Avira AntiVir Anti Virus / Security Management Center
Bu makalemiz ile Avira AntiVirüs ürünün merkezden yönetimi , kurulumu ve yapılandırılmasını inceleyeceğiz.
Avira 1988 yılında ilk versiyonunu çıkaran 20. yılında da 8. kararlı sürümüne ulaşan ve dünyada 40 milyon kişi tarafından kullanılmakta olan 2008 yılı itibari ile de 250 kişilik geliştirme ekibine sahip köklü bir firmadır. Ülkemizde son kullanıcılar arasında “bende şu şemsiye logolu olan anti virüs programı var 🙂 ” diye de bilinmekte. bu yıl içersinde Türkiye de bir distribütör’e sahip oldu. Bundan sonra kurumsal alanda adını sıkça duyar olacağımız anti virüs tarafındaki yazılım.
Ürün Gamı:
*Avira Antivir Professional
*Avira NetWork Bundle (AntiVir Workstation + AntiVir Server)
*Avira GateWay Bundle (AntiVir MailGate + AntiVir WebGate)
*Avira NetGate Bundle (AntiVir NetWork Bundle + AntiVir GateWay Bundle)
*Avira SmallBusiness Bundle
*Avira SmallBusiness Suite
Makaleyi Avira NetWork Bundle (AntiVir Workstation + AntiVir Server) kullanarak anlatacağım.
Security Management Center SMC iki ana modülden oluşmaktadır.
1. Security Management Center Server
SMC Server, Avira AntiVir’in yönetimi ile ilgili tüm işlemleri ve servisleri kapsar.
2.Security Management FrontEnd
SMC Frontend; SMC Server’ı yöneten arayüzüdür. Microsoft Management Console tabanlıdır.SMC Frontend güvenlik yönetimi ile ilgili hiç bir ayar, servis,paket v.b. içermez. Sadece Server’ı yönetme görevini üslenir.
Gereksinimler:
Kurulum Dosyaları
*Kurulum standart bir Network Bundle ürün ile yapılmıştır.
SMC_Server Setup
SMC_Frontend Setup
AV_SERVER Setup Sunucu Dosya Koruması
AV_CLIENT Setup Client / Workstation Koruması
AGENT_WINDOWS Setup Windows Client için Agent
Kurulum
Kurulum senaryomuz şöyle; Merkezi yönetim için MS Server 2003, Client olarakta Windows XP kullanacağız.ilk olarak SMC Server’ın kurulumu ile başlıyoruz.
SMC Server Kurulumu
Karşılama
Lisans sözleşmesi kabul ediyoruz.
Varsayılan yol.
SMC Server kuracağımız makinenin IP Adresi sabit olmak zorundadır. Client’lar haberleşebilmek için bu IP adresine ve 7030 portuna ihtiyaç duyarlar. networkunuzde port kısıtlamaları varsa 7000 / 7010 / 7001 / 7030 portlarının iletişime açık olduğunu kontrol etmemiz gerekir.Eğer Internet ağı üzerinden Internet Update Manager kullanarak SMC Server’a bağlanmak istiyorsanız 7050 / 7051 / 7080 / 7100 portlarının açık olduğunu kontrol edin. SMC Server’ın bu portları kullanmasını istemiyorsanız kendiniz port numaralarını değiştirebilirsiniz.
Bu ekrandaki Create SMC Agent network share özelliği Active Directory Domain yapısının olmadığı Workgrouplarda ve SMC Server’ın güvenlik ilkeleri nedeniyle Agent kuramadığı Client’lara Agent kurabilmesi için gereken Windows Paylaşımı’nı otomatik olarak açar..
SMC Server servislerinin (Services) çalışabilmesi için Domain Administrator veya Local Administrator şifrenizi yazınız.
SMC Server’ı yönetmek için bir Yönetici adına ve Şifresine ihtiyacımız vardır. İsteğe bağlı olarak bir SMC kullanıcısı oluşturabilir veya Reuse account of SMC Server service as SMC user account seçeneğini seçerek bir önceki ekranda girdiğiniz Administrator kullanıcısı ile aynı hesabı kullanabilirsiniz.
SMC Server’ın Kurulum’u tamamlandı.
SMC FrontEnd Kurulumu
SMC FrontEnd tüm SMC Server işlemlerini Microsoft Management Console tabanlı bir arayüzden kontrol etmenizi sağlar. SMC FrontEnd’i SMC Server kurulu bir bilgisayara kurabileceğiniz gibi Network’deki başka bir bilgisayara da kurup uzaktan SMC Server’ı yönetebilirsiniz.
İlerleyip yeni ekranda ki
Lisans Anlaşmasını kabul ediyoruz.
Virus Yazılımımızın kurulacak olduğu dizini belirtip ilerliyoruz.
İnstall butonu ile kuruluma başlatıyoruz.
Kurulum’u başlatıyoruz.
Kurulumumuz başarılı bir biçimde tamamlanmadı.
SMC’yi Start > All Programs > Avira > Avira Security Management Center > Management Center Frontend kısayolundan çalıştırabiliriz.
