Günümüzde kullanılmakta olan popüler tarayıcılardan Firefox ve Chrome da bazı eklentilerin kullanıcıları izlediği tespit edildi. Tarayıcınızda Avast ve AVG tarafından sunulan aşağıdaki uzantılardan herhangi biri varsa, bu uzantıları mümkün olan en kısa sürede devre dışı bırakmanız veya kaldırmanız gerekmektedir.
- Avast Online Security
- AVG Online Security
- Avast SafePrice
- AVG SafePrice
Peki bu eklentileri neden kaldırmamız gerekiyor? Çünkü bu tarayıcı eklentileri, ayrıntılı tarama geçmişiniz de dahil olmak üzere milyonlarca kullanıcı hakkında amaçlanandan çok daha fazla veri toplarken yakalandı.
Birçok kullanıcı bu uzantıların ne zaman yüklendiğini bile hatırlamıyor olabilir. Bunun nedeni, kullanıcıların Avast veya AVG antivirüs yazılımını bilgisayarlarına yüklediklerinde, ilgili uzantıların kullanıcıların tarayıcılarına otomatik olarak yüklenmesidir.
Avast ve AVG Online Security uzantıları, kullanıcıları kötü amaçlı veya kimlik avı yapan bir web sitesini ziyaret ettiklerinde uyarmak için tasarlanmıştır. SafePrice uzantıları ise çevrimiçi alışveriş yapan kullanıcıların en iyi teklifleri, fiyat karşılaştırmalarını, seyahat fırsatlarını ve çeşitli sitelerdeki indirim kuponlarını görmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Hangi Kullanıcı Verileri Avast’a Gönderiliyor?
- Sorgu kısmı ve bağlantı verileri dahil olmak üzere, bulunduğunuz sayfanın tam URL’si
- İzleme için uzantı tarafından oluşturulan benzersiz bir kullanıcı tanımlayıcısı (UID)
- Sayfa başlığı
- Yönlendirici URL
- Daha önce bir sayfayı ziyaret edip etmediğinizi gösteren bir değer
- Ülke kodu
- Tarayıcı adı ve sürümü
- İşletim sistemi ve sürümü
Adblock Plus reklam engelleme uzantısının yaratıcısı Wladimir Palant Ekim ayının sonlarında Avast Online Security ve AVG Online Security uzantılarını analiz etti bu uzantıların gerekenden fazla veri topladığını tespit etti ve bir rapor hazırladı. Raporunu bloğunda yayınlayan Palant’a pek ilgi gösterilmedi ve bunun üzerine Palant durumu Mozilla geliştiricilerine aktardı. Bunun üzerine Mozilla, “Bu eklenti, kullanıcıların verilerini rızası olmadan toplayarak Mozilla’nın eklenti politikasını ihlal ediyor.” dedi ve bu uzantıları mağazasından geçici olarak kaldırdı.
Google Chrome ise bu dört uzantıyı mağazasından hala kaldırmadı, ancak Palant’ın bu açıklamaları ve Mozilla’nın uzantıları kaldırmasından sonra Google Chrome’unda bu uzantıları kaldıracağı düşünülüyor.
Kaynak