Merhabalar,
Bu makalemizde Azure üzerinden on-prem yapısında kullandığımız bir sistemden istenilen dosyaların backup’ını Azure platformuna aktaracağız ve aldığımız yedek dosyasını Azure üzerinden geri getireceğiz.
Öncelikle https://portal.azure.com web adresinden var olan Azure hesabımız ile giriş yapıyoruz.
Azure Portal üzerinde oturum açtığınız zaman karşınızda daha önce oluşturduğunuz Resource Group’lar ve Sanal makineler Dashboard üzerinde görülür ve sol taraftaki menüdeki başlıklarla iş akışınızı kontrol edip oluşturacağınız bir panel açılmaktadır.
Yedekleme işlemimizi başlatmak için öncelikle bir Kaynak Grup’u oluşturmamız gerekiyor.
Kaynak Grup’larında daha önceden oluşturduğunuz Grupları görebilir ve yönetebilirsiniz.
Biz yeni bir Grup oluşturmak için Ekle butonuna basıp ilerleyeceğiz.
Kaynak eklerken öncelikle bir Kaynak grup adı belirliyoruz ardından hangi abonelik hesabı ile bunun faturalandırılacağına karar veriyoruz ve son olarak yedeklerin hangi kıtada tutulacağına karar veriyoruz.
Not: Ülkemizin konumu göz önüne alındığında Kuzey Avrupa veya Batı Avrupa en ideal konumlardır.
Kaynak oluşturma tamamlandığında oluşturulan kaynağa tıklıyoruz ve karşımıza kaynak ile ilgili bilgileri alabileceğimiz bir panel açılıyor.
Panel içerisinde Ekle butonuna basıyoruz ve Azure içerisinde ekleyebileceğimiz ürünler listeleniyor.
Biz yedekleme yapacağımız için Backup and Site Recovery(OMS) yazıp aratma yapıyoruz.
Yedekleme seçildikten sonra bir kasa oluşturuyoruz ve burada bu kasaya yeni bir isim , hangi abonelik üzerinden fiyatlandırma yapılacağını , hangi kaynak grubu içerisinde olacağını ve konumunu belirliyoruz.
Yedekleme kasamızı oluşturduktan sonra bizi ana sayfaya geri gönderiyor.
Kaynak grupları içerisinden daha önceden oluşturduğumuz kaynak grubumuza giriyoruz ve içerisine açtığımız yedekleme kasasına tıklıyoruz.
Hazırladığımız Yedekleme Kasası içerisinde sol tarafta bulunan panel içerisinde işleyiş ile ilgili ayarlar yapılabiliyor.
Biz öncelik olarak Yönet sekmesi altından Yedekleme Altyapısı kısmına geliyoruz ve Depolama Çoğaltma Türü yapısını Yerel olarak Yedekli hale getiriyoruz.
Not: Depolama türü varsayılan olarak COGRAFİ OLARAK YEDEKLİ gelir ancak bu ayar birden çok kıtaya yedekleme yaptığı için fiyat çok artar veya hali hazırdaki krediniz çabuk tükenir bu yüzden Yedekleme kasasını oluşturduktan sonra ilk olarak bu ayarı YEREL OLARAK YEDEKLİ şeklinde ayarlamamız gerekiyor.
Yedekleme konumunu ayarladıktan sonra karşımıza açılan panelde yedeklerimizin ne durumda olduğunu herhangi bir hata alıp almadığımızı gösteren son derece kolay bir panel açılıyor.
Biz bu panel içerisinde Yedekleme butonuna basıp devam ediyoruz.
Yedekleme seçeneğini seçtiğimiz zaman açılan pencerede bize yedeklemeyi bir Azure platformundaki cihazda mı yoksa On-premise bir yapıda mı olacağını soruyor.
Biz buradan şirket içi kısmını seçiyoruz ve altında hangi dosya yapısını yedekleyeceğimizi soruyor.
Burada Dosyalar ve Klasörler, Hyper-V , WMware , gibi bir çok seçenek mevcut bu makalede Dosya ve Klasörler seçeneğini seçip ilerliyoruz.
Altyapıyı Hazırla dediğimizde karşımıza çıkan ekranda bize Recovery Services Agent’ı indirebileceğimiz bir panel açılıyor.
Biz 1. Seçenek olarak Windows Server veya Windows istemcisi Aracısı’nı indirin linkine tıklayıp
MARSAgentInstaller.exe dosyasını indiriyoruz.
2. seçenekte Agent kurulumu bittikten sonra Vault dosyasını indireceğiz.
MarsAgent kurulumunu başlatıyoruz ve kurulum sırasında sizlere nereye kurulacağını ve cache konumunu soruyor. Kurulum sırasındaki önemli nokta Proxy ayarlamasıdır eğer ki şirket bünyesinde özel bir ayarlamanız yok ise boş bırakıp ilerleyebilirsiniz.
Agent kurulumu bittikten sonra bizden bir Vault dosyası istiyor bununla Azure ve On-Prem deki sistemi bir birine bağlıyor.
Ardından yukarda bahsettiğimiz 2. Seçeneği burada seçip Vault dosyasını indiriyoruz.
İndirilen dosyayı uygulama içerisine gösterip Next ile ilerliyoruz.
