Microsoft Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Bu makalemizde daha öncede üzerinde makalelerini yazdığımız ve videolarını çektiğimiz bir servis hakkında konuşacağız. Bu servis Azure Backup.
Azure Backup üzerinde zaten daha önceden konuşmuş ve nasıl çalıştığı hakkında bilgiler vermiştik. Bu makalenin konusu yine Azure Backup ile ilgili yeni duyurulan bir özellik. Microsoft Azure ile ilgili verdiğimiz workshoplarda sürekli sorulan sorulardan biri esasında Microsoft Azure üzerindeki sanal sunucularımızın yedeğini nasıl alacağız. Bir daha cok üçüncü parti yazılımlar öneriyoduk çünkü Azure üzerinde bununla ilgili bir çözüm yolumuz yoktu. Fakat yeni duyurulan özellik güncelleme sayesinde artık Microsoft Azure Backup ile Microsoft Azure hesabımız üzerindeki sanal sunucularımızında yedeğini alabiliyoruz.
Bu makalemizin sonunda bunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz. İlk olarak sanal sunucularımızın yedeklerinin tutulacağı bir Vault oluşturmamız gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken nokta sanal sunucularımız hangi region da ise Vault’tumuzda orada olması gerekiyor. Eğer aynı regionda olan bir Backup Vault’umuz yoksa bir adet yaratmalıyız. Benim test için yarattığım server aşağıdaki ekran görüntüsünden de görüldüğü gibi West Europe regionunda. Benim daha önce yaratılmış bir Backup Vault’ um yok o yüzden yeni bir tane yaratacağım.
Bunun için aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi NEW butonuna bastıktan sonra sırasıyla Data Services – Recovery Services – Backup Vault – Quick Create diyorum ve Backup Vaultum için bir isim belirliyorum, hangi regionda olacağını seçiyorum. Benim sanal sunucum West Europe üzerinde olduğu için orada yaratıyorum.
Bu ayarları yaptıktan sonra alt taraftaki Create Vault butonuna basıyorum ve Backup Vault’ tum yaratılma başlıyor. Kısa süre içinde işlem bitiyor.
Backup Vault yaratılma işlemi bittikten sonra Backup Vault özellikerinden Registered Items tabına geliyorum burada Azure Sanal Sunucularımı Discover, Register ve Protect işlemlerini gerçekleştireceğim ilk olarak ortamımda Azure Sanal Sunucuları Discover etmeliyim bunun için ilk olarak TYPE kısmında Azure Virtual Machine ‘ni seçiyorum ve OK butonuna basıyorum daha sonra aşağıdan Discover butonuna basıyorum.
Yine kısa bir süre sonra Discover işlemi bitiyor.
Discover işlemi bize ortamımızdaki Azure Sanal Sunucuların Backup Vaultumuz tarafından görülebilir duruma getiriyor. Discover işlemi bittikten sonra hangi sunucularımızın yedeğini alacaksak onları Backup Vault’ tumuza Register etmemiz gerekiyor. Bunun için yine alt taraftaki Register butonuna basıyorum.
Register butonuna bastıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor burada bize ortamımızda bulunan ve Discover edilmiş yedek alabileceğimiz sunucuların listesini veriyor. Benim ortamımda Backup Vault ile ayn regionda tek sunucu olduğu için sadece o sunucu geliyor ve onu seçiyorum. Seçtikten sonra Selected Items tarafında gözüküyor ve OK butonuna basıyorum.
Register ekranında sunucumuzu seçip OK butonuna bastıktan sonra artık sunucumuzun Register işlemi başlıyor. Bu işlem yaklaşık olarak 10 dak civarlarında sürüyor.
Status tarafında Registered ibaresini görürseniz Register işlemide bitmiş demektir.
Artık Protect işlemine geçebiliriz. Bunun için Register olmuş sunucumuzu seçip yine alt menüden Protect butonuna basıyoruz. Bize aşağıdaki gibi Register işlemlerini yaptığımız menüye benzer bir menü geliyor. Burada Protect işemini yapacağımız sunucumuzu seçip Next butonuna basıyoruz.
Diğer ekran Protect edeceğimiz sunucumuz için basit backup policy ayarlını yapacağız. Eğer daha önceden yaratılmış bir backup policymiz var ise onu kullanabiliyoruz. Beni olmadığı için Create New diyorum. Bir isim belirliyorum. Yaratıcağımız backup policymizin günlükmü haftalıkmı çalışağını seçiyoruz ve retention rage mizi belirliyoruz burada Max 30 günlük bir periyot belirliyebiliyoruz. Bunları yaptıktan sonra OK butonuna basıp Protect işleminide sonlandırıyoruz. Artık Azure üzerindeki sanal sunucumuzun yedeği bizim belirlediğimiz zamanlarda alınamaya hazır durumda.
Bu işlemlerden sonra artık sunucumuzu Backup Vault özellikleri altındaki Protected Items tabında görebiliriz. Şu anda benim sunucumun hiç backubı alındmadığı için Initial Backup Pending durumuda gözüküyor.
Yine Protected Items tabından sunucumun hemen backubını alabilirim ya da restore işlemini yine buradan yapabilirim.
Policies tabından yarattığım policyleri görebilir ve policyler üzerinde değişiklikler yapabilirim. Yine bu tab üzerinde ITEMS tabına geçersem seçtiğim policyde hangi sunucular ekli görebilirim.
Jobs kısmından ise o ana kadar Backup Vault üzerindeki yaptığım işlerimlere bakabilirim. Bir audit işlemlerini kontrol edebilirim.
Bir makalemizin daha sonuna geldik. Başka bir Microsoft Azure makalesinde daha görüşmek üzere umarım veridğim bilgiler faydalı olmuştur. Bol Bulutlu Günler