunan Spot Sanal Makinesinin kapasitesi kullanılabilir olduğunda Azure tarafından geri alınan Evict işlemi yapılan Sanal Makinenin otomatik olarak geri yükleyen platform seviyesinde bir servisidir.
Bahsetmiş olduğumuz Evict İşlemlerinin Politikalarını aşağıdaki tabloda özetleyelim o halde :
Bunları açıkladığımıza göre şunu da not olarak hatırlatmak istiyorum. Ephemeral OS Disks ( Geçici İşletim Sistemi Diskleri ) Yukarıda belirtmiş olduğumuz Single Spot VM dağıtımlarını desteklememektedir.
Spot VM Organizasyona yararları nelerdir ? Şimdi biraz bu konuyu detaylandıralım:
- Sınırlandırılmış Fiyatlandırma Politikası : Organizasyonunuz için önceden tercih etmiş olduğunuz fiyatlandırma politikasında ödeme işlemi gerçekleştirirsiniz.
- Dağıtım Esnekliğine sahip olursunuz : Azure ortamında bulunan Sanal Makinelerde ve Sanal Makine Ölçek Kümelerinde büyük ölçekte kesintiye uğrayan iş yüklerinizi çalıştırma işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Spot VM Organizasyonlar hangi alanlarda Kullanılmaktadır ve Ne gibi ortamlarda kullanılmaktadır ?
O zaman bununla alakalı bir kısa bir uygulama yapalım.
Azure Spot Sanal Makine oluşturma işlemlerine başlamak için ilk öncelik “ Azure Virtual Machine Scale Set “ oluşturmamız gerekmektedir.
Bunun için Azure ortamındaki Azure Account’unuz ile girerek , Portala giriş sağladıktan sonra , Arama kutucuğuna “ Virtual machine scale sets “ servisini yazarak ilgili servisi seçeriz.
Servisimizi seçtikten sonra , VM Scale Set oluşturmak için yukarıdaki “ Create “ seçeneğini yada aşağıda bulunan “ Create virtual machine scale set “ seçeneğini seçebilirsiniz.
Ardından VM Scale Set oluşturma işlemlerine başlıyorum. İlk olarak Azure ortamımıza ait Subscription’umuzu seçerek Servisi oluşturmak istediğimiz Resource grubumuzu seçeriz. Önceden Resource Group oluşturma işlemi gerçekleştirdiğim için “ RG_WestUS “ adındaki Resource Grubumu seçerim. Eğer Resource Group oluşturmadıysanız kutucuğun hemen altındaki “ Create new “ seçeneğini seçerek Resource Group oluşturma işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Scale Set details bölümünde ise “ virtual machine scale set name “ kutucuğuna oluşturacağımız Spot Makinelerin isimlerini “ AzureLabSpot “ ile başlayan Makineler oluşturmak istediğimiz için kutucuğu isteğimize göre doldururuz.
Scale Set servisini oluşturacağımız ve çalıştıracağım Bölgeyi “ (US) West US “ olarak seçeriz. ( Yapınıza göre seçim yapabilirsiniz )
Ardından Instance details kısmında Spot VM’lerimizde oluşturmak istediğimiz Azure Image seçeriz. Ben Makinelerimin işletim Sistemini Lab yapıma göre “ Windows Server 2019 Datacenter- Gen1 “ seçiyorum. “ Azure Spot Instance “ seçeneğinin karşısında bulunan kutucuğu işaretleriz. Aşağıda Eviction işlem tipinin iki çeşit olduğunu görürüz. Bu işlem tiplerini açıklamak gerekirse ;
Capacity only , Kullandıkça öde iş yükleri için kapasiteye ihtiyaç duyduğunda sanal makineyi eviction işlemi yapmaktadır. Aşağıda görülecek Maximum tutarınız kullandıkça öde oranınıza göre ayarlanmaktadır.
Price or capacity seçeneği ise , Yapınıza göre Maximum fiyatı istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse maliyeti sizin maximum fiyatınızdan yüksek olduğunda veya Azure ortamında kullandıkça öde iş yükleri için kapasite ihtiyacı olduğunda Azure Sanal Makinenizde işlem sağlanacaktır.
Eviction Type bölümünü “ Capacity only “ olarak konfigüre ederiz.
Eviction Policy kısmında ise ; 2 seçenek mevcuttur. “ Stop/Deallocate ” ve “ Delete “ Policy olarak biz “ Delete “ seçeneğini seçeriz.
Size bölümü altında “ See all sizes “ seçeneğini seçerek oluşturulacak makineler için Seri makinelerini seçebilirsiniz. Yapınıza göre konfigüre edebilirsiniz. Ayrıca “ eviction rate “ ve “ Cost /Hour “ değerlerini görebilirsiniz.
“ View pricing history and compare prices in nearby regions “ seçeneğini seçerek belirlemiş olduğumuz ayarlara göre 3 ay önceki Maximum Azure Spot değerlerini görebiliriz.
Ardından oluşturduğumuz Sanal Makinelere Logon işlemi gerçekleştirebilmemiz için “ Username “ ve “ Password “ bilgilerini doğru şekilde yazarız.
Ardından Scale işlemleri için “ Scaling “ seçeneğini seçeriz.
Scaling bölümünde “ Initial instance count “ bölümünde “ 5 adet “ VM oluşmasını istiyorum. Onun için ne kadar VM oluşmasını isterseniz buraya onu belirtmeniz gerekmektedir. “ Scaling policy “ bölümünde ise “ Manuel “ olarak ayarlarız. ( Kritik veya Best Practices uygulanması gereken değerler mevcut ise “ Custom “ seçeneğini seçerek Instances değerlerini konfigüre edebilirsiniz. )
Ardından bu işlemlerden sonra “ Review + create “ seçeneğini seçerek Scale Set oluşturma işlemlerini başlatırız.
Bundan sonraki süreçte Scale Set oluşturma işlemlerinden sonra yapınızda 5 adet Instances öğesinin oluştuğunu görmüş olursunuz.
Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere
Faydalı olması Dileğiyle…