Avustralya’nın çevrimiçi güvenlik kurumu eSafety, mesajlaşma platformu Telegram’a 1 milyon AUD (yaklaşık 635.000 dolar) para cezası kesti. Bu ceza, Telegram’ın çocuk istismarı materyalleri ve terörizmle mücadele konusundaki sorulara yanıt vermekte çok geç kalması nedeniyle verildi.
Telegram Olayının Arka Planında Neler Gelişti?
Mart 2024’te eSafety, Google, Meta, Twitter/X, WhatsApp, Telegram ve Reddit gibi büyük teknoloji şirketlerine, “Avustralyalıları terör ve şiddet içeren materyallerden korumak için aldıkları önlemleri raporlamaları” yönünde bildirimler gönderdi. Telegram, Mayıs ayında dolan süreyi kaçırdı ve yanıtını ancak Ekim ayında iletti. Bu gecikme, eSafety’nin güvenlik önlemlerini uygulamasını neredeyse 6 ay ertelemek zorunda kalmasına neden oldu.
eSafety komiseri Julie Inman Grant, Telegram’ın bu gecikmesinin, platformun çocuk güvenliği ve terörle mücadele konusundaki taahhütlerini sorgulattığını belirtti. Grant, Telegram’ın ceza bildirimine yanıt vermemesi durumunda mahkemede hukuki yaptırım talep edeceklerini de sözlerine ekledi.
Grant, yaptığı açıklamada, teknoloji devlerinin şeffaf olması ve platformlarının kötüye kullanılmasını önlemek için gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı. Grant; “Teknoloji endüstrisinden hesap verebilirlik bekliyorsak, çok daha fazla şeffaflığa ihtiyacımız var. Bu yetkiler, platformların ciddi ve korkunç çevrimiçi zararlarla nasıl başa çıktığını veya çıkmadığını görmemizi sağlıyor” açıklamasında bulundu.
eSafety, daha önce de aşırılık yanlılarının canlı yayın, öneri sistemleri ve diğer özellikleri zararlı materyalleri yaymak için kullanmasından endişe duyduğunu belirtmişti. Ayrıca, üretici yapay zekâdan yararlanmaya çalışan aşırılık yanlılarının modern araçları kötüye kullanma yöntemleriyle deney yaptığına dair raporlar da kurumu endişelendiriyor.
Telegram’ın Geçmiş Sorunları
Telegram, geçtiğimiz yıldan bu yana benzer sorunlarla gündemde. Şirketin CEO’su Pavel Durov, Fransa’da çocuk cinsel istismarı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili suçlara yardım ve yataklık etmekten tutuklandı. Ayrıca, Telegram’ın kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmaması da eleştirilere neden oldu.
Durov, kendisine karşı açılan davaların şirket yerine kişisel olarak yürütülmesini eleştirse de, platformun 10 milyon ücretli kullanıcıya ulaşmasıyla birlikte moderasyonu iyileştirme sözü verdi. Avustralya, son yıllarda çocuk güvenliği konusunda birçok adım attı. Geçtiğimiz yıl, 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya kullanımını yasaklaması gündem olmuştu. Ancak, bu karar teknoloji devlerinden büyük tepki çekmişti.
Telegram’ın çocuk güvenliği ve terörle mücadele konusundaki sorulara geç yanıt vermesi, Avustralya’nın sert önlemler almasına neden oldu. eSafety, teknoloji şirketlerinin şeffaf ve hesap verebilir olması gerektiğini bir kez daha vurguladı. Bu ceza, çevrimiçi platformların güvenlik önlemlerini artırma konusundaki baskıyı daha da artıracak gibi görünüyor.