SMC Frontend ilk çalıştırma;
SMC Server’ın kurulumu sırasında belirlediğimiz User Adı ile Şifreyi giriyoruz…
Lisans Key’i girilmediğinden 30 günlük demo şeklinde çalışacağı uyarısı veriyor.
Ürünümüzün lisans key’i var ise (HBEDV.key) sol çerçevedeki Avira Security Management Center Frontend öğesine sağ tıklayarak Licence menu öğesini seçiyoruz.
New License tıklayarak HBEDV.KEY dosyasını göstererek lisanslama işlemeni gerçekleştiriyoruz.
SMC Frontend Genel Bakış
MMC tabanlı olduğu için zorlanmadan kullanabileceğiz SMC Frontend ile 8 farklı ana öğeye vardır.. Bunlar;
AntiVir Server (Windows) Koruma Paketini Eklemek
Avira AntiVir Server paketi Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server ve Citrix Metaframe işletim sistemleri için File koruması sağlar. NT tabanlı server işletim sistemleri için özel olarak hazırlanan bu paket Windows XP / Vista gibi Client işletim sistemlerinde çalışmaz.
Software Repository’e sağ tıklayarak New ‐> Software seçilir.
AntiVir Workstation (Windows) Koruma Paketini Eklemek
Avira AntiVir Workstation paketi Windows 2000 Professional, Windows XP (SP2) ve Windows Vista için koruma sağlar.Sisteminizdeki Client’lara kurulacak olan Avira AntiVir Workstation paketini kurmak için Software Repository’e sağ tıklayarak New > Software seçilir.Gelen Dosya İstemci (File Requester) penceresinden Avira AntiVir Workstation paketi seçilir.
Security Environment ve Agent Kurulumu
SMC ile yönetilecek Client ve Server’ların eklendiği, Tüm install, configure, modify (kurulum, ayarlar, düzenlemeler) işlemlerinin yapıldığı alandır. Security Environment içerisinde gruplar oluşturabilir, bu gruplara ağdaki bilgisayarları ekleyebilir, Active Directory’den bilgisayar listesini import edebilir, eklediğiniz bilgisayarlar üzerindeki AntiVir paketlerini yönetebiliriz. Kısacası ağınızdaki AntiVir ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Workgroup yapıları için From Network Neighborhood, Domain yapıları için de From Active Directory öğesini seçebiliriz.
Import işleminin ardından ağınızdaki bilgisayarlar Security Environment’a dahil olurlar. Security Environment’a eklenen bilgisayarlar ile SMC Server arasındaki iletişim sorunsuz ve güvenlik ilkeleri karşılanıyorsa Security Environment’a sağ tıklanarak gelen menuden Installation ‐> Avira SMC Agent seçilerek Client’lara Agent yazılımı gönderilir.
Ağınızdaki bilgisayarlara AntiVir koruma paketlerini kurmak için öncelikle Security Environment alanına taşımanız gerekmektedir.
Security Environment’a eklenen bilgisayarlar ile SMC Server arasındaki iletişim sorunsuz ve güvenlik ilkeleri karşılanıyorsa Security Environment’a sağ tıklanarak gelen menuden Installation > Avira SMC Agent seçilerek Client’lara Agent yazılımı gönderilir.
Active Directory ortamında bu işlem sorunsuz gerçekleşir ve Security Environment’daki bilgisayarların simgeleri Yeşil olur.
Eğer Active Directory ortamı yoksa Client bilgisayarlara manuel olarak Agent kurulmalıdır.
SMC Server’ımızın sabit olarak belirlediğimiz IP’sini yazıyoruz
İleri butonu ile ilerleyip, Hedef klasoru belirtiyoruz ve Install butonu ile kuruluma başlıyoruz.
Agent kurulumu tamamlandığına göre artık server tarafından Anti Virüsümüzü (Workstation) kurulumunu başlatabiliriz.
Client’a yüklenecek olan workstaion nasıl, ve hangi bileşenlerin yükleneceğini seçebileceğimiz ekran..
Başarılı bir biçimde yüklendiğinde server tarafındaki durum; Client yeşil ikonun yanındaki kırmızı ünlem Update’in yapılmadığı için bir uyarıdır.
Client tarafında durum aşağıdaki gibidir.
Çalışkan şemsiyemiz iş başında : )
Kırmızı ünlem ikonlu olan bilgisayarlara ilk kurulum sonrasında Update yapmamız gerekir.Ağdaki tüm bilgisayarlara Update işlemi emrini vermek için Security Environment sağ tıklanarak gelen menuden Commands ‐> Avira AntiVir Workstation ‐> Start Update komutu verilir.Update sonrası ağdaki tüm Client’ların simgesi Yeşil olmalıdır..Tüm bu işlemlerin aynısı Avira AntiVir Server ürünü için de uygalanarak ağdaki Windows Server işletim sistemlerine kurulum gerçekleştirilir.
Avira Security Management Server ile tüm ağımızı virüslere karşı etkin koruma şemsiyesi altına almış olduk.
Bir başka makalemizde görüşmek dileği ile.
Kaynaklar :
Avira Antivir Türkiye distribütörü tarafından hazırlanan SMC Hızlı Kurulum.pdf
Avira Antivir Tarafından hazırlanan SMC User Manuel.pdf
Selman KESKİN