Azure Backup – Bölüm 1

İşletme veya uyumluluk gereksinimleri nedeniyle kuruluşların verilerini yıllarca koruması gerekir ve bu veriler zamanla katlanarak artar. Uzun süreli saklama için önceleri genellikle tape ürünleri kullanılırdı. Artık Azure Backup, uygulama verilerinizi sıfır sermaye yatırımı ve en az işletim maliyetiyle koruyan ölçeklenebilir bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Azure Backup ile SharePoint, Exchange ve SQL Server gibi önemli uygulamalarınızı, dosya ve klasörlerinizi, Windows sunucu ve istemcilerinizi ve Azure’daki sanal makinelerinizi koruyabilirsiniz. Ayrıca verilerinize ve uygulamalarınıza sunuculardan, istemcilerden ve bulut üzerinden, yani her yerden erişebilirsiniz.

Yedekleme verileriniz aktarımda ve bekleme sırasında güvendedir. Azure Backup, verilerinizin 6 kopyasını iki ayrı Azure veri merkezinde barındıran coğrafi olarak çoğaltılmış bir depolama alanında tutar. Azure Backup hizmetine %99,9 hizmet kullanılabilirlik oranıyla erişmeniz mümkündür.

 

Azure Backup Vault Oluşturma

 

Şimdi Azure Backup Vault’u sistemimizde nasıl yapılandıracağız. Bunun için ilk olarak Azure hesabına sahip olmamız gerekiyor. Sonrasında Azure paneli üzerinden “Recovery Services” kısmına gelip. Yeni bir backup vault’u oluştur diyoruz.

Resim 01

Resim 02

Resim 03

Bu adımları gerçekleştirerek backup vault’umuzu oluşturmuş olduk. Oluşturmuş olduğumuz backup vault’un storage replication durumunu backup vault’u oluşturduktan hemen sonra gerçekleştirmemiz gerekiyor. Eğer değiştirmeden backup işlemlerine başlanırsa varsayılanda gelen “GEO REDUNDANT” ayarı geçerli oluyor.

Resim 04

Azure Backup Vault’umuzu oluşturmuş olduk. Artık sunucuları, istemcileri veya azure üzerinde ki sunucuların backup işlemlerini gerçekleştirme adımına geçebiliriz.

 

Azure Backup İşlemleri

 

Azure Backup Vault hizmeti üzerinde gerçekleştirebileceğimiz 3 tip backup yöntemi mevcuttur.

·        Agent kullanarak backup almak.

·        Azure üzerindeki sanal makineleri backup vault üzerine kayıt etmek.

·        System Center Data Protection Manager (DPM) ile sunucu, istemci veya azure üzerindeki sanal makinelerin backup’ını almak.

Azure Backup Agent ile Backup Almak

 

Agent kurulumu yaparak backup alma işlemini gerçekleştirmek için backup vault credantial bilgilerine ve agent’a ihtiyamız olacak. Agent dosyası “msi” uzantılı olduğu için agent dağıtımını active directory olan bir ortamda group policy ile dağıtımını gerçekleştirebiliriz. Fakat backup konfigürasyonunu her bir sunucuya, istemciye veya azure üzerindeki sanal makinaya tek tek bağlanıp yapmamız gerekecek. Backup’ını alacağımız cihaz üzerinde credential bilgilerini ve agent dosyasını indiyoruz.

Resim 05

“MARSAgetInstaller” isimli agent’ın kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Resim 06

Agent’ın hangi lokasyona kurulacağını belirledikten sonra “Next” diyerek kurulum işlemie devam ediyoruz.

Resim 07

Yapımızda herhangi bir Proxy sunucu kullanıyorsak. Proxy sunucu bilgilerimizi ilgili alanlara girdikten sonra “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Resim 08

Agent’a ait güncellemeleri Windows Update’ten indirmesi için güncelleştirme işlemlerini gerçekleştir seçeneğini işaretleyip “Next” diyoruz.

Resim 09

Azure Backup Agent’ın kurulması için gerekli olan “Microsoft .Net Framework 4.5” ve “Windows Powershell” sistemde yüklü olduğu için “Next” diyerek kuruluma devam ediyoruz.

Resim 10

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra, sunucuyu Azure Backup Vault üzerine kayıt ettirmek için “Proceed to Registiration” butonuna tıklıyoruz.

Resim 11

Sunucuyu register ederken de sistemimizde Proxy server varsa prox server ayarlarını yeniden ilgili alanlara girip “Next” diyoruz.

 

Resim 12

Sonrasında Azure panelinden indirmiş olduğumuz credential bilgilerini agent’a gösteriyoruz.

Resim 13

Resim 01

Resim 15

Credential bilgilerini agent’a tanıttıktan sonra sunucu üzerinden alacağımız backup için bir parola üretmemiz gerekiyor. Oluşturacağımız bu parola ile yedeklenecek olan veriler yedekleme esnasında oluşturmuş olduğumuz parola ile şifrelenip Azure Backup Vault içerisine yine şifreli bir şekilde gönderiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise oluşturmuş olduğumuz parolayı kaybetmemek. Eğer parolayı kaybedersek Azure Backup Vault üzerindeki yedeğimize ulaşamayız.

Resim 16

“Register” butonuna bastığımızda artık sunucumuz Azure Backup Vault’una kayıt edilmiş olacak. Sonrasında “Close” diyerek, “Register” işlemini tamamlıyoruz.

Resim 17

Sunucumuzu Azure Backup Vault’a kayıt ettirdikten sonra yedeğini alacağımız sunucu üzerinde “Microsoft Azure Backup” uygulamasını açarak “Schedule Backup” diyerek sunucunun ne zaman ve neyi yedekleyeceğini belirliyoruz.

Resim 18

Resim 19

 

Gelen ekranda “Add Items” diyerek sunucu üzerinde nelerin yedekleneceğini işaretliyoruz.

Resim 20

Ben sunucunun tamamını yedekleyeceğim için tüm sürücüleri işaretledim. İstenilirse belirli klasörler veya dosyalarda ayrı ayrı seçilip yedekleme işlemi gerçekleştirilebilir.

Resim 21

Sunucu üzerindeki disklerin tamamını seçtikten sonra “Next” diyerek işlemlere devam ediyoruz.

Resim 22

Yedeklemenin ne zaman yapılacağı ile ilgili gerekli ayarları yaptıktan sonra “Next” diyoruz.

Resim 23

“Retention Policy” kısmında ise yedeklenecek sunucuya ait “Recovert Point” lerin tutulma politikasını ayarlayıp “Next” diyerek işleme devam ediyoruz.

Resim 24

Resim 25

“Finish” diyerek yedekleme için yapmış olduğumuz zamanlama işlemini sonlandırıyoruz. Burada Agent’ın bize bildirdiği ufak bir bilgi var. Azure Backup Vault ile 54400 GB veri yedekleyebileceğimizi iletmekte.

Resim 26

Yedekleme zamanlamasını gerçekleştirdikten sonra istersek yedek alma işlemine başlayabiliriz. Bunun için Microsoft Azure Backup uygulamasını açıyoruz ve “Back Up Now” seçeneğine tıklıyoruz.

Resim 27

Gelen ekranda “Back Up” butonuna basıyoruz ve backup alma işlemini manuel olarak başlatıyoruz.

Resim 28

Resim 29

Yedekleme işlemi bittikten sonra verilerin sıkıştırılarak Azure Backup Vault üzerine gönderildiğini görüyoruz.

Resim 30

Azure Backup Vault hizmetini kullanarak agent ile yedekleme işlemlerini gerçekleştirmiş olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

Exit mobile version