Yeni bir rapor, Avrupa’daki işletmeler ve kamu kurumlarının, Rus hacker gruplarının artan saldırıları karşısında büyük bir tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor. Orange Cyberdefense tarafından yayımlanan Security Navigator 2025 Raporu, Avrupa ülkelerinde siber güvenlik ortamını şekillendiren jeopolitik çatışmalar ve giderek karmaşıklaşan tehdit aktörlerine odaklanıyor.
Rapora göre, Avrupa ülkelerindeki kritik kurumlar, pro-Rus hacktivist gruplarının ana hedefi haline geldi. Özellikle Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, İspanya, Polonya ve İtalya, bu grupların düzenlediği 6.600’den fazla saldırıya maruz kaldı. En çok etkilenen ülkeler ise İtalya (%19), Almanya (%19), Fransa (%16), İspanya (%13) ve Belçika (%8) oldu. Ayrıca, Nordik ülkelerinde saldırı mağduru sayısında %38’lik bir artış gözlemlendi.
Hacktivist gruplar, seçimle ilgili sistemler ve sembolik kurumları hedef alarak, siyasi ve ekonomik mesajlarını yaymayı ve toplumda korku, belirsizlik ve şüphe yaratmayı amaçlıyor. Rapor, operasyonel teknoloji (OT) sistemlerinin hacktivist saldırılar için yeni bir hedef haline geldiğini vurguluyor. Enerji, sağlık, ulaşım ve üretim sektörlerindeki OT sistemleri, bu grupların %23’lük sofistike saldırı oranıyla karşı karşıya.
Orange Cyberdefense CEO’su Hugues Foulon, “Siber tehditler, küresel jeopolitik gerilimleri öngörmek için kritik bir barometre haline geldi. Bu tehditler, fiziksel altyapıyı koruma kadar kamu güvenini koruma görevini de zorlaştırıyor” açıklamasında bulundu.
Raporda, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik siber fidye saldırılarında %53 oranında bir artış olduğu belirtiliyor. KOBİ’ler, tüm siber fidye saldırısı mağdurlarının üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Bu durum, daha az kaynak ve uzmanlığa sahip olan küçük işletmeleri, tehditlere karşı daha savunmasız hale getiriyor.
Raporda, yapay zekanın (AI) siber güvenlikte hem fırsat hem de tehdit olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Tehdit aktörlerinin AI teknolojilerini kötüye kullanması, mevcut güvenlik önlemlerinin etkisini zayıflatabilir.