Azure RDS Deep Dive makale serimizin bu bölümünde RDS farmı için ihtiyaç duymuş olduğumuz sunucuları ve sunucuların ihtiyaç duymuş olduğu Cloud Servisi, Storage Account yapılandırmalarını gerçekleştireceğiz ve bu yapılandırmalar sonrasında RDS Sunucularımızı oluşturacağız.
İlk yapacak olduğumuz işlem Cloud Services’ in oluşturulması. Basic RDS Deployment bölümü ile işlemlere başladığımız için yukarıda ki topolojide gösterilen Cloud1 i yapacağız.
Cloud servisi oluşturabilmek için Azure Portalımız üzerinde Compute \ Cloud Service \ Quick Create yöntemini kullanıyorum. Url bölümünde cloud’umuzun benzersiz ve dünya üzerinde sadece onun sahip olacağı ismi yani azcld-01 ismini ve barınacak olduğu lokasyon olarak North Europe seçimini gerçekleştiriyorum.
Cloud Services’ in oluşturulması ortalama 5 dk içinde gerçekleştiriliyor. Oluşturulan azcld-01 cloud’ unu Cloud Services altında görebilmekteyiz.
Oluşturmuş olduğumuz bu Cloud servisi ile ne kazanacağız. Bu cloud içinde bütün RDS sunucularımızı barındıracak, sağlık durumlarını denetleyeceğiz, kullanım oranlarımızı belirleyeceğiz, ihtiyaç durumunda yatay-dikey büyüme için referans kaynaklara sahip olacağız, ilerleyen makalelerde gerçekleştirecek olduğumuz Load Balancer Set ile RDS sunucularımız arasında yük dengelemesini elde-edeceğiz. Ve en önemlisi Extended RDS deployment bölümünde gerçekleştirecek olduğumuz Trafik manager için Cloud Seviyesinde iş sürekliliği, yük dengelemesini yapabilmemiz için ihtiyaç duymuş olduğumuz benzersiz ismimizi ve bize ait olan ip adresini kullanacağız.
Cloud Servisimizden sonra RDS Azure Sanal sunucularımızın ihtiyaç duymuş olduğu Storageleri oluşturmaya sıra geldi. Topolojimizi tekrardan ilgili bölüme çeviriyoruz. Yukarıdaki ekran görüntüsünde Cloud1 içinde barınan RDCB ve RDSH sunucularını görebilmektesiniz. Her bir RDS Azure sunucusu için ayrı-ayrı storage account oluşturacağım. Azure üzerinde Storage Account oluşturmak ÜCRETSİZ! Oluşturmuş olduğumuz hiç bir storage account için ek bir maliyetimiz bulunmamaktadır. Tek dezavantajı, az biraz fazla bir iş yükünü bizlere getirmesidir. Fakat sağlamış olduğu performans kazanımı karşısında bu iş yükü çok rahat görmezden gelinebilmektedir.
Bu yapılandırmayı tekrardan on-premiseye göre örnekleme yapacağım. İhtiyaç duymuş olduğumuz RDS sunucuları aynı storage üzerinde bulunan aynı volumelere yerleştirmek ile, aynı storage üzerinde farklı volumelere yerleştirmek gibi düşünebiliriz. Yani her bir volumenin kendisine ait bir performans hızı var. Ve bizler her bir volume için performans kazanımız elde ediyoruz. Sahip olduğumuz performansı Azure RDS Sanal sunucuları için bölmüyoruz her birisi için ayrı-ayrı performanslı volume veriyoruz.
Performans kazanımı tartışılmayacak kadar büyük. Peki bize getirecek olduğu iş yükü nedir? Bir storage accountu oluşturmak için Azure Portalımız üzerinde Data Services \ Storage \ Quick Create yolunu izliyoruz.
Url bölümüne storage accountumuzun ismini belirtiyorum. Örnek olarak vermiş olduğum isim azcldrdsh01. Bu storage accountum North Europe içinde barınacak. Test ortamı olduğu için ve bana performans gerekli olduğu için Replication işlemini yapmıyorum. Burada ki Replication seçimlerini istediğiniz her an değiştirebilirsiniz. Sahip olduğunuz bütçe ve hedefe göre VM seize değişikliği gibi storage replication gereksinimlerinide aynı şekilde değiştirebilmektesiniz.
