Avrupa Birliği (AB), platformlardaki şifreli mesajları tarayarak çocuk istismarı içeriklerini (CSAM) tespit etmeye yönelik planını yeniden gündeme aldı. “Sohbet Kontrolü” olarak adlandırılan bu tartışmalı plan, ilk kez Mayıs 2022’de önerilmiş ve o zamandan bu yana çeşitli değişiklikler geçirmişti.
Başlangıçta, tüm metin ve sesli mesajların yasa dışı içerik için taranması planlanmıştı. Ancak, bu öneri, gizlilik savunucuları tarafından, kullanıcıların kişisel hayatlarına büyük bir müdahale olacağı gerekçesiyle yoğun eleştirilere maruz kaldı. Bunun üzerine AB, Haziran 2024’te öneriyi revize ederek yalnızca fotoğraf, video ve URL’lere odaklanmayı önerdi. Kullanıcıların yükledikleri içeriklerin taranmasına izin vermesi gerekiyordu, bu da şifrelemenin etkinliğini zayıflatabileceği endişelerine yol açtı.
Eylül 2024’te sızdırılan yeni bir versiyona göre, iletişim hizmet sağlayıcılarının (CSP’ler) yapay zeka (AI) kullanarak potansiyel zararlı içerikleri tespit etmeleri önerildi. Ancak, CSP’lerin tüm kullanıcı sohbetlerini tarama ve şüpheli yasa dışı faaliyetleri bildirme yükümlülüğü bulunuyordu.
En son gelişme, bu ayın başlarında, AB Konseyi’nin bu teklifi tekrar gündemine almasıyla başladı. Bugün, 6 Aralık 2024’te bir oylama yapmayı planlamasıyla yaşandı. Ekim 2024’te oylama yapılması planlanmış, ancak üye ülkeler arasındaki fikir ayrılığı nedeniyle ertelenmişti. Dijital haklar aktivisti Patrick Beyer’e göre, kilit bir ülkenin desteğiyle bu teklifin kabul edilme olasılığı daha da arttı.
Fransa’nın da destek veren ülkeler arasına katılmasıyla çoğunluğun bu revize edilmiş planı desteklediği bildiriliyor. Ancak, kullanıcı rızasının nasıl uygulanacağı ve kullanıcıların tarama işlemlerinden çıkış yapma seçeneklerinin olup olmayacağı gibi kritik sorular hala yanıt bekliyor. AB’nin bu endişeleri dikkate alarak, hem etkili hem de kullanıcı gizliliğine saygılı bir çözüm sunması gerekiyor.