Azure RDS Deep Dive makale serimizin bu bölümüne kadar Virtual Network oluşturma işlemlerini tamamladık. Oluşturmuş olduğumuz Virtual Networkler içinde Azure Sunucularımızın barınacağı SubnetVM’s leri ve Site to Site VPN için ihtiyaç duymuş olduğumuz Subnet Gateway’i mizi oluşturduk. Subnet Gateway’i miz içinde bir tane Gateway cihazını oluşturduk ve iki networkün bir-biri ile iletişim kurmasını sağlayacak gerçek ip adresine sahip olduk.
Bu bölümde iki networkün bir-biri ile iletişim kurabilmesi için son aşamaya geldik.
Microsoft Azure PowerShell ile sahip olduğumuz Subcriptions a bağlantı gerçekleştiriyoruz ve oluşturmuş olduğumuz Vnet lerin ConnectivityState lerini kontrol ediyoruz.
Get-AzureVNetConnection -VNetName VNet1 | ft LocalNetworkSiteName, ConnectivityState
Vnet1ve Vnet2 bölümünü oluşturmuş olduğunuz Vnet ismine göre değiştirin.
Komut çıktısında görüldüğü gibi Vnet1 ve Vnet2 Virtual Networklerimizin bir-birleri ile iletişimi bulunmamaktadır.
Set-AzureVNetGatewayKey -VNetName VNet1 -LocalNetworkSiteName VNet2 -SharedKey onprmS2SVPNazure
Yukarıdaki PS komutu ile Vnet1 networkünün Vnet2 networküne bağlanmasını ve bağlantı sırasonda kullanılacak olan paylaşılmış anahtarın onprmS2SVPNazure olması gerektiğini belirtiyorum.
Set-AzureVNetGatewayKey -VNetName Vnet2 -LocalNetworkSiteName Vnet1 -SharedKey onprmS2SVPNazure
Yukarıdaki PS komutu ile Vnet2 networkünün Vnet1 networküne bağlanmasını ve bağlantı sırasında kullanılacak olan paylaşılmış anahtarın onprmS2SVPNazure olması gerektiğini belirtiyorum.
Paylaşılmış anahtar aynı olmak durumundadır.
Belirlemiş olduğumuz paylaşılmış anahtarı portal üzerinde görebilmekteyiz. Eğer bu paylaşılmış anahtarı değiştirmemiz gerekirse aynı komutları kullanmamız gerekmektedir. Her bir Vnet farklı paylaşılmış anahtara sahip olursa bağlantı gerçekleşmeyecektir.
Yukarıda belirtilen işlemleri tamamladıktan sonra iki virtual networkümüz datacentirın durumuna göre en az 15 dk içinde bir-birleri ile bağlantı kuracaklardır.
Get-AzureVNetConnection -VNetName VNet1 | ft LocalNetworkSiteName, ConnectivityState
Komutuyla durumu anlık izleyebiliriz.
İki network arasında Site to Site bağlantı sağlandıktan sonra Azure Portal üzerinde networklerin bağlantı kurduğunun bilgisini görebilmekteyiz.
Vnet1 networkünün Vnet2 networküne başarılı bir şekilde bağlantı yaptığını görebilmekteyiz.
Ve aynı şekilde Vnet2 networkünün Vnet1 networküne başarılı bir şekilde bağlantı yaptığını görebilmekteyiz.
Azure Subscription üzerinde oluşturmuş olduğumuz Vnet’ lerden sonra portalımız üzerinde ki All Items’ ları görebilmekteyiz.
Makalemizin bu bölümüne kadar iki Vnet’ in bir-biri ile bağlantısını gerçekleştirdik ve daha önce belirtiğimiz gibi bu yapılandırmayı kurum ihtiyacınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. Bir başka hatırlatma bu iki Vnet aynı Subscription üzerinde barınmaktaydı. Eğer farklı subscription lar üzerinde bulunan Vnet leriniz varsa ve bunlar arasında Vnet to Vnet Connectivty yapmak isterseniz Configure Cross-Subscription VNET to VNET Connectivity in Azure makalesinden yararlanabilirsiniz.