AWS, siber tehditlere karşı şirketlerin daha verimli bir şekilde mücadele etmelerini sağlamak amacıyla yeni Güvenlik Olayı Yanıtı servisini duyurdu. Bu yeni hizmet, otomatik olay önceliği verme, proaktif izleme ve AWS güvenlik araçlarıyla sorunsuz entegrasyon özelliği sayesinde tehdit yönetimini kolay hale getiriyor.
Siber güvenlik olayları, dünya çapında şirketler için büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Yapılan araştırmalar, organizasyonların yalnızca %60’ının bir olay yanıtı planına sahip olduğunu ve çok daha azının bu planları düzenli olarak test ettiğini gösteriyor.
AWS, bu büyüyen tehdit karşısında AWS Güvenlik Olayı Yanıtı servisini sunarak şirketlere daha verimli bir şekilde siber tehditlere karşı koymalarını hedefliyor. Yeni hizmet, iyileştirilmiş olay yönetimi ve daha hızlı kurtarma süreçleri sağlıyor. AWS, olay yanıtı sürecini sadeleştirerek, güvenlik operasyonlarını kolaylaştıran tek bir araç sunmayı amaçlıyor.
AWS Güvenlik Olayı Yanıtı servisi, güvenlik ekiplerine hesap ele geçirmeleri, veri ihlalleri ve fidye yazılımlarına karşı çeşitli siber tehditlere yanıt verme konusunda yardımcı olmak için tasarlandı. AWS’nin küresel güvenlik hizmetleri başkan yardımcısı Hart Rossman’a göre bu hizmet, müşteri geri bildirimleri doğrultusunda geliştirildi. Şirketler, kullandıkları birden fazla aracın birleşmesini ve ölçeklenmesini zor buluyordu. Bu hizmet, güvenlik olaylarını yönetmek için tek bir doğruluk kaynağı sağlamayı amaçlıyor.
Bu hizmet, AWS’nin tehdit tespiti aracı olan Amazon GuardDuty ve diğer üçüncü taraf güvenlik çözümleri ile bulguları otomatik olarak öncelikli hale getiriyor. Müşteriler sistem üzerinden uyarıları yönetebilir, ayarları değiştirebilir ya da aktif olayları entegre edilmiş panel üzerinden izleyebilir.
AWS Güvenlik Olayı Yanıtı servisi, proaktif olay yanıtı yetenekleriyle dikkat çekiyor. Müşteriler, güvenlik tehditlerini otomatik olarak izlemek ve araştırmak için bu özelliği etkinleştirebilir. Bulguları düzeltmek için sistem, müşterinin ortamına özel veriler ve yaygın IP adresleri gibi bilgileri kullanıyor. Otomatik olarak çözülemeyen sorunlar için güvenlik vakası oluşturularak ilgili ekipleri de bilgilendiriyor.
Bu yeni özellik olayları incelemek ve öncelikli hale getirmek için harcanan zamanı azaltacak. Böylece güvenlik ekipleri tehditler büyümeden müdahale edilebilecek. Müşteriler ayrıca AWS’nin özel olay yanıtı ekibiyle işbirliği yapabilir ya da gerektiğinde üçüncü taraf tedarikçilerle de çalışabilir.
AWS Güvenlik Olayı Yanıtı, olay yanıtı pazarının hızla büyüdüğü bir dönemde sunuldu. Verified Market Research’e göre, küresel olay yanıtı pazarı 2023’te 21.61 milyar dolarken, 2030 yılına kadar 89.09 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyüme, özellikle daha fazla şirketin siber güvenlik için bulut tabanlı çözümler tercih etmesiyle AWS için büyük bir fırsat sunuyor.