Makalemin bir önceki bölümünde Azure tarafından sunulan bu yeni hizmetin ne olduğunu ve şirketlerin neden böyle bir iş ihtiyacının olabileceğini detaylandırmıştım. Bu bölümde ise nasıl bir özel sunucu tanımlaması yapacağımızı göstereceğim.
Bir önceki makaleyi incelediyseniz eğer ilk olarak bir host group açmamız gerektiğiniz biliyoruz.
Azure portal üzerinden yeni bir kaynak ve buradan “host group” bölümüne geçiyoruz,
Create linkine tıklıyoruz,
İlk olarak Subscription bölümünden faturalama yapılacak hesabı seçiyoruz.
Daha sonra ben bu fiziksel sunucu için yeni bir Resource group oluşturuyorum.
Resource group sonrasında ise bu fiziksel sunucu üzerinde kullanacağım sanal makinelerin kritikliğine göre bir önceki makalemde anlattığım Availability zone ve Fault domain için Yedeklilik seçeneklerini tanımlıyorum.
Ardından review + create linkine tıklıyoruz
Validation geçtikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran karşılayacak bizleri,
Şimdi sıra Dedicated host oluşturmaya geldi. Bunun için yine “Create a resource” linki üzerinden “Dedicated host” oluşturuyoruz.
Daha sonra create butonuna basarak ilerliyoruz
Yukarıdaki gibi iş ihtiyaçlarınıza göre ilgili alanları dolduruyoruz. Daha önceden açtığım CozumParkHosted Resource group’ u seçiyorum. Ardından host için bir isim veriyorum. Daha sonra host için size belirliyorum. Bu fiziksel host üzerine sanal kuracağımızı unutmayalım, ona uygun bir size seçebilirsiniz.
Yine bu bölümün altında aşağıdaki gibi iki seçenek var
Eğer sahip olduğunuz lisanslarınız için yazılım güvencesi hakkınız var ise yukarıdaki sorulara Yes yanıtı vermeniz durumunda azure üzerindeki faturanız daha düşük olarak yansıyacaktır.
Eğer böyle bir hakkınız yok ise bu bölümü geçebilirsiniz. Daha sonra yine Review + Create diyerek ilk sunucumuzu oluşturuyoruz.
Son olarak ise bu fiziksel host için sanal makine oluşturuyoruz.
Yine kaynak üretme bölümünden bir Windows Server 2016 kuralım
Daha sonra aşağıdaki gibi temel tanımları yapın
Benzer şekilde yönetici hesabı, şifre ve port bilgisini tanımlıyoruz.
Aslında buraya kadar normal bir sanal makine açmak’ tan hiçbir farkı yok, buradaki kritik nokta üst bölümden Advanced tabına geliyoruz
Buradan önce host group sonra host yani biraz önce oluşturduğumuz fiziksel sunucumuzu seçiyoruz ve sanal makine oluşturma işlemini tamamlıyoruz. Artık bize özel bir fiziksel sunucu üstüne ilk sanal makinemizi oluşturmuş olduk.
Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.