İlerlediğimiz zaman bize olası bir sorunda kullanabileceğimiz bir şifre oluşturmamızı istiyor.
Ancak bu şifreyi uygulamanın kendisi daha düzgün bir algoritma ile yaptığı için ona bırakıyorum ve şifreleme dosyasının nereye kaydedileceğini seçerek Finish diyoruz ve kurulum tamamlanmış oluyor.
Finish dedikten sonra karşımıza Azure Backup açılıyor bu panelde almış olduğumuz yedeklerimizi geri döndürebilir , Yedekleme ayarlarını düzenleye bilir ve yeni bir yedekleme başlatabilirsiniz.
Biz Eylemler içerisindeki Schedule Backup’ı seçiyoruz.
Schedule Backup’a tıkladığımızda karşımıza çıkan pencerede Getting Started geliyor ve burda bize ön bilgilendirme yapıyor. İleri dediğimizde karşımıza hangi dosyaların yedeklerinin alınacağını seçtiğimiz bir panel çıkıyor. Burada C:\ veya D:\ kısmından birden çok dosya seçebilirsiniz.
Ben burada masaüstümde bulunan Veysel klasörünü seçtim yedeklenecek dosyaların seçiminden sonra Next diyerek ilerliyoruz.
Sonraki adımda karşımıza hangi saatlerde yedek alınacağı günlük olarak mı yoksa haftalık olarak mı yedek alınacağı ile ilgili ayar panosu çıkıyor.
Burada günde 3 yedek alma ayarı yapabiliyoruz varsayılan olarak her gün akşam 23:00 da ayarlanmış olarak geliyor. Bu ayarlamayı istediğiniz gibi yapabilirsiniz ancak belirlediğiniz saatlerde yedekler başlayacağı için internet hattınızın en az kullanımda olduğu zamanı seçmenizde yarar vardır.
Zamanlama ayarlamamızı yaptıktan sonra karşımıza dosya yedeklerinin ne kadar süre korunacağı ile ilgili bir pano çıkıyor. Burada yedeklerin ne kadar süre Azure Backup içerisinde tutulacağı haftalık , aylık ve yıllık verilerin ne kadar süre tutulacağı ayarlamaları yapabiliyoruz.
Burada şuna dikkat etmemiz gerekiyor Azure Backup’ta her kullanımda ücret yansıyacağı için burada gün düşürme işlemi yapılabilir. Ancak benim sizlere tavsiyem varsayılan olarak gelen değerlerin kalması yönündedir. Sonuç olarak yedeklerimiz bizler için değerlidir ve olası bir senaryoda ne kadar geri gideceğimizi bilemeye biliriz.
Burada istenilen ayarlamaları yaptıktan sonra Next diyerek ilerliyoruz.
İlerlediğimizde karşımıza yedekleme türünün nasıl yapılacağını soruyor.
İki türlü yedekleme işlemi yapılabilir bunlardan biri Online Backup bir diğeri ise Offline Backup.
Biz Online versiyonu ile devam ediyoruz ve Next diyerek ilerliyoruz.
Sonrasında karşımıza bir onaylama penceresi geliyor burada hangi Directorylerden yedek aldığımızı görebiliyoruz. Burada tekrar genel bir kontrol yaptıktan sonra Finish diyerek işlemi tamamlıyoruz.
Bütün bu ayarlamaları bitirdikten sonra karşımıza Microsoft Azure Backup uygulaması açılır ve burada ayarladığınız zaman aralığını , bir sonraki yedekleme tarihi görebilirsiniz.
Ben Eylemler içerisinde yer alan Backup Now diyerek yedekleme işlemini hemen başlatıyorum.
Yedeklemeyi başlattığımız zaman karşımıza çıkan ekranda hangi dosyaların Azure sistemine aktarılacağını gösteren bir ekran göreceksiniz. Burada Back Up diyerek yedekleme işleminizi başlatıyoruz.
Başlattığımız yedekleme işleminin ilerleyişini size detaylı olarak gösteriyor.
Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra size başarılı bir şekilde transferin yapıldığı bilgisini verecektir.
Dilerseniz https://portal.azure.com adresinden yedekleme işlemlerinizi görüntüleye bilir ve olası bir hatanın olup olmadığını görebilirsiniz.
Dilerseniz şimdide Azure Backup’a almış olduğumuz yedekleri geri getirelim.
Yedekleri geri getirebilmemiz için Microsoft Azure Backup uygulamasını açıyoruz.
Uygulama içerisinde yer alan Eylemler başlığından Recovery Data kısmını seçiyoruz.
Öncelikle bize dosyanın nereye çıkarılacağını soruyor.
Ardından bize bir Volume’ü yoksa dosya bazlımı yedeklerimizi istediğimizi soruyor.
Yedekleme Modu seçildikten sonra bize hangi tarihteki yedeği istediğimizi soruyor.
İstediğimiz tarihi seçip Mount diyoruz.
Yedekler sonra size dosyaları gösteriyor ancak burada dikkat etmemiz bir nokta var
Browse dediğimiz zaman dosyaları gösteriyor ve bu istenilen dosyaları kendi cihazınızda başka bir klasöre koymanız gerekiyor çünki Unmount dediğinizde bu dosyalara erişmek için Recovery Data işlemini tekrardan yapmanız gerekmektedir.
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.