Şimdi isimden bahsedelim. Storage accountumun ismi azcldrdsh01. Bu storage accountu içinde barındıracak olduğum Azure RDS Sanal sunucumun ismi ise azcld-rdsh01.
Azure üzerinde planlama yaparken bu tip kurallarınız olursa yönetimin çok kolay olacağını söylemek isterim. Bir storage account oluştururken, bu storage account içine VM oluştururken kurallarınız olursa neyin-ne işe yaradığını çok kolay bir şekilde analiz edebilirsiniz.
azcldrdsh01 storage accountumu oluşturmuş olduğu yöntemin aynısını yaptım ve diğer RDS azure sunucularım için ihtiyaç duyulan storage accountlarımı oluşturdum.
Basic RDS Deployment yapısı için ilk etapta ihtiyaç duymuş olduğum RDSH, RDWA+RDGW (bu iki rol aynı sunucu üzerinde) ve RDCB sunucuları için üç farklı storage account oluşturdum.
İhtiyaç duymuş olduğum Azure RDS Sanal sunucularını oluşturmak için portal üzerinde Compute \ Virtual Machine \ Custom adımlarını seçiyorum ve Create Virtual Machine sihirbazını çalıştırıyorum.
Azure portalım üzerinde tanımlamış olduğum herhangi bir imaj yok. Bu bölümde seçimini yapacak olduğum imajların her birisi Microsoft trafından sağlanmış durumda ve ihtiyacım olan Windows Server 2012 R2 işletim sistemini seçiyorum ve devam ediyorum.
Virtual Machine Configuration bölümünde Version Release Date bölümünde en son ve en güncel sürümü seçiyorum. Virtual Machine name bölümünde ise sunucumun ismini veriyorum. Bu isime dikkat! Vermiş olduğum isim azcld-rdcb01’ dir ki oluşturmuş olduğum storage account isim politikası gereği bu kurala uyuyorum. Ve diğer bölümler olan virtual machine nin sahip olması gerekli olduğu size, local admin hesabı ve parolayı belirliyorum, devam ediyorum.
Sihirbazımızın bu bölümünde, daha önce oluşturmuş olduğum Cloud Service, Network ve Storage accountlar görülmektedir. İlgili seçimleri yapıyorum.
Oluşturmuş olduğum sanal sunucumun azcld-01 cloud servisi içinde barınması gerektiğini, Vnet2 networkü içinde olması gerektiğini, Vnet2 networkü içinde yapılandırmış olduğum Subnet-Vms networkü içinde olması gerektiğini ve en önemlisi storage account bölümünde bu sunucum için hazırlamış olduğum azcldrdcb01 storage accountu içinde olması gerektiğini belirliyorum.
Endpoints bölümünde bu sunucuya uzaktan erişim sağlayabilmem için ihtiyaç duyulan portlar görülmekte. Değiştirmeden devam ediyorum.
Sanal sunucum hazırlandıktan sonra VM Agent’ in yüklenmesi gerektiğini ve eğer ihtiyacım varsa genişletilmiş kurulumların, anti virus yazılımlarının yüklenmesi gerektiğini belirtiyorum. Ve Sanal sunucumun kurulması için sihirbazı tamamlıyorum.
Basic RDS Deployment için ihtiyaç duymuş olduğum diğer sunucuları, AZCLD-RDGWA01 (RDWA ve RDGW Rolleri bu sunucu üzerinde, tek bir sunucu), AZCLD-RDSH01 sunucularımıda aynı prosedür ile kurulumlarını gerçekleştiriyorum.
Kurulumu tamamlanan, azcld-rdsh01 sunucumuzun sahip olduğu azcldrdsh01 storage accountu içini kontrol ediyorum. Storage accountu içinde Containers bölümüne gidiyorum ve vhds bölümünü açıyorum.
azcldrdsh01 storage accountu içinde sadece azcld-rdsh01 sunucusunun vhds lerinin olduğunu görebilmekteyiz. Özet olarak her bir sanal sunucu kendisine ait bir storage accountu içinde barınmaktadır.