Azure Dedicated Host Nedir?

Malum bulut üzerinde ortak sunucu ve depolama alt yapıları ile hizmet verilmektedir. Her ne kadar tenant yani kiracı, müşteri bazlı izolasyon olsa dahi bazı durumlarda size ait özel host ihtiyacınız olabilir. Normal şartlarda verinizin yerleşik sistemleriniz üzerinden Azure üzerine taşınması veya yine Azure üzerinde saklanırken güvenliği için şirketinizin veya sizlerin belirleyeceği şifreleme anahtarlarını kullanarak hali hazırda Microsoft’ un sunmuş olduğu güvenlik katmanına ek olarak sizde bir katman ekleyebiliyorsunuz. Ancak bazı şirket organizasyonlarının içinde bulunduğu sektör gereksinimleri verilerin tamamen o şirkete özel bir sunucu üzerinde tutulmasını gerektirebilir. Eğer sizin de böyle bir iş ihtiyacınız var ise Azure kısa bir süre içerisinde size bu hizmeti sunmayı amaçlıyor.

Public Preview sürümü pek çok ülkede kullanıma hazır olan bu hizmet sayesinde Azure üzerinde tamamen size ayrılmış donanımlarda hizmet alabileceksiniz.

Azure portal üzerinden yeni bir servis ve arama bölümüne “dedicated host” yazmanız yeterlidir;

Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır;

Bu host üzerinde bir veya daha fazla sanal makine açabilirsiniz. Yine bu fiziksel sunucuyu region bazlı seçebilirsiniz.

Unutmayın ki ürün henüz public preview olduğu için herhangi bir SLA sunmuyor, bu nedenle prod ortamlarınızı bu hizmet üzerine konumlandırmamanızı tavsiye ederim. Ama muhtemel bu yazıyı bir ay sonra okuyanlar için bu uyarı önemli olmayacaktır.

Peki bulutun en büyük nimeti aslında esnek, alt yapının ne olduğu ile ilgilenmediğimiz, havuz kaynak kullanımı sayesinde donanımlardan daha iyi verim alarak daha ucuza bilgisayar gücü üretmek veya doğaya daha az karbon ayak izi bırakmak ise neden bize özel bir sunucu ihtiyacımız olabilir?

Öncelikle fiziksel olarak ayrı bir sunucu yani izolasyon ihtiyacınız var ise kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu sunucular diğer sanal makineler ile aynı network ve storage alt yapısını kullanmaktadır.

İkinci konu ise Azure bakım işlemleri kaynaklı kesintilerden etkilenmemek. Doğru bir mimari ile deploy edilen azure üzerindeki sanal makine yapınız normal şartlarda bu tür bakımlardan etkilenmez. Ancak saniyelerin dahi çok önemli olduğu kritik sistemler için bakım zamanlarını kendiniz ayarlamak istiyorsanız bu durumda fiziksel ayrı bir sunucu işinizi görecektir.

Azure hybrid avantajından yararlanmak. Eğer yerleşik sistemler için satın alınmış Windows Server ve SQL lisanslarınız var ise bu sunucu üzerinde ek lisans almanıza gerek kalmadan bu ürünleri kullanabilirsiniz. Tabi Azure karma lisans avantajından yararlanmak için yazılım güvensi hakkınız olmalıdır (Software Assurance)

Peki birazda kavramları görelim.

Bir host grup oluşturup daha sonra içerisine fiziksel makine ekleyip en son üstünde sanal makine çalıştırabilirsiniz.

Yüksek erişilebilirlik için kuşkusuz birden çok fiziksel host ve sanal makineleri bunlara dağıtacak şekilde kurulum yapmamız gerekmektedir.

Örneğin mevcut sanal makineler için kullandığımız teknolojileri burada da kullanabiliriz. Örneğin availability zone.

Availability Zones

Bir veri merkezi içerisinde ayrılmış bölgeleri ifade eder. Her bir bölgenin elektrik, network, soğutma gibi donanımları birbirinden ayrılmıştır. Bu sayede basit manası ile bir availability zone’ da elektrik kesilmesi diğerlerini etkilemez. Her bir host grup bir availability zone içerisinde oluşturabilir. Bu da yüksek erişilebilirlik için birden çok host group oluşturmanız gerekli. Host group bir Availability Zones ile işaretlendiğinde onun içerisinde atanan fiziksel sunucu ve o fiziksel sunucu üzerinde açılan sanal makineler aynı zone ile işaretlenir.

Benzer şekilde yine yüksek erişilebilirlik için Fault Domains kullanabiliriz. FD bildiğiniz gibi sunucuları aynı veri merkezinde ayrı fiziksel kabinlere konulmasını sağlar.

Bir host oluşturur ve onu bir host grup’ a bağlarken mutlaka fault domain sayısını belirtmemiz gereklidir.

Ya da en iyi yöntem bu iki özelliği aynı anda kullanmak olacaktır. Bu konuda aşağıdaki link üzerinden güzel bir örnek deployment şablonuna ulaşabilirsiniz

https://github.com/Azure/azure-quickstart-templates/blob/master/201-vm-dedicated-hosts/README.md

Peki kendimize özel bir sunucu aldık ve Azure için sunucu bakım zamanı geldi ne olacak? Eğer özel sunucu kiralama nedenimiz bu tarz bakımlarda saniye değerinden de olsa kesintilere tahammülümüzün olmaması ya da daha doğru bir örnek bizim belirleyemediğimiz bir zamanda olması sizin için sorun ise bu kontrol bizde oluyor. Olası bir bakım periyodu geldiği zaman bunu 35 gün erteleyebiliyoruz.

Hizmetin fiyatları için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz

https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-machines/dedicated-host

Buradaki temel mantık fiziksel makinenin fiyatlandırılması olup üzerinde sanal makineler fiyatlandırılmaz. Faturanızda yine fiziksel makineniz üzerindeki sanal makineleriniz görüşecektir ancak yanlarında fiyat olarak “sıfır” yazdığınız göreceksiniz.

Kaynak

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-machines/windows/dedicated-hosts

Exit mobile version